Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kupa

U23-as világbajnok lett Vas Kata Blanka az országúti szakágban és ötödik hegyikerékpárban.

Vas Kata Blanka nyerte meg a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as mezőnyversenyét vasárnap. A felnőtt mezőnnyel együtt zajló versenyen a magyar kerékpáros összességében a 11. lett, ezzel ő lett az U23-as kategória legjobbja.

A vasárnap rendezett az összkerékpáros világbajnokság női országúti mezőnyversenyén, együtt indultak az elit és az U23-as kategória tagjai. A több mint kétszáz induló között az U23-as kategóriában két magyar bringás volt. Vas Kata Blanka, aki pénteken hegyikerékpárban pénteket ötödikként végzett és Zsankó Petra, aki pedig csütörtökön időfutamban lett ötödik.

 

A pálya (Fotó: procyclingstats.com)

Az U23-as érmekért vívott csatában végül a 21 esztendős Blanka bizonyult a leggyorsabbnak, így ő lett az U23-as világbajnok a holland Shirin van Anrooijt és a brit Anna Shackleyt megelőzve. Ez a magyar kerékpársport történetének első világbajnoki aranyérme.

Zsankó Petra csoportját a körpályán kiintette a zsűri, így ő nem fejezte be a vb-t.

"Sokat jelent számomra a világbajnoki trikó megszerzése. A kemény munka mindig kifizetődik. Ez a siker nagy motivációt ad nekem a jövőre nézve" - nyilatkozta a verseny után a 21 éves versenyző.

Női mezőnyverseny, Loch Lomond-Glasgow, 154,1 km

1. Lotte Kopecky (Belgium) 4:02:12 óra
2. Demi Vollering (Hollandia) 7 másodperc hátrány
3. Cecilie Uttrup Ludwig (Dánia) azonos idővel

11. Vas Kata Blanka 4:34 perc hátrány

U23, világbajnok:

1. VAS KATA BLANKA

Szintén Glasgowban, két nappal korábban, a hegyikerékpárosok U23-as versenyén (XCO) is remekelt Blanka, itt az ötödik helyen ért célba, a szintén rajthoz álló Bokros Csenge Anna technikai okok miatt az 51. hellyel zárt.

Blanka testvére Barnabás a juniorok (U19) futamát a 7. helyen fejezte be. Szintén magyarként, Takács Zsombor már a verseny elején kiszállt technikai gondok miatt.

Az U19-es lányoknál Bruchner Regina 39. helyen zárt, míg Greman Szonja sajnos nem ért célba.