Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 schwalbe marathon mondial 02

Az igazi mindenes gumi.

Tavasszal szereltem fel ezt a külsőt, amely a korábban használt Smart Sam-ot váltotta. Azóta több ezer kilométer került belé, valamint túlélt két hosszú távú versenyt (a 360 km-es Balaton Bike Derby-t és a 720 km-es Hungarian Half Divide-ot), amelyek ha csak lehetett mellőzték az aszfaltozott utakat. Ezek alapján úgy gondolom sikerült tökéletesen megismernem ezt a külsőt és pontos véleményt tudok róla írni.

schwalbe marathon mondial 03

Marathon Mondial

Már lassan egy évszázada, hogy a Ralf Bohle GmbH a kerékpárágazatban tevékenykedik. A Schwalbe Maraton a túrakerékpárosok között az egyik legelismertebb gumi. A Mondial túrázóknak ajánlott, úgynevezett expedíciós gumija a gyártónak, amely bármely kontinens, bármilyen útján megállja a helyét, legyen az aszfaltozott, vagy szilárd burkolat nélküli út.

 schwalbe marathon mondial 01

Két minőségben gyártják, az Evolution line, azaz a gyár legújabb fejlesztéseit tartalmazó legmagasabb minőségű (és árú) termék vonala, valamint a Performance Line a gazdaságosabb, kiváló ár/érték arányú termékek sorozata. Jelen esetben a Performance Line sorozat drótperemes, más gumi keveréket kapott és 10 kg-mal alacsonyabb a maximális terhelése. A 28-as kerékmérethez mindkét verzióból lehet választani, 20 és 27,5 csak EVO változatban, 26-os csak performance változatban kapható.

Ezen adatokat félre téve választásunknál két dolgot vegyünk figyelembe: Az EVO sorozat defekt védelme a „Double Defense” és a „V-Guard” technológiára épül, amely alacsony súly mellett az egyik leghatékonyabb megoldás, valamint a gumi összetétele „Travelstar”, amely kifejezetten a hosszú távú csomagos túrákra ajánlott anyag a Schwalbe palettáján. Tehát, ha expedícióra, vagy versenyre készülsz, akkor mindenképp az EVO-t, ha edzésre, munkába járni tavat kerülni szeretnél, akkor a Performance verziót javaslom.

Menet tapasztalatok

A kerékpár a gumival jól gurul, erőnlét függvénye, de aszfalton folyamatosan tartható a 24-25 km/h-s tempó. Egy Budapest-Heves 120 km-es utamon szélmentes napon, az átlagsebességem 27 km/h volt, 4,5 - 5 bar guminyomással.

schwalbe marathon mondial 06

Számomra meglepő volt, hogy terepen két nyomos erdei, mezőgazdasági utakon, köves-sziklás lefeléken milyen stabil volt a gumi. A felmálházott kerékpár is nagyon jól haladt ilyen terep viszonyok között. Erre legjobb bizonyíték, hogy a Balaton Bike Derbin az átlagsebességem 19 km/h volt.

schwalbe marathon mondial 04

A gumin így a nyári szezon harmadik harmadában nem igazán látszódnak kopás nyomok. Defektet eddig egyet sem kaptam, pedig a Cserhátban rengeteg akácos erőn átvágtam. Úgy érzem az én bringázási stílusomhoz nagyon passzol a Marathon Mondial.

Tetszés index 5/5

Apropó láttátok már az új Hurricane mintát? Nekem megmozgatta a fantáziámat...

bringalap teszt 5

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett