Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

shimano click r

Tartós teszten a pedál és a cipő.

Idén tavasszal új kerékpáros cipő vásárlását terveztem, amikor megkeresett a Paul Lange Hungary Kft. - a Shimano magyarországi képviselete - hogy teszteljem le a szabadidő kerékpárosoknak szánt Shimano Click'R patent pedál rendszert. Így esett, hogy már 5 hónapja a Shimano PD-T400 pedálját és az SH-MT5 hegyi túracipőjét használom.

Ez a cikk a patentpedállal elméletben már barátkozó kerékpáros társaimnak szól. Remélem, sokaknak megadom a kezdeti lökést az áttérésre.

Miért is jó a patent pedál?
A sima (platform) pedálokon a lábunk szabadon elmozdulhat bármilyen irányba így nem túl hatékony, hiszen erőt csak lefelé taposáskor tudunk átadni a pedálokra.

Régen ezért klipszes pedálokat használtak, amely gyakorlatilag szíjakkal (klipszszíj) rögzítette a lábunkat. Ez a megoldás minden volt csak jó nem! Egyrészt balesetveszélyes, mivel egy alaposan a pedálra szíjazott lábat nem (mindig) könnyű hirtelen levenni a pedálról. Másrészt baromi kényelmetlen hosszútávon. Én az első hosszabb (180 km-es) túrámon használtam utoljára ilyet. Az idén egy ősmontis találkozó alkalmával Pákozdon kerültem ezzel a rendszerrel ismét kapcsolatba, mivel az én gépemen katalógus szerint volt klipsz, így felszereltem. Terepen történő használatát erősen nem ajánlom!

Szerencsére a mérnökök is felismerték a klipszek hátrányait. Így jelentek meg a köztudatban az SPD-k, amely rövidítés a Shimano Pedaling Dynamincs-ból ered. A rendszer sikerét semmi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy a köznyelv az összes patent pedált SPD-nek hívja, pedig ez csak a Shimano rendszerének elnevezése.

Kedves olvasóm, ha boltba mégy, akkor Shimano patent pedál néven keresd majd a rendszert, mivel több cégnek0, több rendszere van a piacon, nem is mind kompatibilis egymással.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.22

A patent pedál és cipő nyújtotta kényelem számomra megfizethetetlen.

Ennél a rendszernél a pedálhoz egy apró, rugós rögzítő révén kapcsolódik a cipő talpára szerelt stopli. Ezt a kötést lábfejünk elforgatásával, vagy hirtelen felfelé rántásával oldhatjuk ki. A rugóerő állítható, így a kilépéshez szükséges erő egyénileg beállítható. A pedál és a cipő hatékony párost alkot, mivel már nem csak lefelé lehet nyomni lábunkkal a pedált, hanem a másikkal felfelé is húzni, így több erőt tudunk a pedálozásra fordítani, hajtásunk hatékonyabb lesz, így gyorsabbak leszünk, avagy kevésbé fáradunk el.

A pedál
Az általam használt pedál a Shimano-tól a hangzatos PD-T400 nevet kapta, amely egy műanyag kerettel ellátott patent pedál. Itt most ne a klasszikus műanyagra gondoljatok, mivel számos terep és aszfalt túrán vagyok túl sárban, porban, esőben és ez az anyag jól bírja a gyűrődést. Rövidtávon hagyományos cipőben is jól használható.

