Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

Alapismeret3Ebben a cikkben beavatunk néhány igen fontos dologba, amire csoportos túra alatt figyelnetek kell.



A legfontosabb dolog, hogy mindenki kifogástalan műszaki állapotú kerékpárral indulhat csak el. Ebben nincs kompromisszum. Ne engedj másokat sem elindulni, ha a kerékpárja nincs tökéletes műszaki állapotban. Ez az egész túrát el ronthatja, ráadásul baleset forrása is lehet.

Alapismeret31Ugyan ez igaz a résztvevőkre is. Csak tökéletes egészségi állapotban vegyél részt túrán. Egy hasmarccsal egybekötött kerékpározás igen csak megbosszulja magát.

Az első fél óra elteltével célszerű egy néhány perces „szerelvényigazítási" megállást beiktatni, hogy mindenki nyugodtan megigazíthassa lelazult csomagját, elvégezhesse, ami indulás előtt nem jutott eszébe, vagy nem volt ideje rá.

Aki elöl hajt, figyeljen a tempóra, hogy a csapat ne szakadozzon szét. Városban egy jelzőlámpa okozhat kellemetlen meglepetést már akár egy öt fős csapatná is!. Az útelágazásoknál figyelni kell arra nagyobb létszámnál, hogy mindenki észrevegye a letérést. Ez elsőre lehet, hogy bagatelnek hangzik, de hidd el nem az. Erős szembe szélnél az elől haladó embert 5-10 percenként, sőt akár gyakrabban is váltsátok le, hogy ne csak ő fogja a szelet, elhasználva energiájának jelentős részét.

Fontos, hogy nevezzetek ki egy sereghajtót, aki senkit sem hagyhat el, ha valaki megáll, meg kell várnia, ill. szükség esetén segítenie a mielőbbi továbbindulásban. Ha a mezőny nagyon széthúzódik, figyelmeztesse az elöl haladót a tempó csökkentésére, esetleg pihenő tartására.

A kis forgalmú úton is egy sorban hajtsatok az út jobb szélén. Ne felejtsd el, hogy ilyen úton az autós is lazábban veszi a szabályokat „erre úgysem jár senki" jeligével. Forgalmasabb úton, nagyobb csapatot célszerű kisebb, 5-8 fős részekre osztani, s ezek a rész-csapatok 50-60 m távolságra kövessék egymást, megkönnyítve ezzel az autósoknak az előzést.

Ha baleset történik:

  • személysérüléssel járó baleset esetén kötelező a rendőrség értesítése! (tel: 112, vagy 107).
  • ha autó vagy más gépjármű is szerepet játszott a balesetben okvetlen írjuk fel a rendszámát, típusát, színét, s ha lehet, ne engedjük el a helyszínről a rendőrség odaérkezéséig.
  • a baleset helyszínét hagyjuk változatlanul a rendőrségi vizsgálatig.
  • ha a mentő viszi el a sérültet, okvetlen kísérje el valaki a csoportból.
  • gondoskodjunk a „gazdátlanná vált" kerékpárok megőrzéséről.

alapismeret3.2.0Egy kisebb bukás következtében előálló horzsolásos bőrsérüléseket magunk is elláthatjuk és némi pihenő után a ha sérült vállalja, folytassuk a túrát. Ha úgy látjuk jobbnak, rövidebb úton küldjük haza a sérültet, de ne engedjük el egyedül! Mindig adjunk mellé kísérőt, tiltakozása ellenére is! A jelentéktelennek látszó sérüléseket is célszerű orvosnak megmutatni a később esetleg fellépő komplikációk megelőzése végett.