Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

shimano kerekparapolocsalad 02

Teszteltük.

Megvolt a túra? Kipihented magad? Akkor ideje a kerékpárodra is egy kis időt fordítanod!

Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, csak egyszerűen takarítsd meg kedvencedet. Ez nem csak azért fontos, hogy csillogjon és szép legyen -pláne, hogy egyesek a sárra mint harci dísz gondolnak. Fontosabb az, hogy áttörölve az alkatrészeket akaratlanul is meggyőződsz azok állapotáról, észreveszed az esetleges töréseket, repedéseket a vázon, a kotyogó alkatrészeket, vagy egyszerűen csak a hiányzó bowden sapkát, amelynek pótlásával megelőzöd a bowden kiszőrösödését.

shimano kerekparapolocsalad 01

Én ebben a cikkben a frissen lezajlott Mátra expedíció teszt kerékpárjait fogom letakarítani, hogy tisztábban adhassam vissza, mint kaptam, illetve bemutatom milyen egyszerű és könnyű használni a Shimano kerékpárápoló család termékeit.

Mi is kell ahhoz, hogy a takarítás könnyen elvégezhető legyen?

  • Jó ha van egy szerelő állványod, amelybe befogva könnyen elvégezheted a tisztítást. (Ha nincs, fordítsd fejre a bringát, de előtte deszkából állíts össze egy kormány magasítót a kormányod alá, hogy az azon lévő szerelvényeket a talaj ne karcolhassa össze. Van kormányszarvad? Akkor nem szóltam.)
  • Shimano Degreeser zsírtalanító
  • Shimano Bike Wash sampon
  • Shimano Polish fényező
  • Shimano Anti Seize tapadásgátló
  • Shimano láncolaj
  • 3 db rongy
  • 1 fogkefe
  • kesztyű a mancsodra
  • tisztítandó bringa

A bringát állványba fogva először nézzük át a kerékpárt. Fejben gondoljuk át mit is kell csinálnunk vele. Az esetleges szerelni való dolgokhoz készítsük elő a szerszámokat, hogy kéznél legyenek.

shimano kerekparapolocsalad 02

Első lépésben a meghajtást takarítom meg. Ehhez befújom a láncot a Shimano Degreeser zsírtalanítóval és kicsit állni hagyom, hogy hasson a szer. Ezután a láncot gondosan áttörlöm az egyik ronggyal. Ezután kezelésbe veszem a váltógörgőket, kiszedve ronggyal a rájuk tapadt olaj sarat. Következő műveletként a láncot és a lánckerekeket ismét átfújom. Most jöhet a fogkefe, amivel a láncszemeket egyesével megtakarítom, majd ronggyal ismételtem áttörlöm.

shimano kerekparapolocsalad 03

A fenti hadművelet után kiszedem kiszedem a hátsó kereket, és a lánckerekeket áttörlöm az eddig használt olajos ronggyal. Így azok jó eséllyel szép tiszták lesznek. Ezután a hajtókar lánckerekei (tányérjai) kerülnek sorra. Ha ezzel megvagyunk a zsírtalanítót és az olajos rongyot szépen eltehetjük.

Második lépésben jöhet a kerékpár samponos mosása. Shimano Bike Wash-al. (Ha nagyon saras a bringa, akkor a nulladik lépésben előbb le kell mosni róla azt.) Ha már ki van szerelve a hátsó kerék, akkor kezdjük azzal. Befújom a kereket a fentebb említett cuccal, amely összetevőinek segítségével felpuhítja a rátapadt piszkot, majd egy új (tehát nem az olajos) ronggyal áttörlöm. Hihetetlen, de ennyi! Retek, dzsuva volt, nincs! Nem gond ha a szer érintkezik a gumival, nem tesz benne kárt, ahogy a műanyagban sem.

shimano kerekparapolocsalad 04

A folyamatot megismétlem a kiszerelt első keréken, majd a kerékpárvázon és a rajtamaradt szerelvényeken. A munka könnyen, gyorsan, és egyszerűen megy.

Harmadik lépés a váz fényezésének ápolása. Először is a harmadik tiszta ronggyal áttörlöm a vázat. Ha eddig jól dolgoztál, már semmit sem tudsz róla eltávolítani. Ezután fogod a Shimano Polish dobozát, és tartalmából szépen fújsz a vázra, majd a ronggyal szépen szétkened rajta. Egyszerre mindig csak egy-két csővel dolgozz. Ez a szer amellett hogy vissza adja a festés eredeti fényét, víz és portaszító tulajdonsággal is rendelkezik, -Próbáltam!- a következő utadon lényegesen kevesebb port fogsz összeszedni és hazahozni.

shimano kerekparapolocsalad 05

A Shimano ápolószereket tartalmazó palack speciális kialakításánál fogva bármilyen irányból, akár fejjel lefelé is fogva is működtethető. Ráadásul a palack teljes tartalmát ki tudjuk belőle nyerni.

Ennek oka, hogy a hajtógáz nincs vegyítve az alapanyaggal. Az folyadék egy tasakban van a flakonon belül, a hajtógáz pedig elszeparálva a tartályban. Így a gáz a tasakot nyomja. Nos ez a marketing szöveg. Nézzük!

Nem kellett hozzá más csak egy kiörült palack, egy sarokcsiszoló és némi remény, hogy a hajtógázt a vágásközben keletkező szikra nem gyújtja be.

shimano kerekparapolocsalad 08
És tényleg!

Negyedik lépésben összeszereljük a bringát, majd az időjárásnak megfelelően száraz, vagy nedves kenőanyaggal beolajozzuk a láncunkat. Miután a felesleges olajat annak külsejéről letöröltük az először használt olajos ronggyal, kész is vagyunk.

shimano kerekparapolocsalad 06

+1 lépés: Volt már olyan, hogy a nyeregcsöved alig akart kijönni a helyéről, vagy csak szerviz tudta kiszedni, esetleg az sem? Erre jelent megoldást a Shimano Anti Seize tapadásgátló krém, amelyet ajánlott többek között a nyeregcsőre kenni, mert megakadályozza a fémek korrózió okozta összetapadását.

shimano kerekparapolocsalad 07

A Shimano kerékpár ápolócsalád tagjaival összességében nagyon elégedett voltam. Velük tényleg egyszerű és élvezetes volt a bringa takarítás. Tetszés index 5/5

Az általam használt flakonok 125 ml-esek voltak ezek hasznosulása a következő képpen alakult:

   Űrtartalom (ml)  Flakon tömege
(g)
 Üres flakon tömege
(g)
 Egy takarítással elhasznált mennyiség
(%)
 Ára (Ft)  Egy takarítás ára
(Ft)*
 Degreeser  125  157  58  27  1990  537
 Wash  125  133  58  35**  1990  697
 Polis  125  162  58  4  2170  87

* Ezek az adatok teljes mértékben viszonylagosak, függ attól, hogy mennyire retkes a bringád.

** Több (már kettőnél is igaz) kerékpár takarításánál a hasznosulás jobb hatásfokú, mivel maga a takarításra használt rongy is átitatódik a szerrel és egy idő után már nem is nagyon fújsz a Washból a vázra, csak törlöd a vázcsöveket vele.

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett