Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Shimano CUES boncolgatás
  Bemutatkozik az új középkategóriás Shimano alkatrészcsalád
Túra bringa igényeseknek
  Bemutatkozik a Cube Touring EXC.
MTF bringák túrázásra
  Jönnek a 2024-es modellek.
Dave útja
  30 éve indult a Mountain Bike Action Hungary.
Az egyenes (MTB, vagy trekking) kormány
  Amit erről az alkatrészről tudni érdemes.
prev
next

mekkora egy kamion holttere 04

Egy kamion holttere viszonylag nagy és az elhelyezkedése is okozhat meglepetéseket.

A holttér a zárt karosszériájú járművek előtt, mellett és mögött az a terület, amely a vezető számára a visszapillantó tükrök használatával sem látható be. A közúti közlekedésben világszerte alapelv a védtelen közlekedők védelme. Azonban a holttér olyan speciális eset, amikor technikai okokból a gépjárművezető csak korlátozottan képes vigyázni a gyalogosokra, kerékpárosokra, mivel ott egyszerűen nem látja őket.

mekkora egy kamion holttere 02

Egy kamion vezetőfülkéjéből kitekintve akár több méternyi holttérrel is találkozhat annak vezetője, amiben eltűnhet akár egy kisebb teherautó is. Így nem is csoda, hogy egy biciklis könnyen elkerülheti a sofőr figyelmét. Pláne, ha a kerékpáros oda „lopakodik” ezekhez a járművekhez. Érdemes ezt bringásként észben tartani és testi épségünk megóvása érdekében alkalmazkodni a teherautók és kamionok ezen tulajdonságához. Hisz baj esetén mi húzzuk a rövidebbet.

mekkora egy kamion holttere 03

A legjobban a szerelvény mögött és a kamion előtti sávban kell vigyázni: ezt a teret a kamionsofőr soha nem látja be teljesen. Legkönnyebben úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem tartózkodunk a kamion holtterében, ha megfigyeljük, hogy a sofőr arcára van-e rálátásunk közvetlenül vagy a kamion tükrében. Ha látjuk a sofőr arcát, akkor jó eséllyel ő is észre tud venni minket. Ha viszont a holttérben tartózkodunk, érdemes nagyobb követési távolságot tartani vagy a lehető leghamarabb elhagyni azt!

mekkora egy kamion holttere 04

Fotók:vezess.hu