Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Pest vármegye
  Pest megyei kerékpártúra ajánló.
Csalomjai pusztatemplom kerékpártúra
  Egy kellemes, fél napos kerékpártúra az Ipoly völgyében.
Shimano Cues tartós teszt 2. rész
  Tapasztalataim 2500 km után.
Hármas határ kerékpártúra
  3 ország, 11 kastély, 3 túra nap.
Hogyan készítsünk házilag sportitalt bringázáshoz?
  Olcsó és hatékony receptek a házi sportital készítéséhez.
prev
next

 a borzsony expedicio 10

… hogy jól sikerüljön az első kalandod.

El akarok indulni, mozogni, felfedezni a világot!

Mindannyiunkban van egy kis vándorlási vágy. Valószínűleg sosem volt ez könnyebb, mint a bikepacking, azaz a minimál csomagos túrázós stílussal. Ez egyesíti magában a nagy távolságok rövid idő alatt történő megtételének lehetőségét, a szinte bármilyen útvonal választásával.

cimkep

Ezt az új stílust magyarosan bikepackingnek hívják, ami sokkal menőbbnek hangzik, mintha lefordítanák. (Erre a névre egy frappáns magyar nevet keresünk, mert valljuk be a minimál csomagos túrázás nem valami menő név. Ha van ötleted, írd meg hozzászólásban.)

A "Mi is az a bikepacking valójában?" Erre a kérdésre az a jó, hogy a választ mindenki maga dönti el.

  • Egyedül, párban vagy akár csoportosan tekerni?
  • Két napig vagy két hónapig?
  • Nyugodt 50 kilométeres napi távval, vagy inkább naponta 300-al?
  • Sátorban, buszmegállóban vagy egy luxusszállodában aludni?

Nincs egyetlen helyes válasz - mindez, és még sok minden más, a bikepacking.

Most a kezdőknek szeretnénk néhány tippet adni - a kezdő felszereléstől az útvonaltervezésig –, hogy az első túraélmény legyen és ne egy rémálom.

Szóval csapjunk bele itt a BringaLap 5+1 verhetetlen tippje az első bikepacking túrádhoz! Útmutatónkat saját megélt tapasztalataink alapján állítottuk össze.

egy fagyi tatan 04

1. tipp: A régi közmondás itt is érvényes: A kevesebb gyakran több! Az útvonal tervezésről beszélünk...

és itt most nem a kevesebb tervezést értjük, hanem a rövidebb napi távokat. Ha az első csomagos túrádra készülsz - legyen az csomagtartós hagyományos, vagy bikepacking -, hamar rá fogsz jönni, hogy lassabban fogsz haladni, mint csomagok nélkül. Az ellenszél vagy a kellemetlen időjárás is gyorsan tönkreteheti a terveid, ha a napi célállomás ambiciózus távolságban van. Ezért jobb, ha szakaszonként valamivel rövidebb távokat tervezel. Vedd figyelembe azt is, hogy több napos túrák alatt a napi teljesítményed folyamatosan csökkenhet. Vagy ha egy nap túl erősre sikerült a következő nap kisebb lesz a teljesítményed.

keresztul a dunantul dombjain es hegyein 06

A tervezés során figyelj az útburkolat minőségére és a szintemelkedésre. Ezek szintén lényeges szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a bikepacking során.

Itt említem meg, hogy embertípustól függően többféle tervező van. Van aki az egész túrát aprólékosan megtervezi az elejétől a végéig, beleértve az éjszakai megállókat, boltok, sőt kutak helyét is. Van, aki - köztük én is – csak megtervezi az út vonalat azután nekiindul, majd lesz valahogy. Eszik, ahol megéhezik, alszik ahol rá esteledik, vagy elfáradt. Embere válogatja, csináld úgy, ahogy neked komfortos. (Bár izgalmas kicsit kilépni a komfort zónádból. Ezt ne az első túrádon tedd meg. Hiszen az a tanulásról szól.)

2 tipp: Mérlegeld a csomagmennyiséget és a kényelmet

A bikepacking, mint a bevezetőben említettem a minimál csomagos túrázásról szól. Minél több csomag van a kerékpáron, annál nehezebb lesz, annál nehézkesebben reagál és annál megerőltetőbb a tekerés. Könnyebb poggyásszal viszont a kerékpár mozgékonyabb marad, és az emelkedők könnyebben leküzdhetők. Ez adja azt a szabadságot, amelyről ez a stílus szól, és amely lehetővé teszi, hogy nyugodtam letérj az aszfaltozott utakról, hogy átélhesd a természet közelségének élményét.

