Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

bicycle g193a53e9b 1920

A három romániai megyét érintő projekt keretében 227 kilométer kerékpárút épül.

Kerékpárutakkal kötik össze a magyarországi turisták körében is népszerű Erdélyi-szigethegység három megye területén található látványosságait - közölte csütörtökön a Bihar megyei önkormányzat.

A három romániai megyét érintő projekt keretében 227 kilométer kerékpárút épül európai uniós alapokból. Ebből 99,3 kilométer Bihar, 92,4 kilométer Kolozs, míg 35,3 kilométer Fehér megye területén.

Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök közleményében közölte: a kerékpárút-hálózat kiindulópontja a hegyekben lesz, a "három ág" itt ér össze. A hegyvidéki kiindulóponttól mindegyik megye maga oldja meg a saját kerékpárút-hálózatával való összekötését, a bihari ág Félixfürdő mellett csatlakozik rá a Nagyvárad környéki bicikliút-hálózatra.

A beruházásra márciusban írják alá a finanszírozási szerződést, majd mindegyik megyében külön kivitelezési szerződést hirdetnek - közölte Bolojan.

 A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a kezdeményezők háromszor hosszabb, 823 kilométeres kerékpár-úthálózatra kértek finanszírozást, de Bukarest csak a 27,6 százalékát hagyta jóvá.

Az erdélyi Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata 2021-ben kötött együttműködési szerződést az Erdélyi-szigethegység kivételes szépségű karsztvidékének fejlesztése, népszerűsítése, turizmusának fellendítése céljából. Első lépésként mindegyik megye vállalta, hogy kiépíti és felújítja a Pádis-fennsíkra és a többi természeti látnivalóhoz vezető utakat, kiépíti a turizmushoz szükséges infrastruktúrát.

Emellett a felek a hagyományos román falvakat felölelő térség, a Mócvidék népművészetének, népi építészetének a fenntartására, a természeti értékek fokozott védelmére is hangsúlyt fektetnek.

Az Erdélyi-szigethegység a romániai és külföldi túrázók körében is népszerű, leglátványosabb része a Pádis-fennsík és környéke, főbb látnivalói a Csodavár, a Galbena-sziklaszoros, a Szamos-bazár, a Medve-barlang, az aranyosfői (szkerisórai) jégbarlang, a havasrekettyei vízesés.

Forrás: MTI