Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

pedelec

Folytatódik a tavalyi PEDELEC támogatás magánszemélyek részére.

Egymilliárd forint támogatási keretösszeggel elektromos rásegítésű kerékpár, beszerzésére lehet ismét pályázni április 14-étől folyamatosan a keret erejéig - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A korábbi kiíráshoz képest az új konstrukcióban egyszerűbb lesz a pályáztatás. Emelték a támogatás mértékét, és a pályázaton résztvevő kerékpárok maximális eladási árát is. Hátsó agymotoros kerékpároknál 600 000 Ft-os eladási árig lehet pályázni maximum 100 000 Ft-ra. Középmotoros bringáknál az eladási ár 1 200 000 Ft lehet és 180 000 Ft a támogatási plafon. Az új kiírásban bővítették a pályázók körét, már nem lesz szükség munkaadói igazolás a vásárláshoz, így kismamák, diákok, nyugdíjasok is pályázhatnak a támogatásra.

A pályázat körülbelül 15% kedvezményt biztosít a kerékpár vételárából.

Steiner Attila hangsúlyozta, a klíma- és természetvédelmi akciótervben az elektrifikáció fontos szerepet játszik, a magyar energiastratégia is egyre inkább ebbe az irányba fog elmenni.

A közlekedés az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó szektor, Magyarországon a kibocsátás 20 százalékát adja. A városokban időnként gondot jelent a magas légszennyezettség, viszont, ha egyre többen használnának kerékpárokat, csökkenteni lehetne a káros kibocsátást.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a pedelec pályázat azért fontos, mert a kerékpárt használók már tettek egy lépés annak érdekében, hogy lokálisan csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Ha ez a gondolatvilág megvan, akkor vélhetően további környezetkímélő megoldást vesznek igénybe a mindennapi életben. A kereskedők már regisztrálhatnak, a pályázatok április 14-étől adhatók be az új kiírásban.

A pályázat kiírása ITT! olvasható.