Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kupa

"A kerékpársport véleményem szerint hamarosan ki fogja nőni magát Magyarországon, és fontos nemzeti sportággá válik"

"A kerékpársport véleményem szerint hamarosan ki fogja nőni magát Magyarországon, és fontos nemzeti sportággá válik" - hangsúlyozta a közmédiának adott interjúban a kétszeres Giro d'Italia-győztes Ivan Basso a csapat edzőtáborának helyszínén, a spanyolországi Olivában. "Mi pedig szeretnénk ebben együttműködni, hogy minél többen megszeressék a kerékpározást, legyen több versenyző, és általában is minél többen kerékpározzanak."

A csapat decemberi és január végi-február eleji edzőtáborában hat magyar fiatal kerékpáros vett részt, közülük ketten biztosan szerephez jutnak az idény második felében a kontinentális besorolású spanyol-olasz együttesben. Azonban ezen túl is szoros kapcsolatot szeretnének ápolni a Magyar Kerékpáros Szövetséggel.

"Hosszabb távú kihívásban gondolkozunk, az egész magyar kerékpársportot, annak utánpótlásával együtt szeretnénk magasabb szintre emelni az Alberto Contador Alapítvánnyal közösen" - hangsúlyozta az olasz Basso. Kifejtette, tapasztalataikat, gondolataikat tervezik megosztani a szövetséggel az utánpótlásnevelésről, és további magyar bringásokat kívánnak elhívni az edzőtáborokba, együtt készülni velük és kiválasztani közülük azokat, akik elérték az a szintet, hogy csatlakozzanak a Kometa Cycling Teamhez.

contador

Alberto Contador (Forrás: Wikimedia)

"Szeretnénk egy olyan iskolát létrehozni a szövetséggel együtt, ahol már kisgyermek koruktól toborozzák a versenyzőket, majd a 15-17 éves fiatalok Olaszországban és Spanyolországban készülhetnének tovább a hasonló korú helyi bringásokkal, ezzel is segítve a fejlődésüket" - fejtette ki a sportigazgató.

Basso elárulta, ugyanazok az érzések keringenek benne, mint amikor még aktív sportoló volt, ugyanúgy megvan benne a szenvedély és a győzni akarás. Kifejtette, sok mindent tud hasznosítani versenyzői tapasztalataiból, s azt igyekszik belenevelni a fiatal bringásokba, hogy ne féljenek semmitől, és mosollyal az arcukon sportoljanak.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott, a legnagyobb előnyük, hogy a fiatalok látják, hogy Contador és ő mit vittek véghez, és hogyan folytatják a munkájukat.

"Azért megy jól, mert nagyon hiszünk abban, amit csinálunk. Mindent, ami bennünk van, próbálunk átadni és hasznosítani, s ezáltal megyünk előre" - fogalmazott Basso. Leszögezte: nem akarja, hogy csak azért maradjon meg a neve ebben a sportban, mert 2006-ban és 2010-ben megnyerte a Girót, hanem azért is, amit adott ennek a sportágnak.

A tavalyi Tour de Hongrie kapcsán azt mondta: jól sikerült viadal volt a csapatnak, amelynek idén is a szezon egyik legfontosabb állomása lesz június 11-16. között a magyar körverseny.

contador copy

Alberto Contador (ESP) és Robert Gesink (NED) követik a pelonont (Forrás: flickr)

Hasonlóan vélekedett a spanyol Alberto Contador is, aki egyaránt két-két Tour de France és Giro d'Italia, valamint három Vuelta a Espana diadallal a sportág egyik legnagyobbjának számít. Kifejtette: az előző idény szép sikereket is hozott a csapatnak, hisz tíz győzelemmel zárták a szezont, közte - az azóta már a Trek-Segafredóhoz igazolt - Matteo Moschetti szakaszsikerével a Tour de Hongrie-n, mely a legkülönlegesebb volt mind közül.

"A tavalyi Tour de Hongrie kellemes meglepetés és jó élmény volt számomra, izgalmas és jó verseny volt. Ugyanakkor a sportág előtt még hosszú út áll a fejlődésre Magyarországon az elkövetkező években" - fogalmazott Contador.

A Kometa Cycling Teamre áttérve elmondta: bár még fejlődniük kell a fiatal versenyzőknek, a csapat jó munkát végzett, és felkészülten várja az idényrajtot, melynek első megmérettetése a szerdán kezdődő valenciai körverseny lesz.

Contador elárulta, Basso nemzetközi kapcsolatrendszerét kamatoztatva vezeti a fiatal tehetségek felfedezését. Kiemelte, a csapat fő célkitűzése az ígéretes fiatalok nevelése versenyzőként és személyiségként egyaránt, s bár a sportban fontos a győzelem, nem ez a legfontosabb cél számukra, így nem fognak például ennek érdekében tapasztalt idősebb kerékpárosokat szerződtetni.

Az MTI érdeklődésére elmondta, amikor csak tud, részt vesz a csapat edzésein, ami mindig jó érzés számára, ám egyéb kötelezettségei miatt nem mindig van erre lehetősége.

Kitért rá, számára is különleges érzés, hogy olyan fiataloknak is átadhatja a tudását, akik az ő hatására kezdtek el kerékpározni.

"Az idő a legfőbb tényező, sok munka vár ránk, míg kiderül, a csapatban lesz-e az új Alberto Contador" - mondta mosolyogva.

Forrás: MTI