Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 shimano explorer cipok 01

Tartós teszt

2022-ben a Shimano frissítette a cipő kínálatát. Én már akkor szemezgettem az Explorer sorozatban árult EX 7 és EX 3 csukákkal. Hozzájutni viszont csak idén tavasszal sikerült. Az EX 7 az enyém, az EX 3 a feleségemé lett.

Bringázási stílusom miatt választottam ezt a kategóriát, mivel jellemzően vegyes, változatos terepen tekerek, vagy ha kell tolom a gépet, de sosem versenyzek.

A Shimano Explorer EX7

Mihelyt a cipőt a dobozból kivettem, azonnal felszereltem rá a stoplit. Ezen a ponton kapásból 3 meglepetés ért:

  1. Nem jár hozzá a patent csatlakozást elrejtő elem. Ez nekem nem probléma, de feleségem az övét hagyományos pedállal használja.
  2. A stopli kicsit lentebbre szerelhető, mint amit én megszoktam.
  3. Ennél a cipőnél végre nem kellett a talp mintájából kifaragnom, hogy a TIME stoplit felrakhassam, illetve kényelmesen dokkolhassak a pedálomba.

Felvéve, a meglepetések folytatódtak.

  • Ez az első BOA-s cipőm. A lábamra állítva nagyon meglepett a kényelme és a finom lábra szabhatósága. Nem is tudom, hogy tudtam eddig enélkül létezni.
  • A lábfejemnél kicsit szélesebb mint vártam.

shimano explorer cipok 02

A cipő felépítését tekintve Ultread EX talprészből áll. A saroknál kapott egy EVA hab réteget a mintázata alá, amely a sarok ütéseit hivatott elnyelni járás során.

A felsőrésze hálós TPU, amely újrahasznosított anyagot is használ. Szövésének köszönhetően a láb felső része szellőzik, cserébe csekély a vízálló képessége. Az orra egy erősített merevítőt kapott, a lábujjak védelme érdekében. Ez jól jön a köves sziklás terepen történő bringázás során. A sarkánál található még egy fényvisszaverős pánt, amelybe az ujjunkat behelyezve könnyebbé teszi a felhúzását.

Anyag magyarázat:
EVA: etilén–vinil-acetát egy rendkívül lágy és rugalmas anyag, emiatt általában habszivacsként vagy habgumiként hivatkoznak rá. Nagyfokú rugalmasság, mechanikai hatásokkal szembeni ellenállóság, UV-állóság, hidegtűrés és vízállóság jellemzi.
TPU: az angol thermoplastic polyurethane szó rövidítése, amely tokok esetében egy nagy terhelhetőségű rugalmas – a poliuretán műanyagok csoportjába tartozó – anyagot jelent,

Mint fentebb említettem, a lábra állítását BOA L6E tárcsa biztosítja, számomra még újdonságként ható fantasztikus precizitással.

shimano explorer cipok 03

A cipőt már három hónapja nyúzom napi szinten. Ebben benne van a napi ingázás, néhány rövidebb 70 km körüli néhány hosszabb 170 km körüli egynapos, valamint egy négynapos túra. Nagyon elégedett vagyok vele, a hosszabb egynapos túrák is kényelmesek benne, nem fájdul meg benne a lábam. Nagyon jó benne a járás, illetve a bicikli tolás is. (Ok, az utóbbi nem esik jól, de benne van a pakliban. A felsőrésze kényelmesen szellőzik, viszont a pontos lábra illesztés miatt sajnos a láb alsó része annyira nem. Itt a láb boltozata környékén el kelt volna egy szellőző lyuk.

Tetszés Index 4/5

A Shimano Explorer Ex 3

Ezt a cipőt a tesztalanyunk nagyon tudományosan a színe alapján választotta az asszisztálásom után. Mivel stopli egyelőre (Szerinte soha!) nem kerül bele, így nagyon könnyű volt az üzembe helyezése. A cipő felépítésében az előzőhöz hasonló, de a talpának mintázata inkább a szilárd burkolatú utakra való. A felsőrésze az EX 7 -nél is hálósabb, nagyon jó légáteresztő képességű. A lábra felvéve nem BOA rendszerrel, hanem a hagyományos, jól bevált cipőfűzővel rögzül. A sarkánál található egy fényvisszaverő szalag a láthatóság javítása érdekében.

shimano explorer cipok 04

Ennek a cipőnek sincs a stopli helyét eltakaró talp része. Ettől eleinte féltem, mivel nem tudtam mennyire fog így csúszkálni egy hagyományos platform pedálon. Nézzük mi a véleménye a cipő tulajdonosának:

Nekem ez életem első biciklis cipője, korábban mindig sportcipőben tekertem. Mivel egyre többet kerékpározok úgy gondoltuk, hogy legyen nekem is egy speciális biciklis cipőm. Bevallom a mai napig idegenkedem a gondolattól, hogy stoplis cipőm legyen és a pedálhoz rögzítve a lábam tekerjek. Megnyugtattak, hogy ezek hagyományos pedállal is használhatóak.

shimano explorer cipok 05

Az első felvételkor nagyon fura volt benne a séta és a lépcsőzés, mert a talpa teljesen merev és annak íves hajlása segíti a járást. Az első túránk segített ezeken túllendülni és megbarátkoztunk egymással. Sőt nagyon kényelmesnek találtam, amely a bokámat jól tartja. Korábbi félelmem, hogy csúzkáni fog a pedálon teljesen alaptalan volt. Nagyon jól tapad, nem érezhető a fentebb említett takaróelem hiánya. Az elsőre sem törte fel sehol a lábam, ami nálam nagy szó, úgyhogy elégedett vagyok vele. Ráadásul egy helyes kis cipőt tudhatok magaménak.

Tetszés Index 4/5