Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

velenceito01Ebben a részben a Velencei-tó partján nézelődünk.

Hazánkban rendkívül népszerű nagy tavaink körbekerekezése. Ha közvélemény kutatás során megkérdeznénk, hogy mennyi nagy tó van amit körbe lehet tekerni. A válasz biztosan 4 lesz. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk azt az ötöt, amit mi körbekerekezésre ajánlunk.

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Területe 26 km², átlagosan 1,5 m-es mélységű. Nyáron a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is. Ez Európa egyik legmelegebb tava.

A Velencei-tó ásványi anyagokban gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja.

A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Velencei-tó kerülő kerékpártúra

  • Túra hossza: 31 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkvidék
  • Szintemelkedés: 198 m
  • Tájegység: Mezőföld

Ez a legkönnyebb és legrövidebb tókerülő túra. Kifejezetten ajánlott kezdő kerékpárosok részére.

 VelenceiTó

Kerékpáros túránk kiinduló pontja Gárdony, ahonnan az óramutató járásával ellenkező irányba indulunk neki a tó kerülésnek. Kerékpár úton haladva szeljük át Velencét Ezen az úton igen csak vigyázni kell. A rendkívül keskeny út (kb 1,5 m) a szabad strandon halad el a tó partjától néhány méterre. Strandszezonban a gyalogosok biztos ezt használják járda gyanánt. (Valószínű a település kerékpárútnak álcázva adta be a pályázatot, hogy a tó partra járdát építhessen.)

A település végén az Autópálya előtt egy balkanyart veszünk és a pálya mellett egy beton úton tekerünk a Doni emlékműig. Innen 1 km-re található a Katonai Emlékpark. Ott rengeteg látnivaló található célszerű másfél -, két órás nézelődéssel tervezni .

Pákozd felé tovább tekerve a Doni kápolna és az arborétum szolgáltatja a további látnivalókat. Tovább haladva az M7-es autópálya alatt áttekerve a Sukoró és Pákozd között futó országútra jutunk ki.

 velenceito02

Balra fordulva Pákozdon át visz tovább az utunk. A település utolsó utcájába a Gábor Áron utcába fordulunk be, amelyen tovább tekerünk Dinnyés irányába.

Amikor 7-es utat elérjük, a főút mellett egy kerékpár útra térünk rá, amely Agárdra vezet minket. A város főutcáján haladva áttekerünk a Gárdonyba a vele összenőtt településbe, amely túránk végpontja.

Az eddigi részekben bemutattuk azt a négy tavat, amire ha tőkerülésről van szó mindenki gondol. Viszont mi öt tavat ígértünk! Melyik lehet az ötödik? Jövőhéten kiderül.

További infók és GPS Track ITT!

Ajánlott kiadványok:

243x401-http---s05.static.libri.hu-cover-0c-e-714950_5 243x357-http---s05.static.libri.hu-cover-e3-b-690192_5
 
Amennyiben a térkép felkeltette érdeklődésed, kattints rá és a Libri webáruházában akár 15%-os kedvezménnyel is megvásárolhatod.

 

A Velencei-tó és térsége - Kerékpáros és turistatérkép 1:50 000

243x439-http---s05.static.libri.hu-cover-2b-3-842308_5 Az új, hajtogatós kerékpáros térkép-sorozat első kiadványa a Velencei-tó tágabb környezetét ábrázolja 1:50 000-es léptékben, többnyelvű jelmagyarázattal, várostérképekkel, hátoldalán rövid túraleírással, szintdiagramokkal, látnivalók felsorolásával és hasznos tudnivalókkal. Sorozatcím: Kerékpárral Budapest környékén. Az ajánlott túrák útvonala a Velencei-tó mentén és a környező területeken Velencei-hegység, Székesfehérvár, Sárrét (Várpalotáig), északon FehérvárcsurgóLovasberény, Mezőföld északi része (Tác-Seregélyes- Pusztaszabolcs vonalig) vezet. A fővároshoz közel fekvő Velencei-tó a napfény tava, Európa legmelegebb vizű tava, ezért a strandolás, a vízisportolási lehetőségek kiválóak, de sok szép látnivaló is várja itt a nyaralókat és a túrázókat: szép tájak, természetvédelmi területek, a furcsa alakú ingókövek, a madárrezervátum, a környéken pedig kastélyok (Lovasberény, Fehérvárcsurgó, Seregélyes), római romok és a történelmi nevezetességű város Székesfehérvár műemlékeivel, múzeumaival. Nyaranta számtalan rendezvény kínál szórakozást. A Velencei-tó a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók kedvelt célpontja, de az aktív pihenést kedvelők is megtalálják számításukat. Kedvezőek a kerékpártúrázás feltételei, hiszen a tavat kerékpárút övezi, de a környékére vezető útvonalak is biztonságosan járható, kis forgalmú mellékutakon, néhol kerékpárúton vezetnek. Gyerekes családoknak és edzettebb kerékpárosoknak is ajánlunk túrákat. A térkép a turistaútvonalakat is ábrázolja, tehát gyalogtúrázáshoz is jól használható. Jelekkel ad meg minden információt, ami a turisták számára fontos: kerékpárbarát szálláshelyek, kempingek, kerékpárkölcsönzők, -szervizek, -üzletek, Tourinform irodák, látnivalók (múzeum, kastély, vár, természeti látványosság, stb.), egyéb szabadidősport lehetőségek (horgászat, lovaglás, stb.), egyéb hasznos információk (strand, uszoda, gyógyfürdő, orvos, kórház, patika). A várostérképeken jelöljük a kerékpárutakat, a településen való áthaladást kerékpárral, a látnivalókat, és a turistákat érdeklő szolgáltatókat, intézményeket. A hátoldalon felsoroljuk az érdekes látnivalókat és azok jellemzőit fotókkal illusztrálva; valamint a hasznos tudnivalókat (szálláslehetőségek, kerékpárszervizek stb.). A túraajánlatok a legfontosabb tudnivalókat ismertetik az útvonal jellemzőiről (útminőség, terepviszonyok, forgalom stb.).

Kapcsolódó cikkek:

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon I. rész: A Tisza-tó

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon II. rész: A Balaton

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon III. rész: A Fertő-tó