A szerkesztőségünk abszolút nem ajánlja, hogy elsőre vedd meg a piacon kapható legkönnyebb felszerelést. Különösen kezdőként javasoljuk, hogy használd azt a felszerelést, ami már van a háztartásodban, és előbb próbáld ki a bikepacking túrázási stílust, hogy bejön-e neked. És az első túrázásaid tapasztalata alapján állítsd össze a felszerelésedet.

400 km a balaton korul 05

A bikepacking túrára szánt cuccaid összeállításánál ne áldozd fel a minimális felszerelés oltárán a saját kényelmedet. (Ha kell a nyuszis alvó párna, hogy jól érezd magad, akkor nincs mese, vidd magaddal!) Csak találd meg az arany középutat.

Javaslom, hogy rakj ki mindent a szobád közepére, amit magaddal akarsz vinni, majd egyesével mindegyiknél tedd fel az alábbi kérdést magadban:

- Tudom ezt nélkülözni, vagy fontos a saját jólétem és kényelmem szempontjából?

Vezess egy fizikai listát, azokról a dolgokról, amit magaddal viszel. Következő alkalommal sokat segít majd a a pakolásnál. (pl.: A múltkor vittem 5 mezt 5 napra, de csak egyet használtam bringázni, egy másikat meg aludni. Akkor most csak 3-at viszek, hogy legyen +1 tartalék...)

3. tipp: Multifunkcionalitás

A több funkciót lefedő felszerelés segít, hogy súlyt és csomagolási térfogatot takaríts meg.

Csak néhány példa:

Laza szabású kerékpáros mez/technikai póló jó lehet kerékpározni is meg este pizsamának.

  • Egy jó bringás cipő bringázásra és gyaloglásra egyaránt alkalmas.
  • Egy cserélhető, vagy előtétlencsés szemüveg napszemüvegként is megállhatja a helyét.
  • A jó esőkabát működhet széldzsekiként is.
  • Egyes ruhadarabokat több napon át is lehet használni...

4. tipp: Az éjszakát kényelmesen töltsd

Sátor, ponyva, függőágy vagy bivakzsák. A szabadban töltött éjszakák elengedhetetlenek a bikepacking túrákon igaz? Természetesen nem. A szállodákban, panziókban vagy barátoknál való éjszakázással egybekötött túra is lehet igazi bikepacking túra.

400 km a balaton korul 12

Ha nem érzed jól magad a szabadban, vagy nincs elég felszerelésed ahhoz, hogy kint töltsd az éjszakát, válassz más lehetőségeket. Egy több napos túra során nagyon fontos a jó alvás és a megfelelő pihenés, hogy másnap folytatni tudd a tekerést. (Ráadásul a magaddal cipelt csomag mennyisége is mérföldekkel kevesebb...)

5. tipp: Pakolj okosan

Amire szükséged van azt nem találod, vagy a táska legalján van! Ismerős? Ahhoz, hogy egy túra során ne keljen folyamatosan a táskádban turkálni meg kell tanulnod jól csomagolni.

keresztul az eszaki kozephegysegen 11

Itt egy példa:

  • A váztáskába kerüljenek a napjában többször szükséges dolgaid. (tárca, teló, szendvics)
  • A szerszámok szintén legyenek könnyen elérhető helyen.
  • Esőkabát, ha esélyes, hogy eshet az eső szintén legyen kéznél. Egyébként mehet a táska legaljára.
  • A nyeregtáskába mehetnek az alvós cuccok. Napközben nem szükséges egyéb dolgok, konyha, nem aznapi élelem stb.
  • Kormánytáskába könnyű dolgokat pakolj pl a ruházatod.
  • Ha van az első villádon is táska, abba szintén könnyebb dolgok legyenek. Én pl. a hálózsákom és a felfújható derékaljam szoktam ott tárolni.

+1. tipp: Maradj rugalmas!

A dolgok soha, na jó, nem mindig mennek a terv szerint. Néha az időjárás tesz keresztbe, máskor a tervezett útvonalon való haladás sokkal lassabb a vártnál, előfordulhat, hogy egy meghibásodás okoz késést. Sőt lehet, hogy gyorsabban haladsz mint tervezted.
Ilyen esetekben jó, ha rugalmas tudsz maradni a túrán. Ez lehetővé teszi, hogy elvethess egy tervet, és rögtön újat készíthess. Ne feledd, neked kell a körülményekhez alkalmazkodni, mert a körülmények nem alkalmazkodnak hozzád. Viszont ettől válik kalanddá az egész.

Mondjuk, ha belegondolok, görgőzhetsz is egy szobában, közben nézve egy virtuális pályát. Nem mondom, hogy az nem jó, csak (nekem) kicsit steril.

Jó utat mindenkinek!

keresztul a dunantul dombjain es hegyein 12

Ajánlott cikkek

Bikepacking túra beszámolók