Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

bicycle 1838605 1280

2.6%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2021-ben, mint 2020-ban

2021-ben sem állt meg a budapesti biciklis forgalom növekedése. Míg a BKK öt, nyilvános adatokat szolgáltató kerékpáros forgalomszámlálója 2020-ban „csak” 2.771.710. elhaladást mért, 2021-ben már 2.844.699-en zártak. A – meghibásodásokból fakadó több hetes adatvesztések mellett is - mintegy 73000-es növekedés 2.63%-os pluszt jelent, és a teljes városra érvényesíthető tendenciát jelez. A legnépszerűbb mérési pont továbbra is a Bem rakpart, ezen kívül még a Kiskörúton és Hungária körúton is növekedést mértek. Az adatok azt mutatják, hogy továbbra is egyre többen ismerik fel a kerékpározás előnyeit, de növekedés fenntartásához folytatni kell a fejlesztéseket.
Bár a 2019-2020 közti 15%-os növekedést nem közelítette meg, mégis tovább nőtt a biciklis forgalom a BKK öt, nyilvános adatot szolgáltató mérőeszköze szerint. A 2.844.699-as szám a valóságban nagyobb lehet, mivel a több meghibásodás, és a nagyobb csoportok esetén hiányos mérés inkább a tendenciára segít következtetni.

A növekedés azt mutatja, hogy a budapestiek továbbra is szívesen ülnek kerékpárra, amivel a nem biciklizőknek is élhetőbb várost teremtenek. A kerékpározás iránti nyitottság kiaknázására viszont további jelentős fejlesztések szükségesek, különben újra platózni fog a biciklis forgalom, ahonnan - az autóforgalom sokakat elriasztó növekedése mellett - nehéz lesz tovább lépni.

Összességében elmondhatjuk, hogy a legnépszerűbb hónap június volt, amikor az évezred legtöbb kerékpározóját mérték Budapesten.

A biciklis forgalom még novemberben és decemberben is nőtt, ami azt mutatja, hogy egyre többen ismerik fel, hogy télen is a legmegbízhatóbb és legszabadabb közlekedési eszköz a kerékpár. Mindez annak ellenére történt, hogy 2021 novemberében és decemberében alacsonyabb átlaghőmérsékletet mértek 2020 azonos időszakánál.

A legnépszerűbb útvonalak

A mért útvonalak közül továbbra is a budai rakpart kerékpárútja a legnépszerűbb, ahol nyáron már egybefüggő kerékpáros dugókat lehetett látni. Az ottani helyzet jól példázza azt, hogy a régen tervezett és nem bővített infrastruktúra sem a mai igényeket, sem a várt növekedést nem szolgálja már ki. A Margit hídi kereszteződésen 2021 nyarán már csak több lámpaváltás alatt lehetett átjutni:

Bem rakparton 6%-kal nőtt a mért kerékpáros forgalom, a 2021-es 1.080.175. elhaladásból 2021-ben 1.145.165. lett. A számok nagysága és a kerékpározók egymáshoz közeli elhaladása miatt feltételezhetjük, hogy az itteni mérőeszközök már nem képesek mindenkit egyesével megszámolni, több kerékpárt számolhatnak egynek.

A Múzeum körúton a metrópótlás ellenére – vagy pont azért – újra nőtt a biciklis forgalom, és 2017 után először meghaladta az egyirányban mért félmillió elhaladást.

A hétvégi kerékpározók és a futárok kizárólagosságáról szóló tévhiteknek ellent mond, hogy a Hungária körúton is több elhaladást mértek: itt 340.744.-ről 341.481.-re nőtt a szám.

Forrás: Magyar Kerékpárosklob