Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

 oko labnyom

A közeljövőben csak környezetbarát csomagolást fog használni.

Kezd változni a világ, mégpedig jó irányba. Március végén cikkeztünk arról, hogy két európai kerékpáripari szervezet kampányt indított a kerékpáriparban a csomagolások fenntarthatóságának javítása - különösen a műanyag felhasználásának csökkentése – érdekében. Bővebben ITT! olvashatsz róla. Most pedig a kerékpáripar egyik legmeghatározóbb óriásáról hozunk hasonló hírt: A Shimano a közeljövőben környezetbarát csomagolást fog használni.

Az előzmények 2020-ig vezethetőek vissza. Akkor a Shimano bejelentette, hogy 7% -kal csökkentette saját vízfogyasztását. Ugyanebben az évben a japán alkatrészgyártó óriás bemutatott egy tervet az egyszer használatos műanyag csomagolás használatának csökkentésére. Fontos szempont az volt, hogy sem a csomagolás minősége, sem a fogyasztói élmény ne szenvedjen csorbát. Most új, kisebb környezeti hatású csomagolást vezetett be. Valljuk be egy ekkora cégnél 2 év igen rövid időnek számít, ha változásokról van szó.

A Shimano cselekvési terve az alacsonyabb környezeti terhelés érdekében

A környezetre gyakorolt hatás csökkentéséről sokat lehet beszélni, illetve rengeteg cselekvési tervet lehet készíteni. Ez manapság igen gyakori, mondhatni divatos. A Shimano azonban ezen túllépett és számos konkrét intézkedést hajtott végre. A környezetbarát csomagolás kialakításakor négy szempontot vesz figyelembe:

1. Eldobható műanyag minimális használata.
2. Fokozatos átállás az FSC tanúsítvánnyal rendelkező vagy újrahasznosított kartondobozokra, vagy a kettő keverékére.
3. A csomagolás teljes mennyiségének csökkentése
4. Takarékosabb tintafelhasználás, ami megkönnyíti az újrahasznosítást.

 a shimano es a fenntarthato csomagolas 01

Új Shimano csomagolás az SPD stoplikhoz, váltógörgőkhöz és fékbetétekhez - mostantól kevesebb tinta és műanyag kerül felhasználásra.

A FSC (Forest Stewardship Council) egy 1993-ban alapított nemzetközi non-profit szervezet, amelynek célja a felelős erdőgazdálkodás előmozdítása. Az FSC előírásai alapján kiadott tanúsítványok igazolják, hogy az adott termék a környezetvédelem és a szociális szempontok figyelembevételével készült. Különleges figyelmet szentel az esőerdőkre és az északi erdőkre, amelyek különös mértékben veszélyeztetettek.

 Megújult az országúti kerékpár alkatrészek családok csomagolása

Eddig a csúcskategóriás kerékpár alkatrész család termékeit rendszerint műanyag borítással; műanyag fóliával; kartonbetéttel és kartonból és műanyag fóliából készült külső kartonnal csomagolták. A Dura-Ace R9200 sorozat új csomagolása kizárólag FSC tanúsítvánnyal rendelkező kartonból készült. A kartonbetétek a külső kartondobozban tartják a terméket, és ütéscsillapítóként működnek, ha a kartondobozt durván kezelnék vagy leesne.

 a shimano es a fenntarthato csomagolas 02

A Dura-Ace 12 sebességes termékek új csomagolása egyszerű és minimalista.

A hamarosan cipőket, alkatrészeket és ruhákat környezetbarátabb módon csomagolják

A Shimano cipői és a pótalkatrészek csomagolása újrahasznosított kartonból, FSC tanúsítvánnyal rendelkező kartonból vagy a kettő kombinációjából készült dobozba kerül és a nyomdafestéket is csökkentik. Ezenkívül a csomagolás méretét a termék alakjához igazították, hogy a csomagolóanyagot takarítsanak meg, és kevesebb legyen a fel nem használt térfogat.

A jövőben a Shimano a ruhákat 100%-ban újrahasznosított anyagból készült poliészter zsákokba csomagolja, a termékcímkék pedig FSC minősítésű vagy újrahasznosított kartonból, illetve a kettő keverékéből készülnek majd.

a shimano es a fenntarthato csomagolas 04

A Shimano ruházat csomagolása

Mi jön még? Avagy a folyamat ezzel nem áll le.

A Shimano szerint az új csomagolóanyagokra és formatervezésre való átállás csak egy lépés lesz a sok közül. Csökkenteni kell a CO2-kibocsátást, a vállalat alkalmazottait ki kell képezni az energiatakarékosságra, és meg kell akadályozni a levegő, a víz és a talaj szennyezését. A zaj és a rezgések hatását is figyelembe kell venni.

Van még remény

Úgy gondolom az európai kezdeményezés, és a Shimano hasonló kezdeményezése elindít egy pozitív folyamatot, amely hamarosan a kerékpáripar nagy részére kiterjed. Hiszen ezek után sem az amerikai óriás a SRAM, vagy a nevesebb keleti gyártók (Sunrace, Tektro, Microshift) nem tehet mást, mint beáll a sorba. Jelenleg zajlik egy gyártófüggetlen alkatrész tartóssági felmérés. Valószínű annak eredménye is iránymutató lesz.

Fotó: Shimano