Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
prev
next

 mokush 01

A magyar kerékpáros túratáska szaki

Szeretjük, ha hazai gyártókról tudunk írni. Jó érzés, ha találunk olyan magyar szakembert, aki nemzetközi színvonalú terméket készít. Ismerkedjetek meg a Mokush termékek hazai gyártójával, Boros Balázzsal.

mokush 03

Olaf: Szia! Kérlek, mutatkozz be az olvasóinknak!

BB.: Köszöntöm a kedves olvasókat, Boros Balázs vagyok, becenevemen Mókus, a Mokush márka megalapítója. 39 éves vagyok, a Dunakanyarban, Kismaroson élek a feleségemmel. Mindketten imádjuk a természetet, amikor csak tehetjük, bringázunk, túrázunk, terepfutunk, én alkalmanként ultra távú bikepacking versenyeken is megmérettetem magam. A táskakészítés mellett írok outdoor témájú cikkeket, valamint élménypedagógusként és trénerként tanárképzést, csapatépítést és csoportvezetést vállalok időről időre.

mokush 04

A kerékpár számomra nem csak egy eszköz, amivel eljutok A pontból B-be, amivel járom az erdőt, vagy szép helyekre látogatok. Én elsősorban a kerékpározás miatt megyek ki, imádom ezt a mozgásformát, a technikai dolgok épp úgy érdekelnek, mint az edzés, vagy a túrázás. Ahová csak tehetem, bringával megyek. A bikepacking műfaj teljesen beszippantott, szerintem ez a kerékpártúrázás kvintesszenciája, olyan helyekre lehet eljutni egy (okosan) felpakolt bringával, ahova a hagyományos módon nehéz vagy szinte lehetetlen lenne.

O.: Honnan jött az ötlet, hogy táskákat gyárts?

BB.: A szükség vitt rá. Volt egy hosszú kerékpáros túránk (Magunk útján néven futott a projekt), ahol a jól ismert, 2+2 oldaltáskás, csomagtartós felállásban tekertünk. Láttam a hátrányait a dolognak. A nagy és nehéz cuccok miatt minden nehezebb volt. Már útközben érlelődött bennem a gondolat, hogy más módon kellene pakolni, másfajta táskákba, így találkoztam össze a bikepacking fogalmával. Amikor 2016-ban hazajöttünk, autodidakta módon elkezdtem varrni tanulni, és elkészültek az első quiltek, dry bagek, váztáskák, szigorúan saját felhasználásra. Akkoriban még nagyon limitáltan lehetett csak bikepacking táskákat, vagy mondjuk pehely quilteket kapni itthon. Meg amúgy is kíváncsi voltam, hogy meg tudnám-e varrni, ami egyrészt jó kis kihívás volt, tekintve, hogy semmi közöm nem volt addig a témához, másrészt a kreatív, alkotómunka mindig közel állt hozzám.

mokush 02

2018-ban újra útra keltünk, immár a saját táskáinkkal (is) felszerelve. Útközben a DIY cuccaink kiállták a tesztet, láttam, hogy működik, amit készítettem, de azt is, hogy mik a gyenge pontok, min lehetne változtatni, mit kellene másképp csinálni. Hazajöttünk, varrogattam tovább, egyre ügyesebb lettem. Egy ismerős megkeresett, hogy nem varrnék-e neki váztáskát? Megtörtént, majd az illető posztolta a közösségi médián és beindult a cunami. Sorban kerestek meg, hogy tudnék-e ilyet meg olyat varrni. A Covid alatt nagyon lecsökkentek a tréningek, muszáj volt valami mással is foglalkozni és összeállt a dolog. 2020 novemberében útjára indult a Mokush. Rengeteget fejlődtem azóta és kezdem magam is elhinni, hogy van olyan jó egy-egy táskám, mint a nagy márkák modelljei.

O.: Hányan dolgoztok a vállalkozásodban?

