Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 A hónap megyéje: Fejér vármegye
  Fejér megyei kerékpártúra ajánló.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
Etyek – Nadap kerékpáros körtúra
  Azaz: Hogyan lehet egy 77 km-es túrát 160 km-es úttal teljesíteni?
prev
next

Fuggoagy01

Kaptam egy kérést, írjak egy ismertetőt a függőágyról, amit a 2011-es horvátországi túránkon is használtunk.

 A függőágy használata nagyon régi kitaláció. Célja, ne a földön kelljen pihennünk, aludnunk, ahol a csúszómászók könnyű célpontjai lehetünk. Aztán jó nézni, mikor a tűző nap elől menekülve árnyékban, két fa közé kikötött függőágyban lassan himbálózva pihen valaki. Még halk hortyogását is el tudjuk képzelni.

A beszerzés pár tényezője lehet a sok közül:

  • A pihenés magasabb fokon történő művelése. 
  • Sziesztázás nagy melegben a tengerparton. 
  • Olyan helyeken is tudjunk pihenni, ahol a sátorállítás macerás, vagy sok nehézségbe ütközik.
  • Valamennyit csökkentünk a felszerelés súlyán.
  • Gyors építés, bontás.

Választék:

Magyarországon szinte nulla. Amik vannak, azok nem arra lettek gyártva, amit egy túra során éjszakai pihenés céljából lehetne használni. (Talán már változik a helyzet, de nincs információm azokról a függőágyakról, amiket mostanában kezdtek forgalmazni egy-két turisztikai szaküzletben.) Tudomásom szerint tényleg használható darabokat csak külföldről lehet beszerezni egyelőre. Aránylag bő a külföldi választék, vannak kifejezetten téli körülmények között is használható darabok. Rendeléstől és a kiválasztott termék kifizetését követően 4-6 hét alatt megérkezik. A bemutatott darab szállítója rendszeresen küldte az üzenetet, merre jár a csomag.

Nézzük mit nyújt melegben:

A fa árnyékán kívül, mely tudjuk jól nem marad egy helyben, a palást folyamatosan biztosítja az árnyékot. Terepszíne ellenére sokat visszaver a nap sugarainak erejéből. A legenyhébb szellő is átsuhan a palást és a fekvőrész között, ezzel biztosítva a hűsítést. A fekvőrész is vékony anyagból van, alulról is érezzük a friss levegő áramlását (nem arra gondoltam!), nem úgy, mint földön fekve.

Vizes, sáros, vagy hideg talaj esetén, mikor a levegő melegebb mint a föld, nem fázunk fel.

Sziklás, egyenetlen talaj nem töri fel a derekunkat, csak legyen fa, amihez ki tudjuk kötni.

A palástot kedvünk szerinti magasságba tudjuk felkötni, úgy állítjuk a kilátást, vagy a takarást, ahogy akarjuk.

Kisebb oldalszél esetén automatizálva van a folyamatos ringatózás. Erősebb szél esetén viszont kellemetlenné is válhat. Ez utóbbi esetben változtatni kell a tájoláson.

Alvás:

A felkötéséről később...

Meleg nyári éjszakákon nincs szükség derékaljra. Majdnem középre ülve megterheljük a függőágyat, befordulunk, és beemeljük a lábainkat. Feküdhetünk oldalt, hanyatt, keresztben, lábakat felhúzva, a függőágy mérete ezt is megengedi. Egyedül a hason fekvés válik zsibbasztóvá, garantálja a furcsa pózban történő ébredést, nyak, végtag és derékfájdalmakat.

Kedvesünkkel történő romantikus éjszakáról is le kell mondanunk.

Pihenésünk során kellemetlen vendégek is megjelenhetnek. Ki vannak éhezve, kívánják testünket vérünket. Vagy csak bosszantani akarnak a fülünk melletti zümmögésükkel, szemünkbe történő kamikáze repülésükkel.

A fekvőrésszel egybevarrott szúnyogháló behúzásával ezeket a zavaró tényezőket kívül tudjuk. Ügyesen kitalált rendszer, jó felkötés esetén akkora terünk marad, ahol egy újságot is el tudunk olvasni. Egyéni ötletek alapján még éjjeli lámpát is tudunk használni. A szúnyogháló annyira távol tartja a rovarokat, hogy zümmögésük nem fog zavarni. Halljuk, de agyunk már álmunkban is tudja, nem kell hadonászni, nem tudnak ránk szállni, megcsípni.

 Fuggoagy02

Hűvösebb éjszakák:

Természetesen az egyéni kényelmi szint, hőérzet más és más. Fáradtan, energiaraktáraink kimerülése esetén még a meleg nyári éjszakán is tudunk fázni.

A bemutatott függőágy alsó részében van egy teljes hossz és szélességű, a zippzár oldaláról nyitott zseb. Ebbe a nagy zsebbe tudjuk becsúsztatni a derékaljat. Természetesen a derékaljakból is sok változat beszerezhető (még Magyarországon is), ezt ismét mindenki saját igényének megfelelően tudja kiválasztani.

