Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

400 km a Balaton körül
  Élménybeszámoló a 2023-as Balaton Bike Derby-ről
Műanyag sárvédők a Zefaltól
  Minden bringára van megoldás.
A Börzsöny expedíció
  Végigtekertük a "Sárkány feje út" kerékpártúrát.
Teendők MTF e-bike vásárlás után
  Az első üzembehelyezéstől az időszakos karbantartásig.
prev
next

schwalbe smart sam marathon gt365

Bemutatkozik a Smart Sam Plus és a Marathon GT 365

Smart Sam Plus

A Smart Sam a 2000-es évek második felében jelent meg a piacon. Több külföldi szaklap is a legjobb mindenes guminak kiáltotta ki, jó teljesítményt nyújt aszfalton és terepen is. Ezen sorok szerzője akkor használta is (elsősorban terepen) és szélsőségesebb körülményeket eltekintve valóban jó -elsősorban terep- túra guminak ismerte meg.

A Schwalbe 2017-re drasztikusan áttervezte a Smart Sam mintáját. Ránézésre hasonló, de közelebbről megvizsgálva mind a bütykök alakja, mind az elhelyezkedése változott.

schwalbe smart sam 01

Ráadásul 2018-tól bevezettek egy (valójában öt) új gumi összetételt, amelynek fantázia neve Addix. Ezt az összetétel azokban a gumikban alkalmazzák, amelyekkel a kerékpáros elhagyja az aszfaltozott utat. Külön keverék van az XC verseny, az Am/túra, az Enduro/Downhill (erre két típus) és az univerzális felhasználásra. A keverékek 4 tulajdonságban (tartósság, gördülési ellenállás, csillapítás és tapadás) is különböznek egymástól. Ezzel is próbálva minél optimálisabb megoldást adni az adott felhasználási formáknak. A Smart Sam Plus az univerzális kategóriába tartozik, egy általánosan jól tapadó - tehát sokoldalú, ugyanakkor tartós gumiösszetétellel rendelkezik.

Az általam rövid ideig birtokolt gumi a Smart Sam Plus volt. Ez a gumi a gyártónál hagyományosnak mondható Double Defense defekt védelem mellett a futófelület alatt egy 3mm vastag ún. GreenGuard szalagot is tartalmaz, amely egyrészt ellenálló képességével, másrészt magasságával megakadályozza, hogy a tüske vagy egyéb szúrós anyagok a belsőt elérjék és átlyukasszák.

A Smart Sam Plus 26”, 27,5”, 28” és 29” kerékméretben gyártják. Súlya 840 és 1090g között mozog mérettől függően. A gumit a gyártó ajánlása szerint akár pedelecre vagy speed pedelec-re is fel lehet szerelni, mivel az ebből adódó extra terheléseket is gond nélkül elviseli.

schwalbe smart sam 02

Mivel a gumit bemutatásra kaptam, így kipróbálni sajnos nem volt lehetőségem. Szerencsére tavaly egy túrán kb. 200 km-t raktam bele egy ilyen gumiba így van némi menettapasztalatom.

E-bikeal a Csomorkányi templomromnál.

Reggel szikrázó napsütésben indultam útnak. Lendületem a város széléig tartott, ahol magamra vettem minden extra ruhát. Az idő ugyanis hidegebb volt, mint amilyennek tűnt. Tovább!

A gumi aszfalton könnyen gördül, könnyű terepen is jól viselkedett. Ideális választás lehet az elődjéhez híven vegyes, elsősorban földutakon történő túrázásra.

A gumi javasolt fogyasztói ára 9 290 Ft

Tetszés index 5/4

Schwalbe Marathon GT 365

A gyártó Marathon családjába elsősorban olyan gumik tartoznak, amelyeket túrázásra fejlesztettek ki. Közös jellemzőjük az erős defekt védelem, alacsony gördülési ellenállás, tartósság.

A GT széria igazi expedíciós gumi, amely megbízható társunk lehet akár Ázsiában is, ahol az aszfaltutak minősége még a hazaiakhoz mérve is rendelkezhet némi hiányossággal. A defekt védelemről a DualGuard fantázianévre hallgató rendszer gondoskodik, amely véd mind a szúrás, mind a vágás okozta behatások ellen.

schwalbe marathon gt365

A külsők reflex szalaggal rendelkeznek, ezáltal növelve az éjszaka kerékpározók túlélési esélyeit. A sorozat összes darabja ajánlott akár speed pedelec-en történő használatra is. Az általam birtokolt GT 365 egy érdekes gumi. A gyár 4 évszakos gumiként ajánlja, amely jeges utak kivételével szinte minden körülmény között jól tapad.

Hogy milyen lehet menet közben? Erre térjünk vissza a szezon végén, mivel ezt tartós tesztre kaptam, így tapasztalataimról majd akkor számolok be nektek részletesen.

Javasolt fogyasztói Ára 12 290 Ft

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett