Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Kalandkör 400 élménybeszámoló
  Részünkről az útvonal elbukott
Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
prev
next

 pegasus enovo evo 10 06

A Pegasus a trekking és városi kerékpárok specialistája.

Tavaly már volt szerencsénk Pegasus e-bike-ot tesztelni, amely igen kedvező benyomást tett ránk. (Kivéve a hordó alakú fejcsövét.)

Menetpróba: Pegasus Premio Evo 10 Lite
A váz geometriája kényelmes egyenes hátú ülést tesz lehetővé, ami igazi városi, illetve túra kerékpárrá varázsolja azt. A lefeléken 60 km/h sebességnél is stabil, jól irányítható volt a kerékpár. A részletekért katt IDE!

pegasus premio evo 10 lite 04

Így gondolom olvasóinknak sem cseng már ismeretlenül a márka. Ami nem feltétlenül a fentebb említett cikk miatt van, hiszen a német Pegasus 30 éve gyárt kerékpárokat és 20 éve vannak jelen az e-bike piacon. Ezen a néven csak túra és városi kerékpárok gyártásával foglalkoznak.

A gyártó csak 2021-es modellévben, ha a vázméreteket nem számítjuk, akkor is 575 féle ebike modellt gyárt! Azaz a szín és méret verziókkal együtt többezer különféle Pegasus ebike modell kapható! Ebből a többezerből például csak a Solero modellcsalád 578 féle verzióban készül, és a Premio család is kb 600 féle, és ez csak kettő (még ha két nagyobb is) a 16 Pegasus ebike modellcsalád közül!!! Ezek közül a teljesség igénye nélkül megemlíteném a legolcsóbb Ancura-t, ez egy kis akkumulátor kapacitású városi bringa. A Strong a nagyobb testsúllyal rendelkező kerékpárosok igényeit elégíti ki. A jellemzően Bosch motoros gépek közül kivillan az Opero, amely Shimano motorral van szerelve.

Ezek alapján nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a Pegasus a trekking és városi kerékpárok specialistája. Kicsi az esélye annak, hogy nem találsz a palettáján olyat, amely az igényednek ne felelne meg. Árazását tekintve szintén elmondható, hogy jó ár/érték arányú kerékpárjaik vannak. A német nyelvterületen az egyik legkedveltebb márka ebben a szegmensben.

Érdekességként említem meg, hogy a Pegasus esetében a Bosch rendszernél a vásárló döntheti el, hogy mekkora kapacitású akkumulátorral kéri a bringát (ugyanis ugyanaz a kerékpár 2 vagy 3 féle akku kapacitással is rendelhető), ezzel jelentős mértékben befolyásolva a kerékpár eladási árát.

Nézzük a Pegasus Enovo Evo 10-et, amelynek tulajdonságaira egy rövid menetpróba alatt próbáltunk fényt deríteni.

Pegasus Enovo Evo 10

pegasus enovo evo 10 01

Pegasus Enovo Evo 10

Az Enovo család a Pegasus legkönnyebb Pedelec bringáit tartalmazza. A vázuk alapanyaga a karbon. Ennek köszönhetően a legkisebb 400 Wh akkumulátorral választva a súlya csak 19,9 kg. (Az e-bikeok súlyának átlaga 25 kg.) Van létjogosultsága a villany bringáknál is a súly csökkentésnek, aminek előnyeit a felhasználó nem menet közben, hanem autós szállítás közben fogja észlelni. Egyrészt az autóra történő felszerelésnél, hiszen az akksit kivéve egy 20 kg alatti (17, 5 kg) kerékpárt kell csak emelgetni. Illetve vonóhorgos szállításnál ebből már akár hármat is lehet szállítani az autó farán.

pegasus enovo evo 10 02

A váz részleteiben is igényes kidolgozást mutat

Szóval adott egy karbon váz integrált akkumulátorral, egy Suntour teló és egy negyedik generációs Bosch Performance Line CX motor. Ezek alkotják a kerékpárunk alapját.

pegasus enovo evo 10 03

Nézd csak ezt a stucnit! A kijelző kábelét elrejti, szép letisztult képet mutatva itt is. Ráadásul így vastagabbnak tűnik, ami jobban harmonizál a duci fejcsővel.

Az egyéb alkatrészek terén elég vegyes képet mutatnak. Találunk a gépen egy XT hátsó váltót, egy Deore váltókart. A 10-es Deore sor egy Alivio hátsó agyon fut. Az első agyunk Acera, ahogy a hidraulikus tárcsafékünk is.

pegasus enovo evo 10 04

Az alkatrészek forgataga

Látszik, hogy a gyártó próbálta a lehető legjobban optimalizálni a bringát figyelembe véve az alkatrész árakat, azok teljesítményét és nem utolsósorban a gép eladását segítő marketing fogásokat.

Kiegészítőkkel is jó ellátták a bringát. Van rajta sárvédő, integrált I-Rack rendszerű csomagtartó, világítás, lábtámasz, mágneses MonkeyLink kulacstartó. (A kulacsot ne feledd megvásárolni az alapból nem jár hozzá!)

pegasus enovo evo 10 05

A kiegészítők

Menet közben

A kerékpárra felülve a kényelem tűnt fel azonnal. Szinte eggyé váltam a géppel. A kényelmes városi túrázós testtartás és a 70 cm széles kormány kellemes érzéseket generált bennem. Kellemes csalódás volt a bringa telója, amit külön szeretnék kiemelni és egyúttal megkövetni a gyártót. Számomra az NCX E LO AIR CTS teleszkópjával a SR Suntour bebizonyította, hogy trekking kategóriában is tud finom mozgású magas komfort fokozatot nyújtó villát gyártani.

A budai oldal meredek domboldalain a Pegasus Enovo jól vizsgázott. A Bosch motort továbbra is az átlagnál hangosabbnak tartom, de gond nélkül repített fel a meredek utcákon. Lefelé pedig a Shimano MT 400-as féke kitűnően teljesítettek ismét.

Jól vizsgázott ez a Pegasus modell is. Ráadásul olyan bringát vásárol vele a leendő tulajdonosa, amely jól felszerelt, hiszen szinte minden kiegészítő rajta van, ami a városi, illetve túrázós, „biciklizgetős” felhasználáshoz szükséges. Nem találtam rajta semmi kifogásolnivalót. Emiatt a tetszés index 5/5.

A bringa részletes specifikációját, illetve árát megtalálod a hazai forgalmazó, az Annyira Más Bringabolt weboldalán. Kattints IDE!

bringalap teszt 5

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett