Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

tourist 1531712 1280

Van dioptriás sportszemüveg? – Minden a korrekciós sportszemüvegekről

Korábbi írásainkban arról volt szó, hogy mi az a sportszemüveg mitől lesz megfelelő viselőjének, mire érdemes figyelni vásárlásakor. Nem foglalkoztunk viszont még azokkal, akik látáskorrekcióra szorulnak, és rendszeresen sportolnak.

A Noptiker Kft. német technológiájú, de hazai gyártású Starlite lencsecsaládja mindenféle típust, tehát sportlencsét is felölel. Szakértőkként e cég emberei segítenek eligazodni. Most a dioptriás sportszemüvegekről tudhatsz meg mindent.

Kezdjük a legégetőbb kérdéssel: nem kényelmesebb egyszerűen csak kontaktlencsét viselni mozgás közben?

Nem, és nem is feltétlenül biztonságos. Egy sportszemüveg nem csak a látásban segít, hanem meg is védi a szemedet portól, faágaktól, rovaroktól. Ráadásul egyes sportágakban kifejezetten rossz ötlet kontaktlencsét viselni, például úszva: növeli a fertőzésveszélyt és szárítja a szemet, ami nem jó párosítás a klórral. Helyette egy dioptriás úszószemüveg sokkal jobb lehet. Ugyanakkor bárki tapasztalhatta, hogy ködben, esőben nagyon rosszul látni szemüveggel, míg a kontaktlencsét ablaktörlőként tartja átlátszóan a pislogás.

sunglasses 2589282 1280

StockSnap képe a Pixabay -en.

Noha már léteznek sötétített kontaktlencsék, sportoláshoz nem nyújtanak sem elegendő védelmet, sem megfelelő látáskomfortot. Polárszűrős sportnapszemüveg beszerzése vízi sportokhoz, hosszú távon elengedhetetlen, de egy fényre sötétedő bevonat is nagyon hasznos lehet, ha változó fényviszonyok között sportolsz.

Idősebb presbyop, azaz öregszemű sportolóknak csakis multifokális sportszemüveg felel meg, hogy a közelre és a távolra is élesen lássanak anélkül, hogy mozgás közben szemüveget kelljen cserélniük. Van, aki úgy hidalja át e problémát, hogy az egyik szemére tesz kontaktlencsét, azzal lát messzire, a másikra viszont nem, azzal látja óráját, telefonját. Nincs ezzel zavar, mert nem a szemünkkel, hanem az agyunkkal látunk, és az agy mindig kiválasztja az élesebb képet, az dominál.

A dioptriás sportlencsék nehézségei

A jobb fizikai védelemért és látáskomfortért a sportszemüvegek bázisgörbülete nagy, közvetlenül követik az arc formáját; lényegesen hajlottabbak, mint az utcaiak. Ez annyiban okozhat nehézséget, hogy nagyon sok dioptriájú, vastag lencséket nem könnyű megfelelően csiszolni, sportszemüvegbe illeszteni. Amennyiben ez érint téged, érdemes lehet több optikus szakember véleményét is kikérni, hogy biztos megtaláld a legmegfelelőbbet.

Szerencsénkre gyorsan fejlődik a sportszemüvegek, főleg a lencsék technológiája, az éleslátás újabb és újabb dimenzióit nyitva meg. Ahhoz, hogy a sport valóban élmény legyen, elengedhetetlen megfelelő sportszemüveget választani. Az egyenlet egyszerű: éleslátás = nagyobb élmény = jobb teljesítmény. Vigyázz szemed egészségére és látásodra sportolás közben is!

Kapcsolódó cikkek:

Napszemüveges cikk 4/1 - Mi az a sportszemüveg és miért érdemes beszerezned egyet?

Napszemüveges cikk 4/2 - Mire érdemes figyelned sportszemüveg vásárlásakor?

Napszemüveges cikk 4/4 - Tökéletes, személyre szabott sportszemüveged elkészülésének útja