Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 europa amazonasa 001

Fedezd fel Európa Amazonasát!

- Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia. Mi a közös bennük?

Itt található Európa Amazonasa! A Mura, a Dráva és a Duna folyók legkevésbé szabályozott, holtágas, ártéri erdővel borított szakasza. Kicsit az Amazonas illúzióját adja. Kicsit és kicsiben, de adja.

- Mi köze ehhez egy bringás lapnak?

Ebben a régióban az öt ország részvételével egy kerékpáros túraútvonal rendszert építettek ki, amely Amazon of Europe Bike Trail nevet viseli.

europa amazonasa 02

Kerékpárutak és kis forgalmú közutak hálózata; két részre oszlik, egy északi és egy déli útvonalra. Mindkét út az ausztriai Mureckből indul, és Magyarországon, Mohácson ér véget.

Az északi útvonalat 11, a délit 16 szakaszra osztották fel. Úgy alakították ki, hogy a folyókhoz minél közelebb fussanak, ugyanakkor a helyi látnivalókból minél többet mutassanak meg. Az útvonal végig jól láthatóan ki van táblázva. Minden szakasz végén épült egy pihenő, egységes Amazon of Europe Bike Trail arculattal, térképpel, szerelőállomással, több helyen e-bike töltővel.

Letölthető ezen felül egy telefonos applikáció, vannak nyomtatott térképek. A bringás vándor minden segítséget megkap, hogy akár az egész útvonalon, akár annak egy-egy szakaszán végigtekerjen, és megismerhesse a határ menti régió semmivel össze nem hasonlítható varázsát.

Az Amazon of Europe Bike Trail projektnek része egy egyedülálló foglalási rendszer, melyben a kerékpáros turistának elegendő csak azt meghatároznia, hogy mely szakaszt, vagy szakaszokat járná be, és a központ biztosítja az ezekhez tartozó szálláshelyeket. Jellemzően félpanziós (reggeli és vacsora) ellátással, szerződött, igényes szálláshelyeken. Igény esetén csomag transzfer is kérhető és van egy napi 12 órában hívható ügyelet is. Ez utóbbi mentést biztosít bármely felmerülő probléma esetén.

Ja, és ez nem mese, vagy egy induló projekt. Ez már elkészült és Magyarország is részese!

Bővebb infó az Amazon of Europe Bike Trail veboldalán.

Képriport a Barcs és Mohács közötti szakaszról

 europa amazonasa 03

Barcsról indulva Drávatamásiig egy gyönyörű ártéri erdőn át vezet a néhány éve épült kerékpárút. Fotóim egy korábbi, 2019-es túrán készültek, ahogy látszik szakadó esőben.

 europa amazonasa 05

És ilyen, amikor nem esik… (Fotó: Benovics Gábor)

 europa amazonasa 06

A Dráva Felsőszentmártonnál.

 europa amazonasa 07

Utunk a gáton

 europa amazonasa 08

Révfalu az elhagyott település (Fotó: Benovics Gábor)

 europa amazonasa 09

Meglátogattuk Drávasztárát, ahol egy fantasztikus ebéd után legurultunk a kikötőbe.

 europa amazonasa 10

Szaporca és Drávasztára között. A kitáblázott Három folyó túra útvonal gyakorlatilag az Európa Amazonasa útvonal elődje. Rengeteg a közös nyom Magyarországon. Sőt, ha nincs kedved vagy időd, akkor ezen, Horvátországot kihagyva (kár lenne!) rövidíthetsz Villánytól Mohácsig.

 europa amazonasa 11

Izgalmas dolog Szaporcán az Eperfa tájház, ami helyi kezdeményezésből, a szaporcai emberek keze munkájával vált olyanná, mint amit ott láttunk. Telefonos bejelentkezés után látogatható. Ne hagyd ki!

 europa amazonasa 12

És még mindig Szaporcán a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontjában. Ha már unod a bringa nyergét itt előzetes bejelentkezés után elvisznek egy igazi dzsungel túrára. Milyen jó ha ott a vezető, aki felhívja a figyelmet a látnivalókra. Ha ehhez nincs kedved, mehetsz bejelentkezés és vezető nélkül az itteni tanösvényen. Az is szép, de a dzsungeltúra után nekem vérszegény volt.

 europa amazonasa 13

Harkány, egy híres fürdőváros. Innen indul ez a jó bringaút. A távolban már látszik a következő célunk. (Siklós, A Tenkes kapitánya megvan?)

 europa amazonasa 14

Siklóson járunk. Érdemes a várat megnézni belülről is. A tárlatvezetés zseniális.

 europa amazonasa 15

Ahogy a szerb ortodox templom ikonosztáza is.

 europa amazonasa 16

A Dzsámihoz sajnos belülről nem volt szerencsénk. De a közelében lévő étterem szerb tálja kicsit feledtette csalódottságunkat.

 europa amazonasa 17

Villány felé, háttérben a Szársomlyó (Szigorúan védett hegy). A bánya léte persze nem baj. A templom Nagyharsány büszkesége, ami igen jól mutat a Szársomlyó mediterrán jellegű kopár vonulata előtt.

 europa amazonasa 18

Ez az a híres szabadtéri kőtár, amely néhány éve még ingyen megtekinthető volt. Azóta a felhagyott bánya köré építettek egy kilátót. Nyáron drágállottam a megtekintéséért az ezrest. Most, hogy láttam a kilátást, azt mondom megéri. (Persze csak ilyen tiszta időben.)

 europa amazonasa 19

Villány. Itt egy alternatív borkóstoláson voltunk, amelyet Günzer Zoltán tartott, a borászat tulajdonosa. Nem egy hűs pincében voltunk, hanem az Ördögárok nevezetű birtokukon a kőkeresztnél. Egy laza, kötetlen beszélgetés során 2 azaz két bort kóstoltunk. Egy zseniális fehéret és egy rozét. (Bevallom bringázás után bőven elég volt, de hogy fehéret iszok Villányban ezt nem gondoltam volna.) Bónuszként bekunyiztuk magunkat egy feldolgozó látogatásra (nem volt megbeszélve). A szüret végén olyan patyolat tiszta gépeket láttunk, mint amik sosem dolgoztak. Günzer úr azt mondta: Ez nálam a minimum!

Villány után az Európa Amazonasa útvonal Horvátországban folytatódik. Figyi, ez nálunk a következő rész lesz, katt IDE! Most ugorjunk a befejező magyar szakaszra.

 europa amazonasa 21

A határon áthaladva Kölked határában egy ártéri részen találjuk magunkat. Ez a Duna ártere, a Béda. Alacsony forgalmú utakon tekerhetünk át rajta, majd a töltéskoronán érjük el Mohácsot. Kalandunk itt véget ért!

 europa amazonasa 20

Mielőtt azonban elszaladnál, a Busó udvart és a múzeumot kötelező megnézni!

Az útvonalt bejárva egy jól kitáblázott rendszerrel találkoztam. Az utak minősége jó, a forgalom csekély. A táj varázslatos. Szerintem sokak kedvence lehet. Gyerekes családoknak kifejezetten ajánlom. Hajrá!


A képriport képei a fényképezőgép ikonok környékén készültek.

Az Amazing AoE projekt társfinanszírozását (ERFA és IPA) az Európai Unió Duna Transznacionális Programja biztosítja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

project logo kicsi