Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

cube nature pro05

Hogyan öltözz télen?

A tél nem gyerek játék, ha hibázol nagy pofont tud adni. Ha tiszteled és nem könnyelműsködsz, akkor gond nélkül bringázhatsz ekkor is. Kétrészes cikkünkben öltözködési és kerékpár karbantartási tanácsokkal látunk el.

A téli öltözködés problémája
Az ember testhőmérséklete többé-kevésbé állandó, ami fontos feltétele a megfelelő működésének. Az állandóság annak eredménye, hogy a szervezetben lejátszódó hőtermelés és a hőleadás kiegyenlíti egymást.

A hőleadás a testfelületen keresztül történik hősugárzással illetve párologtatással. Ha melegünk van, kipirulunk, bőrünkön nagyobb mennyiségű vér áramlik át, így fokozódik a sugárzással leadott hő mennyisége. Hidegben éppen ellenkezőleg, a bőr erei szűkülnek, aminek következtében csökken a hőleadás. Hatékony hőleadás a verejtékezés is, hiszen a testfelszínről elpárolgó folyadék nagy mennyiségű hőt von el a környezetéből, hűti a bőr felületét.

A téli öltözködésnél az a cél, hogy megtaláljuk azt az optimális ruhamennyiséget, amely megvéd a hidegtől, ellenben a lehető legtöbb fölösleges hőt el tudja vonni. Hogy minél kisebb intenzitású legyen a fentebb emlegetett párologtatás. Ha alul öltözöl, tehát nincs a kinti hőmérsékletnek megfelelő mennyiségű szigetelő ruházat rajtad, akkor folyamatosan fázni fogsz és nem fogod élvezni a bringázást. Ha túl öltözöl, akkor folyamatosan meleged lesz és rengeteget izzadsz, a testedet elhagyó vízpára kicsapódik az alsó ruharétegeden és eláztatja azt. Vizes ruhában kényelmetlen lesz a biciklizés. Ráadásul ez a víz ha megállsz gyorsan kihűl és nagyon-nagyon hideg lesz. Mindkét esetben fenn áll a megfázás veszélye.

Az öltözködés

Ha biztosra akarsz menni, akkor vedd meg a téli kerékpározáshoz készített high-tech kerékpáros ruházatot. Ezeket használva a lehető legkényelmesebb körülmények között tudsz majd tekerni. Úgy készülj, hogy 100 000 Ft-ot biztos elköltesz ruhára. Ez elsőre lehet, hogy soknak hangzik, de ha bemégy a nem írom le melyik ruhaboltba ott sem öltözöl fel tetőtől - talpig kevesebből.

Ha ennél kevesebbet akarsz költeni, akkor bizony kompromisszumot kell kötnöd. Mielőtt azonban neki kezdenénk, a hitelesség kedvéért elárulom, hogy korábban végzettségemből kifolyólag rengeteg időt töltöttem télen heteken át napi 8-10 órát a szabadban. Akkor a technikai ruházatot még hírből sem ismertük. A legextrémebb napon megfagyott a szendvicsemben a rántott hús.

Nézzük milyen lehetőségeid vannak.

cube nature pro03

Cipő

Ha a nyári bringás cipőd szeretnéd használni akkor vehetsz rá kamáslit, vagy kipróbálhatod az olcsóbb a térdzokni nylon zacsi még egy zokni párosítást is.

Ha a nyári bringás cipőt nem akarod hordani, de téli bringásat sem akarsz vásárolni, akkor jó megoldás lehet egy bakancs. Én télen mindig abban nyomom.

Nadrág

Farmerben soha, mivel akadályoz a mozgásban. Kipróbálhatod, a térdzokni, harisnya melegítő nadrág kombót. (Bár ha a hegyen egy medve megtámad egy hétig ruhát fog utánad sz rni.) Melegítőnél ne a pamutot részesítsd előnyben (susogós naci jobb). Léteznek olyan fazonúak, amelyek a bokánál gumírozottak. Azt keresd!

Én javaslom a téli bringás nadrágot, mivel kényelmes mozgást tesz lehetővé. A választék hatalmas, az olcsóbbak már gyakorlatilag filléres tételt képviselnek. Kantáros, vagy nem kantáros? A profibbak mind kantárosak, de szerencsére lehet kapni kantár nélküli verziót is. A választásnál egy dolgot mindenképpen tarts a szemed előtt. Ha meg kell állnod folyó vagy egyéb ügyeidet elvégezni az egyikben egyszerűbb!

Kiegészítőként használhatsz térd melegítő, amely az ízületed védi a megfázástól.

Felső ruházat

Egyik opció lehet a nyári mezed, a hőmérséklet függvényében vékony/vastagabb polárpulcsi végül egy széldzseki. Ha jól választod meg a középső réteg vastagságát, egész kényelmes lesz a közérzeted bringázás közben. Téli kabát használatát nem javaslom, mert garantáltan csurogni fog rólad az izzadság.

cube nature pro05

Kesztyű

Lehet egy síkesztyű is. A bringás kesztyű annyival tud többet, hogy az ujjaid finomabb mozgásra képesek bennük. Értsd: könnyebb bennük a féket és a váltót működtetni. Enyhébb időben egy sztreccskesztyű, bringás kesztyű kombó is elég lehet. (Egyszer Hollandiában így bringáztam januártól március végéig.)

Bukósisak

Nem kérdés, kell! Alá egy vékony sapi ami a füledet és a homlokod védi. A hidegebb napokon tégy egy nylon zacsit is a bukódba, melyek takarják a szellőzőnyílásokat.

5 tipp a téli öltözködésedhez

  1. Öltözz rétegesen.
  2. Pamut anyagú ruhát ne vegyél fel.
  3. Elinduláskor, ha egy kicsit éppen fázol, akkor jól öltöztél fel.
  4. Figyeld indulás előtt a hőmérsékletet. Ha gyakran bringázol télen hamarosan elég rutinos leszel, hogy a hőmérő állásából tudd mennyi ruhát vegyél fel.
  5. Ha nem technikai ruházatban bringázol, legyen nálad pót alsó ruha, amit ki tudsz cserélni, ha a rajtad lévő átnedvesedett.

 Mára ennyit. Remélem tudtam segíteni, ötletet adni ruha fronton. Legközelebb szerelünk!