Tapasztalat. Egy 5 mm vastag derékaljat használtam a Balaton-felvidéken, ezt tettem a függőágyba. Meleg nyári nap volt, erősen feltámadt a szél, estére lehűlt a levegő, de nem volt fogvacogtató. A szél éjszakára is megmaradt. A völgy ahol táboroztunk védett volt. A nyári hálózsák és a derékalj ellenére erősen éreztem a távozó meleget a fenekemnél.

 Fuggoagy10

A derékalj

Tavaszi-Őszi túrázás esetén azt is meg tudjuk tenni, hogy a függőágyat nem kötjük teljesen a levegőbe. Fenekünknél szinte leér a földre, a talajra pedig vastagon leveleket terítünk, erre tesszük a derékaljat, így az megvédi a függőágy alját a kosztól, kikopástól. A levelek jól szigetelnek, nem engedik a szél hűsítő hatását érvényesülni.

Adódhat olyan eset, mikor nem tudjuk felkötni a függőágyat.

Ekkor csak a palást kifeszítésével tudjuk biztosítani védelmünket. Pár próba után megtaláljuk a számunkra legjobb megoldást, magasság, szélesség tekintetében.

A függőágy kifeszítése:

A palást trapéz alakú. (A téglalap alakú számomra jobban bejön, de ez van!)

 Fuggoagy03

A palást kifeszítve

A hosszabbik átló kerül a függőágy fölé hosszában. Lehetőleg vízszintesen kössük ki. A trapéz négy sarkánál fülek, a fülekbe zsinórok vannak kötve. A zsinórok másik végét kötjük a fa derekára, vagy az ághoz. Fa fajtától függően 8-12 centiméter törzsátmérőjű fa már elegendő. (Elbírja a súlyunkat, az esetleg feltámadó szél sem cibálja már annyira a törzset)

Fejmagasságban felkötjük a palástot.

A rövidebb átló lesz a függőágy fölött keresztben. Az egyik oldalt rögzítjük. Köthetjük egy ághoz, vagy rögzíthetjük sátorcövekkel, egy gyorsan faragott bottal a földhöz. A dőlésszöget igény szerint alakíthatjuk. Jó időben tompaszögben, szélben, esőben hegyes szögben, hogy a fekvőhelyünket minél jobban védje!

 Fuggoagy04

Az egyik oldal rögzítése

Amennyiben nagyobb területet akarunk védeni, a tető tompa szöget zár be. Ekkor a negyedik oldalt is kiköthetjük.

Meredek tető feszítésénél várjunk addig, míg felkötjük a függőágyat, ne kelljen bujkálni.

A függőágy zippzáros fele kerüljön oda, ahonnan be tudunk feküdni. (Kapkodva történő kifeszítésnél már kötöttem fel rosszul, mondtam rendesen a magamét mikor le kellett bontani és átforgatni!)

A kifeszítés és az ágy feszessége:

Mikor két szállal tudunk jönni a függőágytól, kb. 4-6 kilogramm húzóerővel kell meghúzni a hevedereket, majd megkötni. Kötésnél a sima masni (ahogy a cipőfűzőt kötjük) elég. Szigorúan vízszintesen kössük fel, különben alvás közben lecsúszunk a lejtő irányába!

 Fuggoagy05

A függőágy egyik oldalának rögzítése

A másik oldalt ugyanígy. A függőágy közepe érjen a csípőnkig a könnyebb beszállás érdekében. Ha magasabb, balettozni kell.

Két szálas kikötésnél stabilabb, érzéketlenebb a szélre, kevésbé hintázik be.

Van, hogy egy szál hevedert tudunk csak vinni a fatörzsig a távolság miatt. Ekkor a meghúzási erő 3-6 kilogrammal több is lehet. Nagyobb a megfeszülés útja! Ilyenkor a hintázó mozgás is nagyobb lesz!

 Fuggoagy06

Újra feszítve terhelés után

Miután ezzel megvagyunk, érdemes megterhelni (beleülni a közepébe), 1-2 perc után újrafeszíteni.

A szúnyogháló kikötése:

Fejtől és lábtól is ki lehet kötni a szúnyoghálót. Érdemes is. Keressünk, vagy vágjunk 2 darab 40-45 centiméter hosszú, ceruza vastagságú egyenes ágat. Göcsörtöket, kinövéseket késsel le lehet faragni. Az ágak végét tompítsuk le, hogy ne sértsen meg semmit. Ezek után a szúnyogháló két oldalán lévő gyűrűkbe bebújtatjuk a kis ágacskáinkat. Az első és utolsó gyűrű fenekelve van, így stabilan megmaradnak az ágacskáink, most már feszítőrudaink a helyükön. Már csak a szúnyogháló tényleges kikötése van hátra. A gyűrűkbe végtelenített gumi van fűzve, a gumihoz pedig egy zsineg. Ezt a zsineget kell kikötni, ezzel lehet a szúnyoghálót felemelni a fekvőrészről. 

