Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Kalandkör 400 élménybeszámoló
  Részünkről az útvonal elbukott
Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
prev
next

 shimano cues 06

Bemutatkozik az új középkategóriás Shimano alkatrészcsalád

Eddig a Shimano-nál a versenykategóriában (XTR, Dura Ace) alkalmazott technológiák szép lassan, több év alatt lecsorogtak az alsóbb kategóriákba. A gyártó a Cues (Create Unique Experiences, azaz magyarul Egyedi Élmények Megteremtése) megjelenésével változtat az eddig alkalmazott rendszeren, mivel a CUES egy teljesen új a középkategóriás kerékpárokra kifejlesztett alkatrészcsalád. Ráadásul ezzel 6 eddigi kategóriát (Acera, Altus, Alivio, Claris, Sora és Tiagra) lassan nyugdíjazni fog a gyártó.

A Shimano ettől függetlenül nem csökkenti a régebbi csoportok támogatását, azaz még egy jó ideig biztosítja az alkatrész utánpótlást.

A Linkglide technológia

A Cues család a pár éve bemutatott szintén viszonylag új Linkglide (LG) technológiát használja, amely sokkal tartósabb (Mivel dedikáltan E-bike felhasználására fejlesztették.), mint a korábbi Hyperglide (HG). Néhány drágább csoporttal ellentétben a Linkglide nem igényel nagy odafigyelést a váltás során, ami megkönnyíti a kezdő bringások helyzetét. Mivel a Shimano a tartósságot helyezte előtérbe, ezért a váltás gyorsasága elmarad a teljesítmény orientált HG+ /12/ rendszertől.

A LinkGlide egy másik érdekes jellemzője: Az összes váltótechnológia a kazettába van beépítve, nem a láncba. Így a rendszer elméletileg jól tűri a nem Shimano (11-es) lánc és hajtókar használatát.

9, 10 és 11 sebességes sebességek egyetlen lánccal

Bár a CUES 9, 10 és 11 sebességes változatban is kapható lesz, minden CUES csoport a 11 sebességes láncot használja. (A pletykák szerint a 9-es a következő évben lesz elérhető.)

Ez azt eredményezi, hogy a rendszeren belül az összes hajtókar kompatibilis egymással, mivel a lánc minden esetben ugyan az. Minden rendszernek saját váltója és saját váltókarja lesz, tehát a 10-es kar 10-es váltóval működik, habár hozzá illeszthető a 11-es váltókar, de akkor 1 luft sebesség lesz a karban. A hátsó váltókat a kazetta kapacitásához kell csak igazítani, mivel a kazetták azonos fogaskerék vastagsággal és azonos fogköz – távtartó gyűrű – szélességgel rendelkezik, így az összes váltónak ugyanaz lesz a húzási aránya. / Szélesebb fogaskerék, keskenyebb távtartókkal/

shimano cues 05

Ez azt jelenti, hogy a kereskedőknek lényegesen kevesebb alkatrészt kell raktáron tartaniuk, a bringásoknak pedig könnyebb lesz a cserealkatrészek beszerzése.

Gondolj csak bele: Túrázol valamerre és tönkre megy a 9 sebességes váltókarod. A legközelebbi boltban, viszont csak 11 sebességes van készleten. A Cues rendszer esetén nincs semmi gond, megveszed, felszereled és irány tovább. Otthon később vehetsz egy 11-es kazettát és máris egy 11 sebességes bringa nyergében ülhetsz. (Vagy egy 9 sebességes váltókart.)

Kompatibilitás: A Cues sorok illeszkednek a HG típusú agyakra, de egyéb HG rendszerű eszközzel (sor, váltó, váltókar) nem kompatibilisek. Tehát a Cues nem keverhető HG rendszerrel !!! A Cues sajátja a Linkglide rendszer, ami rázkódásmentes lánc továbbítást, hosszabb élettartamot biztosít.

Shimano CUES csoport hierarchia

Bár az összes CUES alkatrész ugyanabba a családba tartozik és ugyanaz a lánc, mégis négy különböző alkatrészszint létezik.

U8000

shimano cues 01

Ez a termékcsalád csúcsmodellje, a 11 sebességes csoport. Lényegében az új XT trekking csoport, amely tartalmazza a CUES termékcsalád egyetlen fékjét, amely a T8000.

U6000 11 sebességes

shimano cues 02

Ez a csoport a legjobb teljesítmény/ár arányú rendszere. Ebben még megtalálod kuplunggal ellátott hátsó váltót és a két irányban is oldó váltókart.

U6000 10 sebességes

shimano cues 03

Ez a sorozat már csak 10 sebességes. 10-es kazettával és 10 sebességes váltóval rendelkezik.

U4000 9 sebességes

shimano cues 04

A 9 sebességes U4000 az új belépő szintű sorozat. A hátsó váltó nem rendelkezik kuplunggal, de erősebb váltórugóval rendelkezik a lánc megtartása érdekében.

Nagyon várjuk már az első ilyen családdal szerelt bringát. Úgy gondoljuk a Shimano ezzel a fejlesztéssel jó úton jár.