Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 1A kerékpársport egyik legismertebb és legelismertebb márkája.

A napokban Csepelen a BikeFun Kft-nél jártam, és beszélgetve az ottaniakkal született meg az az ötletem, hogy írok nektek a kerékpáros cipőkről. Nagyon lelkesek voltak, és a kezembe nyomtak volna egy tonna cipőt. Mivel a holkerekparozzak.hu fő profilja a túrázás, így csak a számunkra izgalmas lábbeliket hoztam el és mutatom be nektek. Mielőtt belevágnánk a cipők bemutatásába nézzük meg miért is jó egy ilyen cipő.

Miért?
Bő tizenöt éve az első kerékpártúrámat egy alsó kategóriás bringával és sportcipős, klipszes pedállal tettem meg. A bringa jól vizsgázott, a mai napig szívesen gondolok vissza arra a Hauser Scorpion kerékpárra, ami nehéz volt ugyan mint a kő, de a célnak tökéletesen megfelelt.

A cipővel már más volt a helyzet. Gyalogolni nagyon kényelmes volt, 20 km-eket letekerni szintén hibátlanul lehetett a klipszes pedállal, de amikor 150 km-eket tekertem benne naponta, ott elgurult a gyógyszerem. Igen fájt a lábam benne. Ekkor kezdtem el érdeklődni a patent pedálos rendszerek után.

Az első kerékpáros cipőmet és pedálomat bevallom őszintén használtan vettem, mivel akkor még elég borsos ára volt ezeknek. Ha jól emlékszem 4 000 Ft volt a pedál és 8 000 Ft a cipő, ami a „90-es évek végén még komoly pénz volt. (Pláne egy üres zsebű egyetemistának.)

A pedál
Első pedálom egy kétfunkciós taposó/spd Wellgo pedál volt. Ez a típus olyanoknak optimális, akik a sarki fagyizóba szandálban, balerina cipőben képzelik el a megjelenést, nem pedig sportcipőben, de hétvégén komolyabb, akár több napos tekerésre is elindulnak.

2

BikeFun TRAP egy tökéletes kezdő pedál 

Ez a típus szerencsére a mai napig létezik. (Ez is bizonyítja létjogosultságát.) Az alább látható a BikeFun TRAP névre hallgató SPD kompatibilis pedálja, ami CrMo tengelyt és alumínium testet kapott. A maga 320 g-os súlyával és 13 000 Ft os árával igen baráti megoldásnak tűnik.

Pedál rendszerek
Fentebb említettem egy bűvös kifejezést „SPD kompatibilis". A holerekparozzak.hu-n ez az első kerékpárcipős, pedálos cikk, így úgy érzem illene erről is néhány szót ejteni.

Több patent pedálos rendszer létezik jelenleg. Régen az őskorban a Look és a Shimano konstrukciója volt a legelterjedtebb. Az utóbbi neve Shimano Pedaling Dynamics, tehát SPD volt. Ez a rendszer terjedt el széles körben mivel egyszerre teljesültek a következő feltételek:

  • a pedálhoz való cipőben járni, sőt futni is lehet;
  • a patentszerkezet saras körülmények között is működőképes lehet;
  • kioldás nem csak a cipő szándékos kifordításával következik be, hanem ha a láb kicsavarodik pl esés közben.

(Esés... Jelzem a rendszerek tényleg oldanak!)

Tehát van a Shimano SPD rendszere, ami jelenleg bátran kijelenthetem, az egyik legelterjedtebb a világon. Rengeteg gyártó ezt veszi alapul a rendszeréhez. (Ritchey, Wellgo, Bikefun). Ezen kívül jól, ha nem jobban használható rendszer a TIME, illetve az Eggbeater. Ezek tapasztalataim szerint sártűrőbbek az SPD rendszernél.

Hogy melyiket válaszd lényegében mindegy. Amelyik neked szimpatikus mindhárom rendszer tökéletesen működik.

A kerékpáros cipő
Lábunk a pedálon speciális mozgást végez, amihez célszerű egy megfelelő cipőt keresni. (pont mint pl a futásnál.)

nw5Van már női cipő is! Matrix WMN

Miért jó egy kerékpáros cipő?

  • közvetlen kapcsolatban van a pedállal
  • lábunk nem csúszik le a pedálról (balesetforrás kizárva)
  • talpa kellően erős, merev, de mégsem nyom, hanem kényelmes viselet
  • a gyaloglás is kényelmes benne
  • jól szellőzik,

Nos ennyi mellébeszélés után végre elérkeztem az ígért Northwave cipők bemutatásához.

Néhány szó a gyártóról
A Northwave cég kb 20 éve van jelen a kerékpáros cipők piacán. Ez idő alatt a profi kerékpársport egyik legismertebb és legelismertebb márkájává nőtte ki magát. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy profi csapatokat látnak el felszereléseikkel.

nw8Matrix WMN cipő esővédő kamásliban. Túrázáskor jó lehet.

Melyiket válasszam túrázáshoz?
Az országúti cipőket felejtsd el! Kerékpározásra tervezték, nem gyaloglásra. Túrázni bennük nem lehet. Az MTB cipők szintén elég verseny orientáltak. Korábban én ilyet használtam túráimon. Viszonylag jó bennük gyalogolni. All terrain cipők azok, amiket mi igazán szeretni fogunk. Gyaloglásra és kerékpározásra tökéletes választás.

Ezen szempontok alapján a hazai Northwave kínálatot végig böngészve az alábbi cipőket ajánljuk:

Név Spider 2 Matrix Matrix WMN Escape evo Spike evo
Talp Michlein X-crossbow X–Crossbow Damp–Lite JAWS – természetes gumival kombinált
Felsőrész PU többrétegű, thermowelded felsőrész,
integrált sarokvédelem
hálós felsőrész,
megerősített sarokvédelem
PU felsőrész, hálós, szellőző betétekkel,
integrált sarokvédelem
Záródás S.L.S. fűzős + 1 tépőzár Fűző + tépőzár 2 tépőzár
Talpbetét Freeride Performance Advanced
Szín fekete fekete vagy kék-sárga fekete szürke-fekete Fekete/zöld; fekete/szürke fluo sárga/fekete; fekete; fekete/fehér
Tömeg (g) 414 418 418 455 350
Egyéb - Speciális sárvédő kamásli - -
Ár (Ft) 37 590 30 990 29 900 24 990
A holkerekparozzak.hu kedvence!

A csukákat rövid időn át használtuk is. Az alábbi benyomások születtek:

 nw3 Spider 2
Profi cipő, a talpa a Michelin fejlesztése. Nagyon kényelmes viselet, jól tartja a lábat. Nem hagyományos főzős, hanem ún. S.L.S. rendszerű. Ezt biztos sokan szeretni fogják, főleg, akik utálnak cipőt kötni.
 nw4 Matrix és Matrix WMN
A cipő X Crossbow talpat kapott, ami kellően merev és jól tartja a sarkat. Gondolt a gyártó a hölgyekre is, hiszen a WMN a női változatot jelenti. A cipőkhöz jár esővédő kamásli is, ami sokszor jó lehet. A holkerekparozzak.hu kedvenc Northwave cipője!
 nw6 Escape evo
Ez egy belépő szintű kerékpáros cipő. Használható patent pedál nélkül is. (Itt a talpán a patent helyét ki kell vágni, ha patent pedállal akarjuk használni.)
 nw7 Spike evo
Belépő szintű MTB cipő kényelmes, hatékony tekerést biztosít. Ha főleg montival, terepen túrázol, akkor ideális választás lehet számodra.

 Bővebb infók a forgalmazó oltalán ITT!