Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 Bakony10.5Bringázás fürdéssel:Keszthely-Sümeg-Zalaszentgrót-Hévíz-Keszthely

Korai indulással vágjunk neki a mai túrának. Alig járt utakon, szinte elfeledett településeken, de gazdag városokon is átvezet a jó 120 kilométeres tekerésünk. Készüljünk több palack innivalóval, egyes szakaszokon nehezen található közkút, de ne feledkezzünk meg a kiadós étkezésekről se. Zalaszentgrót után a strandon megállunk pihenni, a gyógyvízben lesz lehetőségünk lelazítani az izmainkat.

Szokás szerint egy könnyen megközelíthető helyről kezdjük és fejezzük be a kirándulásainkat. Most is. A keszthelyi vasútállomás és buszpályaudvar nagyon közel van egymáshoz, innen indulunk a mai túra bejárására. Első célpontunk Várvölgy. A Kazinczy utcán indulunk el, jobbról a vasúti sínek, balról a Helikon-park kísér minket. A park után a harmadik utcánál balra a Lovassy Sándor utcába fordulunk. Keresztezzük a Tapolcai utat, majd a 71-es főutat. A 71-es főúton történő átkelés után már letérés nélkül tudunk menni Várvölgyig. Enyhe, folyamatos emelkedő, majd Várvölgy előtt lejtő. Keszthely után balról kertek, gyümölcsösök, jobbról ritkás növényzet. Feljebb már erdőben tekerünk. Az országútról több helyen kőbányák felé köves letérők vannak, egy-egy kőszállító teherautó is feltűnik. Nincs nagy forgalom, nagy ívben előznek. Pedálozásunk közben elfeledkezünk az időről, a környező csúcsok látványa feledtet mindent.

 Bakony10.3

Keszthely főtere


14,5 kilométerrel gyors robogással érünk Várvölgybe. (Elérve az elágazást, jobbra Vállusnak mutatja egy tábla az irányt.) Mi ívesen balra fordulva a templom felé megyünk. A Kossuth Lajos utcán tekerünk ki a faluból. A falu végén egy erősen romlásnak indult keskeny aszfaltút fogad. Repedéseit, kátyúit kerülgetni kell. A település utolsó, eldugott házait találjuk erre gondozott kertekkel.


16,6 kilométer, Y elágazás. Jobbra egy köves út vezet, mi balra a szilárd burkolatot választjuk.


16,8 kilométer, ismét Y elágazás. Most jobbra fordulunk, maradva a burkolt úton. Itt balról jön a Piros kereszt jelzés, jobbra megy és Uzsáig fog minket elkísérni. Jó kis kapaszkodóval érünk a tetőre, ahol ámulhatunk-bámulhatunk. Szenzációs a látvány. A természet alkotásába itt szépen illeszkedik az ember műve. Takaros kertek, présházak, művelt szőlők lágyan simulnak a domboldalak hajlataiba. A környező csúcsok határolják a horizontot. Pár perc kell ahhoz, hogy a látvánnyal kezdjünk eltelni. Pusztamezőn vagyunk.


18,6 kilométerhez érve úgy tűnik, vége a szilárd burkolatnak. Nincs vége, a víz hordta le vastagon a hordalékot és fedte el az utat. Feljebb érve majd ismét előbukkan. Már bent járunk az erdőben, kisebb utak jönnek-mennek, de a keskeny aszfaltcsík és a jelzés vezet minket. (A jelzés nincs sűrűn festve, térkép, iránytű legyen nálunk!)


20,9 kilométer, balról egy jobb minőségű út érkezik a Piros sáv jelzéssel együtt. Sajnos a mi kis utacskánk a vége felé egyre rosszabb lett, egészen kövessé vált. Most jobbra fordulva megkezdjük ereszkedésünket Uzsának.


22,4 kilométer, S kanyarokkal érünk Uzsára a kőbánya elhagyása után.


Uzsán áttekerünk, 23,6 kilométernél érjük el a 84-es főutat. A Piros kereszt jelzés eddig, a vasútállomásig kísért minket. Itt a főút előtt sorompó. A főúton balra, Sümegnek fordulunk. A főútról nincsenek a kerékpárosok letiltva, a forgalom nem vészes.


Uzsa a Lesence patak völgyében fekvő település. Itt van Magyarország legnagyobb bazaltbányája. Másik nevezetessége egy ritka tőzegmoha-faj és a harmatfű nevű rovarevő növény, mely itt él.


32,6 kilométer, Sümeg. Sümeget elérve, rögtön az első utcát megcélozva balra letérünk. Itt ismét találkozunk a Kék sáv turistajelzéssel. Ahogy pedálozunk a központ felé és felbukkan a háztetők között a vár, hajlamosak vagyunk azt nézni.


34 kilométernél kereszteződéshez érünk, balra kanyarodva Bazsinak tartunk.


34,9 kilométer, elhagyjuk Sümeget. Még Bazsi előtt 37,8 kilométernél jobbra Sümegcsehinek fordulunk. A forgalom tovább csendesedik, a gépjárművek nagyobb része Bazsin keresztül megy Hévíznek, Keszthelynek. A vidéki országutak minőségével találkozunk. Mivel a forgalom csekély, így a repedések, kátyúk könnyen kerülhetők. Jó tempóban tudunk haladni, gyorsabban, mint a Balaton melletti kerékpárút nagy részén. Balról a Keszthelyi hegység behatárolja a látótávolságot, jobbra viszont jól ellátni az alacsony dombok felett.

Sümegcsehi után Döbröce, Nagygörbő, majd Kisgörbő következik. Majdnem sík a terep, a 160-180 méteres szintet tartva gyorsan fogyasztjuk a kilométereket.


46,5 kilométernél Kisgörbőn a templomnál vagyunk. Jobbra Óhíd, Szalapa, Türje felé fordulunk. Kivesszük a részünket egy kis síkvidéki tekerésből. Óhídig teljesen egyenes az út. A Keszthelyi-hegység teljesen mögénk került. Óhídon egy T elágazásnál jobbra Mihályfának lehet elmenni, de mi balra tartunk Türjének!


50 kilométernél kereszteződés, itt balra Türjének, Zalaszentgrótnak kanyarodunk. A táblára Zalaegerszeg van kiírva.

Bakony10.4

Zalaszentrót


60 kilométer, Zalaszentgrót. A Türjei utcán gurulunk a város elején. A vasúti átjáró után jobbra, ez a Kossuth Lajos utca lesz, a város központja felé vezet. Nem igazán tudjuk figyelni, hogy milyen utcákon gurulunk végig, csak követni kell az országutat. T elágazáshoz érve jobbra, a Batthyány kastély felé. Rövidesen elérjük a Városi parkot. Szép kövezett tér, szökőkút, több szobor, felújított templom, beljebb árnyat adó fák. A fák alatt meg tudunk pihenni, sétálhatunk egyet a téren, a padokon elkölthetjük szendvicseinket.


Tovább indulunk. A Zala folyó hídján mikor átkeltünk, az út végén T elágazás.


Balra Zalaapátinak lehet menni, jobbra Zalabér. Jobbra még ráadásként egy termálfürdő is van jelölve. Túránk felénél járunk, megérdemlünk egy kis kényeztetést, nézzük meg a fürdőt. 3 kilométerre van!


1998-ban végzett kutatófúrások termálvizet eredményeztek. Ezt kihasználva 2001-ben nyílt meg 1 kültéri medencével a strand, majd uniós támogatással bővült. A téliesítése még nem történt meg, nyitva tartása tavasztól őszig, az időjárástól függően.


A környéken több gyógyvíz is található, mindegyik nevezetes.


A termálfürdő jobbról esik. A parkoló nagy, a fürdő is elég nagy területen fekszik. A fürdőnek fedett medencéi és nyitott medencéi is vannak. A termálvizes medencék vannak a legtávolabb.


Az idő múlására figyeljünk, egy, másfél óra gyorsan eltelik. Strandolás után irány Zalabér, jó két kilométerre van. 68 kilométernél érjük el. Kedves kis település, nagyon szép a vendégfogadója. Zalabér után T elágazás, balra Zalaegerszeg, jobbra Sümeg. Balra Zalaegerszegnek kanyarodunk. Pakod, Pókaszepetk következik. A bakonyi túráink során már jártunk erre, akkor egy nagy kört tettünk. Jó ismét látni a már előzőleg látott tájat. Alig van szintemelkedés, 140-160 méteren vagyunk, gyorsan lehet haladni. Balról a sínek kísérnek Pakodtól Pókaszepetkig.


Pókaszepetk közepén már 78,6 kilométer a letudott táv. Itt balra Nagykapornak térünk. Zalaszentistvánd talán egy kilométerre lehet, de utána jó 10 kilométeren keresztül nem megyünk át településen. Nagyon kényelmesen hullámzó úton megyünk tovább, jobbról erdő jön, balról mező. Alig van forgalom. Hangulatos a táj.


84,8 kilométernél Bezerédnek fordulunk. A forgalom még kisebb, még emberekkel is alig találkozni.

Bakony10.1

Bezerédi templom


87,2 kilométernél a bezerédi templomnál vagyunk. A templom egy dombon áll szépen felújítva. Oldalt a zöld rét végén az iskola. A Balatonnak se híre, se hamva, pedig közel kell lennie, mert az iskola mellett nyújtózó keskeny országútra terel egy tábla, Padár és Balaton felirattal.


A terület 1359-től lett a Bezerédi család birtoka. Földműveléssel, állattartással foglalkoztak. A gáz, a vezetékes víz, a telefon bevezetése csak az 1990-es években történt meg. A falu folyamatosan néptelenedik, elöregszik, pedig nagyon szép környezetben fekszik. Talán az idegenforgalom fellendítése tudná ismét visszacsábítani a lakosokat.


A keskeny, lejtős, töredezett út csábítónak tűnik, egyenesen az erdőbe vezet. Azt várná az ember, hogy egy kijelölt kerékpárút lesz belőle, de nem. Az úthibák miatt folyamatosan lassan kell menni. A táj szép, nyugodtan tudunk nézelődni, élvezni a látványt.


89,6 kilométer, beérünk Padárra. Érdekes falu. Alig van mozgás, akikkel találkozunk azok alaposan megnéznek. Az útról nem kell letérni, átvezet a településen. A falu végénél nagy rét balról. A rét végénél érdekesen illeszkedik a tájba a 2 szintes téglaépület.

Bakony10.2

Padár


91,9 kilométer, Padár után elérjük a 76-os főutat. Jobbra Nagykapornak, balra Keszthely felé mehetünk. Mai túránk felét már megettük, irány Keszthely felé balra a 76-os főúton. Sokáig nem maradunk rajta, Zalacsánynál letérünk Kehidakustánynak. A főút széles, a teherautók is kényelmesen el tudnak kerülni, ráadásul az út minősége nagyon jó. Jó tempójú haladást biztosít a következő szűk 10 kilométerre. Körülbelül 94 kilométernél elérjük a Zalacsány előtti tetőt, innen aztán sebesen érkezünk meg 99.8kilométerrel a hátunk mögött, a zalacsányi körforgalomhoz. Zalacsány előtt ismét szép részen gurultunk tova. Balról erdő, jobbról egy tó a széles völgyben. A tó híres a pecások körében.


A körforgalmat Kehidakustány felé hagyjuk el. (A 76-os út a Balaton felé vezet tovább.)


Nem sokkal Zalacsány után balról egy wellness centrum. 102,3 kilométernél egy tábla, jobbra a kehidakustányi fürdő felé irányít. Magát a fürdőépület komplexumát 103,7 kilométernél érjük el. A parkoló dugig autókkal. Hévíztől nem is messze, egy másik sikeres fürdőváros! Délután 5 óra felé érünk ide, de még most is folyamatosan érkeznek a vendégek. (A környéken dúskálhatunk a szálláslehetőségben, csak a pénztárcánk szab határt.) Az előbb hagytunk el jobbról egy kempinget, most egy szálló előtt vagyunk. A Club Kehida Aparthotelnél. Itt egy T elágazás. Egyenesen tovább Kehidakustány település, jobbra Kustány.


