Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

bflakat00BikeFun lakatok bemutatója.

Nálunk eddig még nem jártak lakatok, ez az első alkalom, hogy ezzel foglalkozunk. Most 4 lakatot fogunk bemutatni a BikeFun kínálatból.

Coad-Guard
Ez a lakat egy 10 mm vastag sodrony lakat, amely számzáras, így tökéletes választás lehet azoknak, akik folyamatosan elhagyják a kulcsukat. A lakat 360 g súlyú, a hozzá járó kerékpárra szerelhető tartóval 450 g. Hossza 150 cm, amivel kényelmesen, akár a kerékkel együtt rögzíthetjük a kerékpárunkat.

A nyitást 4 forgatható számtárcsa teszi lehetővé, amelyet saját magunk programozhatunk be. A tárcsák forgatása közben a lakaton sem más hangot, sem érezhető lazulást nem érezni ha a helyes számot elértük. A lakat programozásához sajnos csak angol nyelvű leírás van, de szerencsére a mellékelt ábra alapján viszonylag könnyen rá lehet jönni.

BFLakat02

Az acélsodrony vékonysága miatt csodákat ne várjatok tőle, mivel viszonylag gyorsan elvágható, de ha látóközelben hagyjátok a bringát a fagyizó mellett, akkor elégséges lehet. Ez egyébkén a BikeFun katalógusa is jelzi, mivel az 1-9-ig terjedő biztonsági szintjükön (1-es a leggyengébb) 3 szintre rangsorolták. Ára 1 890 Ft (2016)

Tetszés index: 2/5

Defender
Nem, ez nem a híres autó típus, hanem egy lakat neve, amelyik 18 és 25 mm átmérőjű vastagságban vásárolhatsz meg. A vastagabb súlya 870 g. Vázra szerelhető tartóval sajnos nem rendelkezik, de én kényelmesen a derekam köré csatoltam. (Most lehet, hogy páran felszisszennek darázsderekam miatt :D)

BFLakat03

A lakathoz 3 kulcs jár, amelyek közül az egyik világít, így este könnyebben megtalálod a kulcslyukat. A kulcs egyébként szemből nézve hajlított profilú, ami igen merevvé teszi. (Kicsi az esélye, hogy elhajlítod nyitás közben.) Viszont ez sajnos azzal a hátránnyal jár, hogy a kulcs csak egyféleképp illeszthető a kulcslyukba.

BFLakat01

A zár előtt egy porvédő található, amely a lakat elején lévő tárcsával nyitható. Mi ezt nem igazán kedveltük, mert lényegi védelmet nem nyújt, de a nyitást körülményesebbé teszi.

BFLakat04

A Defender 7-es biztonsági szintű lakat a BikeFun palettáján. Az átlátszó műanyag burkolat mutatja az acél sodrony fonását, illetve az egyes szálak vastagságát. Ennek a lakatnak az elvágása már tovább tart néhány másodpercnél. Jó választás lehet egy túra során is lezárni szeretett lovunkat, míg a környék látnivalóit gyalogosan fedezzük fel (persze nem Budapesten). Ára 3 890 Ft (18 mm-es) és 4 390 Ft (25 mm-es) (2016)

Tetszés index: 3/5

Miután megnéztük az alap, illetve a közepes biztonsági szintű lakatokat, térjünk át a nehézfiúkra! A nehéz szó szerint értendő, de ez nem baj, hiszen minél biztonságosabb egy lakat, annál több, annál keményebb anyagból van, ez meg sajnos jelentős súllyal jár.

Shield 2
Ez a lakat a Defender zárszerkezetét tartalmazza, így arról, illetve a hozzáadott kulcsokról itt már nem szólok. (Azért az előbbi kulcsát bele próbáltam ebbe. Örömmel tapasztaltam, hogy nem nyitja, így bízhatunk benne, hogy van jó pár kombinációs lehetőség a zárnál, nem úgy mint néhány gyanúsan olcsó lakatnál...)

A zárat egyébként 120 cm hosszú 10 mm átmérőjű láncszemek fogják körbe, amelyek erős szövet borítást kaptak, hogy a váz fényezése ne sérülhessen.

BFLakat05

A lakat súlya 2510 g, amit már akár magunkra, akár a bringára akasztunk meg fogunk érezni. Cserébe viszont biztonságos. Ezt már csak speciális vágóeszközzel lehet - és nem néhány másodperc alatt - elvágni. A BikeFun értékelése is tükrözi ezt, hiszen a maximális 9-es szinten hirdeti.

Jó választás lehet városi ingázóknak, bringával munkába járóknak, mivel ezzel lakatolva a bringád valószínű ott fog várni órák múlva is ahol hagytad. Sokszor látom, hogy a lakatot nem is viszi magával a tulaj, hanem ott hagyja, ahol a bringájával parkolni szokott. Ez pedig egy jó megoldás, a nagy súly ellen. Ára 7 790 Ft (2016)

Tetszés index: 4/5

X-Safe
Ez a BikeFun lakatkínálatában a zászlóshajó. Viszonylag kis méretűre összehajtható edzett acéllapokból áll, amelyeken műanyagborítás figyel, a vázad festésének megóvása érdekében. A súlya tartóval együtt 710 g, ami lényegesen barátibb, mint a lánc/lakat kombó.

BFLakat06

A zárszerkezete az előbbiektől különbözik sokkal szimpatikusabb, mivel a kulcs behelyezése mindkét irányból lehetséges.

BFLakat07

A lakat 70 cm hosszú, így a váz és az egyik kerék szintén zárható. Sokkal könnyebb vele lakatolni, mint az „U" lakatokkal, ami mindenképpen e felé billenti a mérleg nyelvét, ha a kettő között vacilálunk.

BFLakat08

BFLakat09

Az X-Safe fekete és zöld színben kapható, ára 13 990 Ft (2016)

Tetszés index: 5/5

Egyéb infók a forgalmazó oldalán. Katt IDE!