Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

mehnyakrak tura mti foto1

Budapestről indultak el a nemzetközi kerékpártúra résztvevői az utolsó szakasz megtételére.

A méhnyakrák veszélyeire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Ride for Women (R4W) elnevezésű nemzetközi kerékpártúra, amelynek résztvevői szombaton indultak el Budapestről, az Országos Onkológiai Intézet udvarából az utolsó szakasz megtételére.

Európában évente 60 ezer méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és ebben a betegségben minden órában meghal egy nő - mondta el a szombati start előtt a figyelemfelkeltő akció főszervezője.

Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kiemelte, hogy a méhnyakrák elsősorban a 40 év körüli, kisgyermekes édesanyák korosztályát veszélyezteti, ha azonban a betegséget időben észreveszik, jó eséllyel gyógyítható.

Tóth Icó, a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzésért tevékenykedő Mályvavirág Alapítvány elnöke elmondta: az ESGO (European Society of Gynecological Oncology) és az ENYGO (European Network of Young Gynae Oncologists) által évente megszervezett kerékpártúra 2014-ben indult, és idén először Budapestet is érinti. Az útvonal idén Észtországtól, Lettországon, Litvánián, Fehérországon, Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon át Ausztriába vezet.

A példamutatás szándékával mintegy 20 onkológus tekeri végig a Tallinn-Bécs távot, hogy ráirányítsa a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, és a nőgyógyászati daganatok korai felismerésének jelentőségére.

Az eseményen részt vett Takács Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai főosztályvezetője is.

Forrás: MTI

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd