Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

Bukkalja00

Itt a jó idő, elő a bringával!

Bringázzunk sokat kint a szabad természetben, amely a tüdőkapacitásunk növelése, erőnlétünk fejlesztése mellett remek kedélyjavító tevékenység.

Manapság sokan, mint munkába járó közlekedési eszközként tekintenek a kerékpárjukra. Számukra a reggeli és délutáni bringázás segít a napi stressz levezetésében, mivel a kerékpározás a külső környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, így nagyszerű gondolatelterelő módszer. Kedélyállapotuk javul, ami rengeteg betegség kialakulását előzheti meg.

A kerékpározás egészségügyi hatása
A legfontosabb egészségügyi vonatkozása, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszerünket. Ez annak köszönhető, hogy biciklizés közben sejtjeinknek több energiára van szüksége. A légzésszámunk emelkedik, ezáltal a szívverésünk is fokozódik, természetesen ezáltal növekszik a pulzusszámunk is. Ezek előidézik a vérnyomás emelkedését, valamint a vérkeringés gyorsulását.

A rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja szervezetünk terhelhetőségét és a fizikai teljesítőképességünket (állóképesség). Kedvezően hat a vérünk zsírsav- és lipidtartalmára, ami csökkenti az elhízást, valamint megelőzi azt.

Mivel a nyeregben ülve kerékpározunk, így testsúlyunk nagy részét az viseli. Ez az ízületeinkhez számára kíméletes, hiszen jóval kisebb terhet ró az azokra, mint a futás. (Az aszfalton történő futásról ne is beszéljünk.)

Bukkalja00

Egy órán át tartó túrázás, vagy közlekedés jellegű -itt nem a megelőzöm a buszt jellegű bringázásra gondolok- kerékpározás kb. 300 kcal-t igényel. Alacsony intenzitású munkavégzés mellett szervezetünk az energia szükségletét zsírok bontásából fedezi. Ezért jó fogyókúra a bringázás. Fontos! Nagy intenzitású munkavégzés esetén szervezetünk a cukrok bontásából fedezi energia szükségletét, tehát a zsírokhoz gyakorlatilag hozzá sem nyúl.

Ez mind szép és jó, de...
A bringások jobban ki vannak téve a kipufogógázok káros hatásainak, hiszen a kerékpározás gyakoribb és mélyebb levegővételekkel jár. Ezért védekezni kell a levegőben lévő szálló por ellen.

Szálló por: Finomszemcsés (10 μm alatti részecskeátmérőjű) szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok.

Városi közlekedésnél ezért ajánlott a légszűrő maszk használata, ami a szennyező anyagok közel 95%-át képes kiszűrni.

Bukkfennsik07

Sajnos a zsúfolt városi forgalomban a közlekedők egy része nem nagyon tartja be a közlekedési szabályokat, emiatt a balesetveszély fokozott. Legyünk körültekintőek, rugalmasak. Ne feledd elsőbbsége annak van, akinek megadják. Légy nyugodt és körültekintő.

Mint láthatjátok kerékpározás segíti egészségünk megtartását, amellett szórakoztató is. Sajnos van akinek nem ajánlott ez a mozgás mód. Ha aranyered, vagy gerincsérved van, akkor mást kell keresned. Mondjuk egy jó fekvőbringát...