BB.: Ketten. Én tervezek, szabok, varrok, a rendeléseket intézem, csinálom a marketinget, a beszerzést, az adminisztrációt, mindent ami kell. Van egy segítségem a varrásban, Judit, aki nem csak csoda szépen varr, de emberileg is nagyon passzolunk egymáshoz. Jó a humora, pontos, precíz, titkon élvezi az új kihívásokat, mindent meg lehet vele beszélni, és mindig tudja, hogy oldjunk meg egy nehéz problémát a varrásban. Profi, 35 éve varr, rengeteget tanulok tőle.

mokush 05

Plusz a feleségem, Eni, aki meg amolyan projektfelelős, egyrészt segít a háttér adminisztrációban, de pl. a legutóbbi Bikejam Fesztiválos kitelepülésből is hatalmas részt vállalt. Sokszor együtt ötletelünk, hogy mit, hogyan lehetne profibbá tenni, miben fejlesszünk.

O.: Csak kerékpáros táskákat készítesz?

BB.: Elsősorban igen. De van már városi, laptop hátizsák modellem is. Tervben van még övtáska, és ultrakönnyű túrazsák fejlesztés is. Mivel magam is túrázok sokat, az a szegmens is közel áll a szívemhez. Szeretnénk a túrázók felé is nyitni. Apróbb dolgok is fejlesztés alatt vannak, pl. pénztárca, bringás sapka, stb.

mokush 06

O.: Csak egyedi termékek készülnek nálad, vagy vannak raktárról azonnal rendelhető táskáid is? Ha igen, akkor mik ezek?

BB.: A váztáskák maradnak egyediek, a méretek, váz formák és szögek miatt. Attól egyediek a Mokush táskák, hogy azok az adott kerékpárhoz és felhasználói igényekhez igazodnak, nem csupán S-M-L méretben készülnek. Sok opciót kínálunk, amivel ki-ki eldöntheti, hogy neki mire van szüksége egy táska esetében, így akár költséget is spórolhat. Kell-e neki pl. cipzáros térképzseb, vagy belső, variálható térelválasztó, rendező zseb, vagy pumpatartó, esetleg ivócső/kábelkivezetés?

mokush 07

Mi onnan közelítjük meg, hogy van egy alap modell, és szépen össze lehet rakni, hogy ki, milyen pluszt szeretne bele. Emellé jön az anyag és a színválaszték, az egyedi megoldások. A cél, hogy esztétikailag is élményt jelentsen a táska a használójának, ne csak funkcióját tekintve.

Egyre inkább afelé haladunk, hogy lesznek “polcról levehető” darabok az “egyen” táskák között és marad az egyedi megrendelés.

mokush 08

O.: Hogyan működik a megrendelés és gyártás folyamata?

BB.: Készül a honlapunk, ahol minden sokkal könnyebb lesz és automatizált. Jelenleg a rendelés emailben, vagy egyéb üzeneten keresztül történik. Sok időt elvesz a kommunikáció az ügyfelekkel, de nem bánom. Biztos akarok lenni benne, hogy olyan lesz a táska, ami maximálisan megfelel a megrendelő elvárásainak, igényeinek. Ehhez kell néhány üzenetváltás, hogy meg tudjuk válaszolni egymás kérdéseit. A honlapot is igyekszünk úgy összerakni, hogy végigvezesse a megrendelőt a tervezés folyamatán. Hogy értse, mi, miért előnyös.

mokush 09

Ha minden igényt átbeszéltünk, elkészítem az árajánlatot (ez modell és nem méret/anyagmennyiség függő, mert abba beleőrülnék). Ha a megrendelő az árajánlatot elfogadja, akkor, amennyiben szükséges (pl. váztáska esetén) kérek tőle egy sablont, amit postán kell, hogy elküldjön nekem. A sablon rajzoláshoz nem kell műszaki rajz, vagy AutoCAD tudás, csak egy darab karton, csomagolópapír meg egy filc. Ehhez is adok írásban segítséget. A sablon úton van, közben ha kell, megrendelem az anyagot, kiegészítőket. Az egyedi váztáskákra kérek előleget, a többire nem.

Attól függ, hogy milyen táskáról van szó, vagy Judit varrja meg, vagy én.

mokush 10

Amikor elkészül a táska, el lehet jönni érte személyesen (nagyon szeretek találkozni a megrendelőkkel, látni az arcukon az első reakciókat), vagy elküldöm futárral, vagy csomagküldő automatát használok.

O.: Milyen anyagokból dolgoztok?

BB.: Folyamatosan keresem a legjobb megoldásokat. Ami nem működik, vagy nem hozza a kívánt szintet, azt elengedem. A táskák külsejét tekintve alapvetően két anyaggal dolgozunk, Cordurával, és X-Pac-kel, míg bélésre, zsebeknek nylon-t, poliésztert is használunk, hova melyik előnyösebb. Minden anyagnak megvan az előnye a másikkal szemben. Vízálló cipzárakat használunk, minőségi műanyag csatokat, tépőzárakat és hevedereket.

mokush 11

Anyagot szinte kizárólag külföldről rendelek. Ezeknek elkérik az árát (sajnos nem csak az építőanyagok ára kúszott fel idén), de van egy minőség, ami alá nem akarok menni. Tudom, hogy van, akinek drága, de olcsón nem lehet jó minőséget előállítani, pláne nem itthoni termeléssel. Nem tudok, és nem is akarok versenyezni senki áraival. Mindenkinek így éri meg, így tudok korrekt bért fizetni a varrónőnek, és így nem kell megoldani “okosba”, meg ócska minőségű anyagokat, kiegészítőket használni, hogy a végén meglegyen a matek. Az emberek értékelik a minőséget és megértik, hogy ennek ennyi az ára. Nem hobbiból varrogatok, ebből próbálok megélni.

mokush 12

O.: Átlagosan milyen határidővel vállalatok megrendelést?

BB.: A váztáskákra, egyedi projektekre kb. 4-6 hét a várakozási idő, ez sokszor kevesebb, megcsúszni nem nagyon szoktunk a varrással. A kisebb, egyen táskák (felsőcső táskák, „nasi tasik”, Hamster táska, szerszámtartó) 1-2 hét alatt megvannak, de épp most is van több modellből, több színben is a polcon.

O.: Már meglévő nem általatok készített táskákon vállaltok-e javítást?

BB.: Attól függ, hogy miről van szó. A javítás kényes dolog. Aki varr, az tudja, hogy rettentő időigényes bontani. Sok esetben gyorsabb elkészíteni egy új táskát, mint egy meglévőt egyszer szétbontani, aztán újra összerakni. A saját táskáknál az árban nyilván benne van a tervezés, az anyag és a munkadíj, ez alkot egy végösszeget. Egy javításnál, mondjuk egy cipzár cserénél van ugye az új cipzár költsége, meg a munkadíj. Ez simán lehet mondjuk egy 2-2,5 órás munka (táska függő). Ha a cipzárért felszámolok 500-Ft-ot, a két óra munkáért mondjuk 6000-6500 Ft-ot akkor az 7000 Ft. Egy 10-15E Ft-os kínai táskánál ki akar 7000-ért cipzárt cseréltetni? Sajnos ez a „senkinek nem éri meg” kategória. Saját táskáknál nyilván más a helyzet. Eddig egyet kellett javítani, a felhasználó szerint is a nem megfelelő használat okozta a sérülést. Ezért is használunk minőségi anyagokat, hogy bírja az igénybevételt.

mokush 13

O.: Hogyan érhetnek el titeket a megrendelők?

BB.: Hamarosan a mokush.hu oldalon, de addig is emailben a mokushoutdoor@gmail.com címen és a közösségi média oldalakon (FB/IG: mokushoutdoor)

mokush 14

O.: Végül egy utolsó kérdés? Miért Mokush a cég neve?

BB.: A becenevem “angolos” leírása. Sokat gondolkodtam a néven, egy A4-es oldalt teleírtam a változatokkal, logóból is született néhány tervezet. Alapvetően valami rövidet, könnyen megjegyezhetőt akartam, valami olyat, aminek van jelentése, de nem feltétlenül érti mindenki. Ami valamely módon kifejezi a természetet szeretetét, a szabadságot, és én is benne vagyok, így lett Mokush.