Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

02

Mi is az a Geocaching?

Sokat bringázol? Szereted a szép és érdekes helyeket? Néha nem tudod, merre indulj aznap? Ezrével kínál jobbnál-jobb célpontokat a Geocaching! Csak vigyázz, mert függővé válhatsz…

Úgy kezdődött, hogy többnapos, sátras kenutúrára mentünk a finnországi Saimaa tóvidékre. Kissé megszeppenve tudtam meg, hogy a szigetek száma arrafelé 18 ezer… Hűha, nem kéne eltévedni! Vettem egy csuklóra csatolható Garmin GPS-készüléket, és hogy beletanuljak a használatába, úgy gondoltam, megkeresek néhány „geoládát”. Montira kaptam, meg is találtam az elsőt, Pest határában. Majd a másodikat, sokadikat, és úgy megtetszett, hogy nem tudtam leállni vele. Jelenleg kétezer megtalálás fölött járok, rengeteg élményt szereztem, sokat tanultam belőle.

01

A Baglyas hegy tetején

02

Gázló a Cuha-völgyben

03

A Prédikálószéken

Engem persze nem a ládikák gyerekeknek való apró kincsei érdekelnek, amelyekből magával vihet a megtaláló (ha ott is hagy valamit az utána következőknek), hanem a helyszíneken található értékek. Omladozó vagy éppenséggel takarosan restaurált kastély, kápolna, családi mauzóleum az isten háta mögött, tavacska az erdő mélyén, érdekes sziklaalakzat, szép kilátás, valamikori csata helyszíne, értékes és védett virág élőhelye, az eredetit tökéletesen utánzó úszó vízimalom a Dunán, egy forrás a hegyekben, ahol megtöltheted a kulacsodat, valamit bemutató tanösvény, érdekes földrajzi pont, például folyótorkolat – vagy egy műalkotás, műemlék a város közepén. Mindegyikhez leírás tartozik, amelyek együttesen afféle idegenforgalmi lexikont képeznek hazánkról, sőt külföldről is.

04

Gyulafirátót kolostorromjánál

05

Červená Lhotá vízivár Csehországban (GPSGames)

Magyar telepítésű és a magyar honlapra felrakott rejtések ugyanis nemcsak a trianoni határokon belül vannak, hanem a környező országokban is, egészen az Adria partvidékéig, vagy Ausztria láncos útjaiig (via ferrata), kanyonösvényeiig. A geoládák száma a cikk írásakor meghaladja a 4500-at, valamennyit megtalálni szinte lehetetlen küldetés, hiszen megeshet, hogy mikor hazaérsz egy távoli rejtek felkutatásából, másnap megjelenik egy új a közelében.

Vannak, amelyek csak csónakkal érhetők el, mert a Velencei-tó közepén vagy a Duna kicsiny szigetén vannak, de a legtöbb elérhető biciklivel. Sőt, vannak kimondottan kerékpárosoknak kitalált rejtések is, például végig kell járni pontokat a Gellért Fürdő és Lepence között, a Pilisben, vagy a Bakonyban, illetve minden megtalálás után továbbvinni egy kicsivel a ládikót, hogy végigjárjon egy útvonalat.

06

Márciusi hó a Bakonyban

07

Pusztazámori torony

08

Tőzike tanösvény Szigetbecsénél

Az egyes ládák megtalálóinak bejegyzéseiben visszatérő motívum, hogy ide sem jutottam volna el Geocaching nélkül! Nekem például eszembe sem jutott volna montival felkapaszkodni a Várpalota közelében emelkedő, lankás oldalú, tehát nem valami impozáns oromnak tűnő Baglyas-hegyre, de egy találatért bevállaltuk Mudman cimborámmal. Csodás panoráma, érdekes völgyecskék és gerincek labirintusa, kopáros talajon szívósan megkapaszkodó fák és cserjék fogadtak, feledhetetlen élményt adva.

