Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

BikeTourVasárnap indult kerékpárral Pécsről és kedden érkezik Budapestre Simon Wintermans Pécsett élő, holland születésű művészettörténész, aki Turkut és Tallinnt, Európa két idei kulturális fővárosát köti össze bicikliútjával.

A férfi tavaly 6600 kilométert kerekezett, hogy virtuálisan összekapcsolja Európa kulturális fővárosait: Essent, Pécset és Isztambult. Simon Wintermans úgy döntött, hogy mostantól minden évben megpróbálja pécsi polgárként bicikliútra fölfűzni az aktuális kulturális fővárosokat és megtudakolni, megtapasztalni, hogy létezik-e európai egység.

{reklam}


BikeTour02Az MTI-nek megvallotta, hogy későn határozott - 2010 novemberében - az újabb útról, ezért a hivatalos programokba nem kerülhetett be, és a szponzorok is elmaradtak. Ez nem szegte kedvét és saját zsebből finanszírozza útját. Budapestről repülővel utazik a finnországi Turkuba, majd onnan kerekezik Helsinki, Viborg és Szentpétervár érintésével Észtország északi városába, Narvába, onnan délre megy, majd Tallinnban fejezi be a négyhetesre tervezett mintegy 2500 kilométeres utat. Továbbra is keresi az európai egységet, de fontosnak tartja, hogy fölhívja a figyelmet a szinte ismeretlen és kicsi Észtországra.


Az európai egységről elmesélte, hogy biciklitúráin ezt eddig egyedül Elzászban tapasztalta, a régi Maginot-vonalnál, amelyet a franciák a 30-as években építettek az ország védelmére a német támadás ellen. A vonal a belga határtól az Alpokig húzódott. Manapság semmiféle feszültség nem tapasztalható a térségben a franciák és a németek között, a vonalnál emlékhely van és kétnyelvű tábla igazít el az ott elesett francia és német katonák nyughelyéről - idézte fel Simon Wintermans.


Kérdésre elmondta, hogy Afrikában tanulta meg a magyar nyelvet, mert magyarok közt egyetlen külföldiként részt vett 1987-ben a Teleki Sámuel emlékexpedícióban. Négy évre rá művészettörténész hallgató volt Amszterdamban, amikor egy diákcsereprogramban mint magyarul már valamit tudót elküldték Pécsre, de még nem működött a művészettörténész szak, ezért diákból tanár lett és egy évig holland nyelvet tanított az egyetemen. "Azután megtaláltam Katámat és most már 15 éve pécsi polgár vagyok" - tette hozzá.

Simon Wintermans Turkut és Tallinnt fölkereső biciklis útját nyomon lehet követni a www.europeonbike.info oldalon.

Forrás: MTI