Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

tdh2022

Az eddigi legerősebb mezőnyt láthatjuk

Minden idők legerősebb mezőnyével rendezik meg szerdától vasárnapig a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt. A viadal csapatbemutatójára szerdán Csákváron 12 órától kerül sor, egy órával később aztán onnan indul 905 kilométeres útjára a karaván.

A 23-ból 14 olyan csapat van, amely a Giro d'Italián is részt vett, számukra könnyebbség, hogy stábjuk és autóparkjuk már eleve Magyarországon volt.
Az idei Tour de Hongrie első négy szakasza inkább a mezőnybefutóknak kedvez, így nem véletlen, hogy jó néhány - a júliusi Tour de France-ra készülő - remek sprinter érkezik. Nevezték többek között a tavalyi Vuelta a Espana pontversenyének győztesét, az ötszörös Vuelta-szakaszgyőztes holland Fabio Jakobsent (Quick-Step Alpha Vinyl Team), a 2020-as lengyel körversenyen őt súlyos bukásba keverő honfitársát, a négy Tour de France-etapon első Dylan Groenewegent (BikeExchange-Jayco), illetve a Grand Tourokon már kilenc szakaszgyőzelmet begyűjtött olasz Elia Vivianit (INEOS Grenadiers) is, aki 2018-ban a Giro pontversenyében, 2019-ben pedig az Európa-bajnokságon diadalmaskodott.

Az összetett várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a királyetapon dől el, az utolsó befutóra Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méteres Kékestetőn kerül sor.

terkep2022nagy

A magyarok közül összetettben a legjobb helyezés Dina Mártontól várható, aki tavaly bemutatkozott a Girón, 2019-ben pedig második lett a Tour de Hongrie-n. Rajta és a korábbi kétszeres magyar bajnok Kusztor Péteren kívül külföldi csapatokkal ott lesz a rajtnál a 2019-es ob-n aranyérmes Szarka Gergely (Giotti Victoria-Savini Due), valamint az elmúlt két magyar bajnokságot megnyerő Filutás Viktor (Adria Mobil). A válogatottban pedig Orosz Gergő, Karl Ádám, Solymosi Márton, Szijártó Zétény, Mészáros Bence és D. Kovács Dávid képviseli a magyar színeket.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye öt versenynap alatt hét megyét - Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg -, illetve húsz várost - köztük három megyeszékhelyet, Székesfehérvárt, Nyíregyházát és Miskolcot -, összesen pedig több mint száz települést érint.

A Tour de Hongrie a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour-sorozatának elsőkategóriás eseménye, amelynek összdíjazása megközelíti a húszmillió forintot, a szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több különversenyt is értékelnek majd. Az összetett legjobbja - akárcsak a Tour de France-on - itt is sárga megkülönböztető mezt viselhet, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny első helyezettje piros, a legjobb magyar kerékpáros pedig fehér trikót ölthet magára.

A szakaszokat az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, az utolsó etapot ugyancsak élőben sugárzó Eurosport az első négy szakaszról esténként összefoglalót ad.

A 43. Tour de Hongrie útvonala

  • május 11., szerda, 1. szakasz: Csákvár-Székesfehérvár, 198 km (szintemelkedés: 1651 m) rajt: 13.15/várható befutó: 17.45
  • május 12., csütörtök, 2. szakasz: Karcag-Hajdúszoboszló, 192 km (185 m) rajt: 13.30/várható befutó: 17.45
  • május 13., péntek, 3. szakasz: Sárospatak-Nyíregyháza, 154 km (565 m) rajt: 14.20/várható befutó: 17.45
  • május 14., szombat, 4. szakasz: Kazincbarcika-Kazincbarcika, 177 km (1325 m) rajt: 13.40/várható befutó: 17.45
  • május 15., vasárnap, 5. szakasz: Miskolc - Gyöngyös-Kékestető, 184 km (2751), hegyi befutó rajt: 9.40/várható befutó: 14.25

Össztáv: 905 km, teljes szintemelkedés: 6477 m