Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

 gumizd at a bringad is 01

Nyáriról a télire és vissza!

Már korábban is jópárszor megírtuk a kerékpár télre való felkészítését segítő cikkeinkben, hogy érdemes – ahogy az autóknál is – nyári és téli gumit használni az aszfalton, kerékpárok esetében is.

A melegebb időszak egész más követelményeket támaszt mint a hidegebb. Az aszfalt felülete tiszta, és meleg. A tapadás jó, ilyenkor a simább profilú külsőkkel könnyebb és jobb tekerni, azaz energiát spórolsz meg és gyorsabban tudsz haladni.

A hidegebb időszak beköszöntekor megváltozik a helyzet. Egyrészt az út hidegebbé válik, másrészt felületére többször kerülhet föld, homok, hó. Ezek a tényezők a tapadás csökkenését okozzák. Ebben az időben célszerűbb puhább gumiból készült, rücskösebb felületű külsőket használni. Igaz, hogy valamivel lassabb leszel, meg nehezebb is a bringát tekerni, cserébe viszont nagyobb tapadást és biztonságot kapsz.

Én a téli szezonban a Schwalbe GT 365 gumit használtam, amelyet egy korábbi tesztünk után vásároltam. Ez egy szemtelen jó 4 évszakos gumi, amely minden időjárási körülmények között jól teljesít. Az idei szezonban szerzett tapasztalatom teljes mértékben igazolta a korábbi tesztünk eredményeit. De…

… és itt jön az én bringázási stílusom.

Szeretek túrázni csomaggal, csomag nélkül, és van amikor csak simán nyomni akarom a pedált élvezni a sebességet. A kos kormányt valami okból kifolyólag sosem tudtam megszeretni, így trekking bringát vettem. Cross trekkinget naná, hogy a montis énem is megnyugodjon. Az elmúlt két év rádöbbentett, hogy ez a bringa az esetek 90-95 %-ában nem igazán hagyja el az aszfaltot. Így a jó mindenes SmartSam külsők többnyire aszfalton koptattam, mégpedig évente egyet. Így jutottam el az idén a nyári gumim típusának megváltoztatásához. Először a legendásan jó Marathont akartam megvásárolni, amikor is a katalógust lapozgatva megláttam a Mondialt.

gumizd at a bringad is 03

 • Szélesebb felhasználói profil (fitnes, túra, városi közlekedés)
 • Alacsony súly
 • Alacsony gördülési ellenállás
 • Reflex csík

A gumi forgalmazója kapva kapott az ötleten és szuper jutányos áron megkaptam tőlük a külső prémium kategóriás változatát tartós tesztre. Előreláthatólag augusztus, vagy szeptember hónapban számolok be nektek a használat tapasztalatairól. Kapni fog ez munkába járásos, csomagos túrás, csomag nélküli tekeréses terhelést, illetve amit az élet hoz. Kíváncsi vagyok hogyan teljesít. Az alábbi sorokban olvashatjátok a külső minden tulajdonságát, a tartós teszt elindult. Te pedig kedves olvasó tedd fel a bringádra a te stílusodnak megfelelő külsőt és ne feledd: erre áldozni a legjobb befektetés, illetve az egyik legnagyobb bringa tuning, mert itt érezhetően tudod befolyásolni, illetve növelni a kerékpár teljesítményét. Kalandra fel!

Marathon Mondial

 • Evolution line, azaz a gyár legújabb fejlesztéseit tartalmazó legmagasabb minőségű termék vonala
 • Double Defense Extrém könnyű és vágás álló szövet van a futófelület alatt, valamint SnakeSkin, azaz az átlagosnál sűrűbbre szőtt oldalfal miatt könnyű, de nagy ellenállással bír az ún. Kígyóharapásos defektekkel szemben.
 • Travelstar gumikeverék, amelyet a hosszú távú aszfaltos túrákhoz fejlesztett ki a Schwalbe
 • Méret (az én esetemben): 42-622 ETRTO
 • Tömege: 650 g
 • Terhelhetőség: 120 kg
 • Defekt védelem: 7/6
 • Gördülés: 6/4
 • Országúti teljesítmény: 6/5
 • Teljesítménye terepen 6/3,5
 • Tartóssága: 6/6