Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

szurkerendszam11

Megtettem, így tedd meg!

Nem hittem volna, hogy ebben a témában fogok még cikket írni. Az öreg közmondás, viszont most is bizonyított: Soha se mond, hogy soha! Tavaly elég sokat cikkeztünk a témában és jókat röhögtünk az állami szervek számlájára, mivel elsőre sikerült egy olyan eljárás rendet bevezetni, amit épeszű ember nem tenne meg.

Szerencsére hallgatva a (jogos) kritikákra, ezt lényegesen leegyszerűsítették. (Mondjuk, ennek a bürokrácia istene biztos nem örült. Mi szerencsétlen földi halandók ellenben igen.) Én eddig a B (fapados) verziót használtam, ami a hátsó rendszámtábla áthelyezését jelentette egy arra alkalmas tartóba. Viszont a heti egy esetleg több átrakodást nagyon meguntam. Nagyon utáltam a vele járó herce-hurcát, és mindig attól féltem, hogy egyszer majd hibázok és hátsó rendszám nélkül fogok autózni.

Sokszor kacérkodott bennem a kisördög, hogy ne is foglalkozzak vele, autózzam úgy, mint régen. (Amilyen szerencsés vagyok, ezt a rend éber őrei azonnal egy több tízezer forintos csekkel jutalmaznák.) Szerencsére nem tettem meg, viszont eljutottam arra a pontra, amikor éjszakánként lázálomból verejtékezve felijedve azt kiabáltam:
- KELL NEKEM EGY SZÜRKE RENDSZÁM!!!

Hogy kezdem neki?

A kiváltása kicsit döcögősen indult mivel Ügyfélkapumban az időpontot foglalva nem tudtam ez milyen ügykörhöz tartozik. Az információként megadott telefonszámon (gyorsan felvették), viszont kiokosítottak:

-Válassza a forgalmi okmány cseréje menüpontot!

Az időpontfoglaló rendszer jó, mivel ha egy adott Kormányablakban túl távoli a foglalható időpont, akkor több számunkra jó helyen lévőt hivatalt is megnézhetünk, hogy ott van-e korábbi (esetleg holnapi) időpont. A Kormányablakok természetesen időpont foglalás nélkül is fogadnak, de ebben az esetben a helyszíni várakozás hossza bizonytalan.

Forgalmi engedéllyel, azonosító iratokkal felfegyverkezve megjelentem a kiszemelt helyszínen, ahol rövid várakozás után sorra is kerültem. Az ügyintézés gyorsan és egyszerűen ment. Az ügyintézés díját (5500 Ft) kényelmesen a helyszínen bankkártyával ki lehetett egyenlíteni. Nem kell már rohangálni a postára a csekkel (vagy bélyegért), majd még egyszer sorban állni. Tisztára 21. századi ügyintézést tapasztaltam. A tisztviselő hölgy felvezette a rendszerükbe, majd szépen beírta a forgalmiba a rendszám használatát. Tájékoztatott, hogy kb. két hét múlva kész. Jelezte, hogy nem itt kell átvennem, illetve elkészültéről sem értesítenek ki (Agyő 21. századi érzés!), de adott egy telefonszámot ahol érdeklődhetek.

Plusz infó olvasóimnak:

Megosztok veletek egy dolgot, amit eddig sehol sem hallottam, vagy olvastam volna. Fontos lehet és komoly büntetésektől kímélhet meg.

Az ügyintézővel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a rendszám kiadása nem csak autóhoz, de személyhez is kötve van. Tehát, ha eladjuk az autónkat azzal a szürke rendszámot le kell adnunk a kormányhivatalban. Illetve ne használjátok esetleg az autóval kapott szürke rendszámot, mert az jogtalan. Vigyázzatok, nehogy emiatt fussatok bele egy büntetésbe!

Két hét múlva...

Letelt a két hét. Hívtam is azonnal a kapott telefonszámot, amit nem vettek fel. Hívtam többször is, az eredmény ugyan az. (Hol van már a 21. századi ügyintézés érzete?) Pár nap után úgy döntöttem, megkockáztatok egy eredménytelen sorban állást. Bementem a rendszámot kiadó hivatalba és kivártam a sorom. Közben eszembe jutott, hogy a személyimen kívül nem hoztam más iratot, így lehet, hogy meg sem kapom. Nem így történt. A rendszám kész volt, elég volt azonosításhoz a személyim, és mivel a kérelemkor bejegyezték a forgalmiba ennek használatát, így az sem kellett.

Így történt hogy kezemben a szürke rendszámmal hazasétáltam és ezzel gyakorlatilag megnyitottam az idei bringás szezonom.