Cimborák… A magyar Geocaching emblematikus alakja Tüdő, a volt bringaversenyző, aki a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusaként oktat logisztikát, és saját logisztikai problémáját úgy oldotta meg, hogy eladta az autót, vonattal kombinálja a bringázást, példát mutatva környezetkímélő utazásból. Egyik büszkeségem, hogy valamikor azt mondta rólam: Túratársaim közül egyedül Pupu nem tartott fel! A gyulafirátóti kolostorrom fotóján ő tolja versenybringáját. Vagy Griffs, aki külön az én kedvemért hozta létre a GCPUPU feladatot, amelyet persze erkölcsi kötelességemnek éreztem elsőkét teljesíteni – márciusi fagyban és hóban. Többek között fel kellett másznom a Kab-hegy tetejére. Ugyanő rejtett el ládikát Breznóbánya fölött, a hegyekben. Majdnem 500 kilométert bringáztam érte, éjfélkor indulva Budapestről…

09

Réce tanösvény Apajnál

10

Mamutfenyő Iharosberényben

Kilométerek… Versengő típus vagy? Akkor talán neked való a Geocaching kupa, amelyben lehet a többiekkel vetélkedni, hogy ki gyalogol vagy bringázik többet egy évben, geoládákat érintve. Nekem 2013-ban 16.500 jött össze, csak ebből – de aki kevesli, jócskán túlszárnyalhatja.

A legutóbbi bringás ládikakeresésre nemrég adott lehetőséget egy ugyan fagyos, de derűs januári nap: a Gödöllő és Valkó közötti erdőben a Sissy-pihenőhöz gurultam el. Mindmáig sokszor segít ki a Geocaching, ha azt latolgatom, merre vegyem az irányt. Ha nekem nincs ötletem, adhat valaki más, máris előttem áll a feladat – hajrá!

Sokan ismerik a nemzetközi Geocaching játékot, de bizonyára vannak, akik még nem hallottak róla. Az ő kedvükért másolom ide az egyébként remekül megszerkesztett és működő magyar honlap bemutató szövegét.

A geocaching lényege, hogy egy ládikát (magyarul "geoláda") egy játékostárs elrejt egy olyan helyen, amit felfedezésre, megismerésre érdemesnek tart. GPS-szel rögzíti a rejtekhely pontos koordinátáit és a bemutatandó látnivalóról egy ismertetőoldalt készít. Ez - jóváhagyás után - megjelenik a geocaching.hu honlapon, ahonnan más játékosok letöltik az adatokat navigálásra alkalmas készülékükre és annak segítségével megkeresik a geoládát.

11
Mozdonyrelikvia Nagykanizsán

Maga a geoláda általában egy vízhatlanul záródó háztartási doboz, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy látogatói napló ("logbook"), egy játékismertető (elsősorban a véletlenül odatévedő számára), egy íróeszköz és néhány apró ajándék. A sikeres kincsvadász beírja a látogatási időpontját és a játékban használt nevét a naplóba. A felnőtt játékosok számára többnyire a naplóban található jelszó a legfontosabb zsákmány, mivel ezzel tudják a geocaching.hu oldalon bejegyezni a találatukat és megosztani kalandjaikat. A gyerekeket elsősorban a láda kincsei hozzák lázba: a magukkal hozott ajándékért cserébe választhatnak valami hasonló értékűt a dobozból. A látnivaló, a ládához vezető túra pedig kicsinek, nagynak egyaránt élmény.

12
Sissy-pihenő Gödöllő közelében

Hiszünk benne, hogy valamennyiünkben él a kincskeresők ősi szenvedélye és valóságos izgalmat jelenthet egy ilyen játékban akár elrejtőként, akár keresőként részt venni. Ehhez az élvezethez járul még hozzá a helyzetmeghatározó kütyük (GPS-ek, okostelefonok) használatából eredő öröm, ami különösen a mobil, elektronikus "ketyerék" szerelmeseinek jelenthet további vonzerőt.

A geocachinghez nagyon hasonló a magyar GPSGames, „játék műhóddal”. Ezen is nagyon jó célpontok vannak, szabályzata valamivel lazább, így többféle a variáció. Ilyenekből is megtaláltam vagy hatszázat, remek móka, szívből ajánlom!