 Fuggoagy07

Szúnyogháló kifeszítve

Ne feszítsük túl, mert lefekvésnél tovább fog feszülni!

A palást magában történő használata:

Kerülhetünk olyan körülmények közé, hogy csak a palástot tudjuk használni. Kénytelenek vagyunk a földön aludni, de kisebb esőtől, erősebb széltől védeni akarjuk magunkat. A tájolásra most is figyeljünk (ne a bejárat irányából fújjon a szél). A leendő bejárat oldalánál kb. fej magasságban kössük ki a hosszabbik átló egyik zsinegét. A másik oldalt a lehető legközelebb rögzítsük a földhöz, a szél ne tudjon alákapni. Szükség esetén pár perc alatt egy kis facöveket is tudunk faragni. A cövek hosszánál vegyük figyelembe a talajviszonyokat. Mély, felázott talaj esetén akár 30 centiset is érdemes faragni, mert bírnia kell egész éjszaka a szél támadásait.

Köves terület esetén, sok időt vehet igénybe, míg megfelelő mennyiségű követ tudunk összegyűjteni a rögzítéshez. Ne becsüljük le a szelet, hatalmas erő. A palást nagyságát figyelembe véve, 10-15 kilogrammnyi rögzítési erőt egy kisebb szél könnyedén kimozdít. (Sok követ kell összehordani.)

 Fuggoagy08

Palást kötése

Mielőtt még elkezdenénk a kötözgetést, tegyük rendbe a talajt, hisz ezen fogunk feküdni. Az avart, kavicsokat rúgjuk, söpörjük félre. Most kezdjük a kötözgetést. Remélhetőleg időben kezdtünk hozzá az éjszakai szállásunk kialakításához, így elég időt tudunk hagyni a megtisztított területen éldegélő bogaraknak, rovaroknak, hogy menekülőre fogják és ne rájuk terítsük a derékaljat. Mi biztosan jobban járunk.

A rövidebb átlóknál lévő füleket, vagy zsinegeket utoljára rögzítsük szorosan a földhöz. Amennyiben nagynak találjuk a rést a talaj és a ponyva oldala között, a réseket elfedhetjük a félresöpört avarral. 

 Fuggoagy09

A kész palást

Az ismertetett két használati mód az év nagy részében jó menedéket biztosít. Kezdőknek a kipróbálását csak jó időre javasolom, idővel, tapasztalatok gyűjtésével a határokat egyre jobban ki lehet tolni!

Lássuk, hogy állunk az idővel:

  • 0. Perc: Megérkezés.
  • 10. Perc: Befejeztük a lepakolást, ivást, kipakolást a csomagokból, izzadt holmikból történő átöltözést (hűvös időben).
  • 25-60. Perc (terep függő): Befejeztük a terep megtisztítását, függőágy felkötését.

A cikk megírása előtt, a fényképezés miatt terepre mentem. A terepen ténylegesen töltött idő a fényképezéssel, függőágy felkötésével, bontásával, a palást menedéknek történő átépítésével, takarítással, majd a nyomok részleges eltüntetésével együtt 2,5 óra volt. Azt hiszem, ezek az adatok segítenek a döntésben. Sátor bontása esetén a takarítást is figyelembe véve, mobilabb megoldás a függőágy. Az is tény, hűvös időben a sátor jobban szigetel, nagy szél esetén jobban véd. Szél és eső együttes támadása esetén a sátrat választanám.

Csak a palást menedékként történő felállítása nem vesz ennyi időt igénybe normál esetben. Rossz körülmények között természetesen minden duplázódhat!

Fenti rövid írásban ismertetett ,,szálláshely” csak egyike a soknak. Minél többet ismer valaki, annál inkább ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Némelyek egymással kombinálhatóak is. Ismerjük meg azok tanácsait, tapasztalatait, akik nem csak alkalomszerűen járnak a hegyekbe.

Aki szeretne komolyan felkészülni és érdemes is, azok az interneten sok hasznos információt tudnak még begyűjteni. Menedék építése néven érdemes rákeresni.

A bemutatott függőágy elérhetősége: Katt IDE!

A cikkhez készült képek elérhetősége: ITT!

Utószó!

A természetben töltött időnk alatt ügyeljünk fokozottan környezetünkre. A képeken látható helyszínre még máskor is szeretnék elmenni. Vigyáztam az ébredő növényekre, távozáskor igyekeztem visszaállítani az eredeti állapotot. Olyanok is kimennek a természetbe, akiknek máshol lenne a helyük. Sajnos ezen a helyen is szaporodik a szemét. Kidobott edzőcipő, sörösüveg és doboz, stb.

Én nem ezt akarom látni!

kerekparosvilagzold