Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 action bicycling bike biking 287398

Mi az a sportszemüveg és miért érdemes beszerezned egyet?

Mi az a szemüveg? Látásjavító eszköz, ugyebár? – mondod is magadban a választ, helyesen. Szemüveget elsősorban azok hordanak, akik szeme bizonyos távolságokra nem tud megfelelően fókuszálni, ezért szüksége van egy kis segítségre.

action bicycling bike biking 287398

Roman Pohorecki fotója a Pexels oldaláról

A te szemednek is szüksége van rá? – jön a következő kérdés. Akár szemüveges vagy, akár nem, a válasz valószínűleg igen, csak lehet, még nem tudsz róla. Sportszemüvegre gyakorlatilag minden sportoló embernek szüksége van, és el is mondjuk, miért!

Mindenki visel valamilyen szemüveget: korrekciós szemüveget, napszemüveget, irodai szemüveget, sofőrszemüveget, vagy sportszemüveget. Soha annyi fény nem érte a szemünket, mint a 21. században, és soha nem is vettük ennyire igénybe szemünket és látásunkat, mint az utóbbi pár évtizedben. Ennek megfelelően kell védeni látószervünket, sportolás közben is!

A közel harminc éves múltú Noptiker Kft. német technológiával itthon készíti a Starlite sportlencséit, emberei vérbeli szakértői a témának. Kikérdeztük őket, hogyan kell elképzelni a tökéletes sportszemüveget. A következőkre jutottunk:

A megfelelő sportszemüveg a következőket tudja:

  • Fizikai védelem: Tökéletesen illeszkedik az arcformádhoz, követi vonalát. A fejedhez tudod erősíteni, hogy ha megizzadsz vagy hirtelen megmozdulsz, se csússzon le az orrnyergedről. Védi szemedet a vakító napsugaraktól, becsillanásoktól, rovaroktól, széltől, esőtől, és persze a 250 km/óra sebességgel feléd közeledő teniszlabdától is.
  • Védelem káros sugaraktól: A megfelelő sportszemüveg a káros UV sugarakat kiszűrve védi szemedet, amely ezáltal hosszabb ideig marad egészséges.
  • Látáskomfort javítása: A védelem mellett a kényelem is kiemelkedően fontos szempont. Ahhoz, hogy növelhesd sportteljesítményed, növelned kell a látáskomfortodat is. A kényelmes és magabiztos látás eredményesebbé tesz! Tudod, miért viselnek a maratoni futók napszemüveget vagy szemellenzőt? Hogy ne kelljen hunyorogniuk, ami izomtónussal jár, az pedig oxigént von el a lábizmoktól!

markus spiske wuehagqo5he unsplash

Markus Spiske fotója az on Unsplash oldaláról

A megfelelő sportszemüveg ismérvei:

  • Erős bázisgörbületű sportszemüveg-keret: az erősen ívelt szemüveg hozzásimul az archoz, ezzel fokozva a fizikai védelmet és persze a kényelmet. Minél jobban illeszkedik a keret az arc formájához, annál hatékonyabban látja el feladatát.
  • Sportoláshoz kifejlesztett szemüveglencse: A sportkeretek kialakítása speciális, a hozzá tartozó lencsének is olyannak kell lennie. A sportlencse sosem üvegből, hanem egy ellenálló és áttetsző műanyagból, polikarbonátból készül. Ezek a lencsék nehezen törnek, ha mégis, az sem szilánkos, így bármely sporthoz biztonsággal hordhatók.

Az egyik legspeciálisabb és legközkedveltebb típus a Trivex, amelyet, kedvező tulajdonságai miatt, védőszemüvegek lencséihez is előszeretettel használnak. Könnyű a keretbe csiszolni, gyakorlatilag bármilyen keretformához használható, és hatásosan felületkezelhető. Jelentősen könnyebb egy általános lencsénél, ami sportolás közben kiemelkedően fontos, és gyakorlatilag törhetetlen. Ha teheted, mindenképpen kérd Trivex alapanyagból a sportlencsédet!

  • Adott sportágnak megfelelő felületkezelés: Sokat vagy napon? Akkor sötétített lencsét kérj. Mindig változnak sportolás közben a fényviszonyok? Akkor neked találták ki a fényre sötétedő lencséket.

Tudd meg, milyen gyorsan sötétedik-világosodik a lencse. Ha például bringával száguldasz lejtőn, verőfénytől elsötétedett szemüvegben, és hirtelen beérsz egy árnyas erdőbe, nem sokat látsz, míg ki nem világosodik a lencséd. Nehogy emiatt fogj kátyút!

Sokat vagy vízen vagy vízközelben, és zavarnak a megcsillanó fények? Akkor elengedhetetlen egy polárszűrő felületkezelés. De nem mindegy, hogy függőleges vagy vízszintes a polaritása: passzolnia kell például az okostelefonod kijelzőjéhez, különben sportszemüvegedben nem látod.

Gyakorlatilag minden problémára létezik megoldás, csak meg kell találni azt, amelyre igazán szükséged van.

  • Személyre szabott lencse: És ha már szükség... Minden fent említett tulajdonság fabatkát sem ér, ha maga a szemüveg nincs személyre szabva. A látásod olyan egyedi, mint az ujjlenyomatod, tehát minden szemüveg, így a sportszemüveg elkészítéséhez is mindenképpen optikus szakember segítségére lesz szükséged.

gatorz 3028956 1280

Jessie Buss képe a Pixabay -en.

Mit gondolsz a fentiek elolvasása után, szüksége van segítségre a szemednek?

A következő részekben bemutatásra kerül:

Mire kell figyelni sport szemüveg vásárlásakor?

Kapcsolódó cikkek:

Napszemüveges cikk 4/2 - Mire érdemes figyelned sportszemüveg vásárlásakor?

Napszemüveges cikk 4/3 - Van dioptriás sportszemüveg? – Minden a korrekciós sportszemüvegekről

Napszemüveges cikk 4/4 - Tökéletes, személyre szabott sportszemüveged elkészülésének útja