Kehidakustány két település összeolvasztásával jött létre. Kehida és Kustány. Termálvizét szintén a kutatófúrásoknak köszönheti, de itt nem termálvizet, nem is olajat kerestek, hanem ivóvizet. A fúrások során viszont melegvíz tört fel.


Jobbra Kustánynak kanyarodunk. A Zala folyó után már Kustányban vagyunk. Most egy picit figyelni kell az útvonalra. A Malom utcán pedálozunk, míg egy T elágazáshoz érünk. A Zöld sáv turistajelzést is láthatjuk. A T elágazásnál balra, immár a Hunyadi János utcán. Talán 300 métert teszünk meg, és jobbra egy utcába kell kanyarodnunk. Ez az utca a temető felé vezet, majd azon túl. Ez egy keskeny bekötőút, folyamatos emelkedéssel a település fölötti dombra visz. A végénél T elágazás, balra Zalaköveskút, jobbra Nemesbük. A T elágazást 107,7 kilométerrel érjük el. Még 10 méteres szintet leküzdve 265 méteren érjük el a tetőt. Innen Hévízig folyamatosan segít a lejtő. Nemesbükön érezhető a két közeli fürdőváros jelenléte, kiadó házak és kempingek is vannak. Gondozott szép település. (Nemesbük határában egy naturista kemping is várja a vendégeket.)


Hévíz felé gurulva már a Balaton is feltűnik. Reggel óta nem láttuk. Mikor Hévízre beérünk és közeledünk a tóhoz, egyre nagyobb a tömeg. Ezen nem szabad csodálkoznunk, Európa több országából is folyamatosan jönnek ide a vendégek.


Hévízről a legkönnyebb módja Keszthelynek eljönni kerékpárral, ha a Tó-Fürdő nagy bejáratának a közelében megkeressük az Országos Kér Túra jelzést és azt követve megyünk Keszthelyig.


(A Balaton környéki kerékpártúrák könyvecskében az útvonal pontosan leírva.)


A Hévíztől kivezető kerékpárút és turistaút egy nyomon vezet az erdőn keresztül. Az út elején fasor,


Észak-Amerikából származó mocsárciprusok.
Keszthely előtt elérjük a 71-es főutat. Akár balra, akár jobbra megyünk, a Keszthely centruma felé mutató táblákat kell követnünk. A kerékpárosoknak kihelyezett táblák is folyamatosan mutatják a jó irányt. Keszthely ékköve a kastély parkja, azt elérve már könnyen visszatalálunk a vasútállomáshoz, vagy a 71-es utat elérve jobbra térünk, elérve az első utcát a Georgikon utcán pedig balra. A Bercsényi Miklós utcát a Kastélykertnél érjük el, itt jobbra és végig a temetőig. A temető előtt balra a Szent Miklós utcába. A temető végénél jobbra a Kossuth Lajos utcába, következik balra a Madách utca. A Madách utca már a vasútállomásra és a buszpályaudvarra vezető útra nyílik.


A vasútállomásnál 123 kilométerrel zárul a kör.

  • Táv: 123 kilométer
  • Szint: 878 méter
  • Nehézség: közepes

Megjegyzés: A folyadék és kalória pótlást vegyük komolyan. Nincsenek nagy emelkedők, de sok kicsi sokra megy, fokozatosan és egyenletesen párologtatunk, és égetünk energiát. A dehidratáltság és eléhezés hirtelen törhet ránk. Jó térkép és tájoló nélkül neki se induljunk az útnak, mert az út elején Sümeg felé, majd az út végén Hévíz felé szükség lesz rájuk.

 


Nagyobb forgalommal csak a 84-es és a 76-os úton találkozhatunk.

 


Amennyiben a zalaszentgróti strandon meg akarunk állni pihentetni az izmainkat, fürödni, akkor jól számoljunk az idővel!

 

kerekparosvilagzold