CLICK'R rendszerű SPD, amely azt jelenti, hogy a hagyományossal ellentétben lényegesen könnyebb bele- és kilépni. Figyelj arra, hogy ez csak a saját stoplijával igaz. Hagyományos SPD stoplival is működik, de ezen tulajdonságait nem adja.

shimano click r01

Így néz ki a pedál 5 hónap használat után. (Kapott hideget, meleget,)

Mit jelentett ez a gyakorlatban? A pedálon található egy csavar (pontosabban oldalanként egy-egy), amellyel a be/ki oldás erősségét lehet szabályozni. Ezen 25 negyed fordulatot lehet csavarni. Legkönnyebb kioldásnál nem is hallani a be és ki kattanást, nagyobb erővel fölfelé húzva főleg bizonyos hajtókar állásoknál könnyen le is emelhetjük a lábunkat a pedálról. A legerősebb rúgó erőnél szinte teljesen úgy viselkedik, mint a hagyományos SPD rendszer, talán csak a sarkunkat oldalra fordítva old ki hamarabb. Én úgy 10 csavarfordulatnál találtam egy olyan erősséget, amely kezdők számára jó lehet. Itt már érezni a pedálba a be- illetve kilépést, nem olyan könnyen old, de vészhelyzet, pánik esetén kis szögben, vagy akár fölfelé történő lábemelés esetén is nyílik.

Réges-régen a Shimano pedálok nem voltak jó sártűrőek. Ez azt jelenti, hogy terepen, ha leléptünk a cipőnkkel a sárba és a stopli és környéke eltömődött mindenféle retekkel, akkor nagyon nehéz volt újra dokkolni a pedálba. Extrém esetben nem is sikerült. Igaz volt ez több nagy márka pl. Ritchey, Wellgo termékeire is. Én 15 éve ezért váltottam más típusú patent pedálra. Az idén az első saras túrámon kellemesen csalódtam. A rendszer tökéletesen működött.

Bár nem tartom magam kezdőnek a patentpedálok használatában a PD-T400 pedált egy kifejezetten jó konstrukciónak tartom. Akár aszfalton, akár terepen használatra. Ára:16 190 Ft.

A cipő
A cipőnél igen nagyvonalú volt a forgalmazó. Azt mondta válasszak kedvem szerint a kínálatukból és ha tudja adni, akkor vihetem tartós tesztre. Én is korrekt voltam, mivel a választást nem az árcédula alapján tettem meg.

De milyen is számomra a jó cipő? Én elsősorban túrázok, főleg hegyekben és ha lehet nem aszfalton. Az országúti és verseny MTB cipők kapásból kiestek. A laza városiak szintén a talp mintázata miatt. Szerencsére a hegyi cipők kategóriájában ráleltem arra, amelyet szívesen viselnék. Ez a Shimano SH-MT5 volt, amely erős közép kategóriát képvisel a választékban.

shimano click r02

Tartós teszt üzemi körülmények között eső után.

A cipő eddig rendkívül jól teljesít. Túráim során, ha esetleg gyalogolni kell, azt kényelmesen teszem benne. A talpának mintázata segíti a bringa tolását akár saras, csúszós viszonyok között is. Jól tartja a bokámat az erősített sarok. Kicsit furcsa a felsőrésze, mivel varrás nélkül egy darabból alakították ki, viszont így a varrás mentén tutira nem ázik be és nem fog foszlani.

A cipőt ragasztással állították össze, amelyek tartósak. Sehol sem sikerült észrevennem olyan részt, ahol elkezdett volna a két ragasztott felület elválni.

shimano click r03

Így néz ki közvetlen a cikk írása előtt. (Lassan megtörténhetne az idei első megtakarítása.)

Egyetlen dolog, ami eddig nem tetszik benne, a cipőfűző gyors kötési rendszere. Ízlések és pofonok, az nekem nem jött be. Ettől függetlenül aki hasonló stílusban bringázik jó választás lehet ez a sokoldalú cipő, amely amellett hogy szép megjelenésével városi cuccban bringázva nem szúr szemet egy fagyizóban, viszont extrémebb körülmények között is jól teljesít. Akár hobbista versenyzőknek is tökéletes választás lehet. Ára:31 990 Ft

Ha felkeltette a pedál, vagy a cipő az érdeklődésed, akkor jelzem, néhány modell szeptember 30-is akciósak a boltokban. Bővebb infó ITT!