Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 bikepacking kaland turak magyarorszagon

Gangel Marcival a Biekapcking Hungary és a KLND alapítójával beszélgetünk.

2019-ben, a 5 Peaks 500-al indultak hazánkban a bikepacking túrák. Ezek a nemzetközi szinten nagy népszerűségnek örvendő (több száz fős résztvevő számmal működő) események több napos teljesítmény túrák, amelyet adott idő alatt kell teljesíteni. Az útvonal fizikailag nincs kijelölve, egy alaposan megtervezett kalandtúra GPS track-et kap a jelentkező, amit követni kell. Azt, hogy a túrázó hol fog megszállni, mit fog enni, a felmerülő technikai problémákat hogyan oldja meg, az mind rá tartozik. Most Gangel Marcival, a Balaton Bike Derby (BBD) és a Hungarian Divide (HD) főszervezőjével, a Biekapcking Hungary és a KLND alapítójával beszélgetünk.

bikepacking kaland turak magyarorszagon 02

Marci az Isle of Skye túrán

Olaf: Marci kérlek, mutatkozz be az olvasóinknak.

Marci: Gangel Marcellnak hívnak, 31 éves vagyok, Vasváron nőttem fel, a Vasi Hegyháton. Gyermekkorom óta sportolok versenyszerűen, ami a 18 éves koromig megyei futballban csúcsosodott ki. 2009-ben kerültem a katonai főiskolára, ott elkezdtem futni, ez volt a belépő az állóképességi sportok világába. Nagyon élveztem és szerencsére hamar értem el relatív szép eredményeket. Már akkor, a 20-as éveim elején folyamatosan kerestem a kihívásokat, az outdoor kalandokat, amit eleinte a futásban, a triatlonban, majd kis kihagyás után végül a kerékpárban találtam meg.

2016-ban ültem rá az első gravel bringámra, ami bennem gyerekkori emlékeket idézett. Akkor is két keréken, de még motorral vonzottak a járatlan, ismeretlen utak. Aktívan él az emlékezetemben, hogy 8. osztályban, kismotoros easy-rider serdülőként egész nap föl alá mászkáltunk a Hegyháton a haverokkal és mindig akkor voltam a legboldogabb ha egy véletlenszerűen kiválasztott földútra térve, sok küzdés, sárdagasztás után kilyukadtunk a szomszéd faluban, vagy szőlőhegyen. Már akkor is felderítettem, ez azóta mozgatja a fantáziámat és a testemet. Imádom!

bikepacking kaland turak magyarorszagon 03

A Balaton Bike Derby badacsonyi szakasza

O: Szuper, úgy tűnik sok a közös bennünk, a bringázásnál nekem is a felfedezés élménye az egyik legfontosabb. Honnan jött az ötlet, hogy bikepacking túrákat szervezz Magyarországon?

M: 2016-ben „bikepackingeltem” először, ez abban merült ki, hogy egy gravel biciklivel 2 nap alatt letekertem egy családi nyaralásra Horvátországba. Akkor még egy hátizsákkal, szálláson töltve az éjszakát. Szuper élmény volt. Nagyon meghatározó pillanat volt számomra, amikor megláttam a tengert a két napos, saját erőből megtett út végén.

2017-ben indultam az első külföldi bikepacking rendezvényen, a Torino-Nice Rallyn, majd onnan hazatérve tudtam, hogy itthon is jó közösséget lehetne építeni eköré. 2018-ban csináltunk egy facebook csoportot, és már abban az évben szerveztünk campoutot amire nagyjából 20 ember jött el a Börzsönybe. 2019-ben jutottunk el odáig, hogy megrendezzük az első eseményünket a 5 Peaks 500-at ami egy Budapest-Tokaj túra volt az Északi-Középhegységen keresztül. Szuperül sikerült. A 5 Peaks 500 sikeréből és népszerűségéből nőtt ki a Hungarian Divide, az első olyan kerékpáros kalandtúra Magyarországon ami az egész országot átszeli NY-K irányban.

bikepacking kaland turak magyarorszagon 04

Hungarian Divide: valahol a Börzsönyben

O: Ha már itt tartunk: a bikepacking elnevezést hogyan magyarosítanád?

M: Minimalista kerékpáros túrázás. Az a lényege a „bikeapckingnek” hogy képessé tesz hosszú távokat, akár világkörüli túrákat teljesíteni úgy, hogy a kerékpár maga bármilyen terepen használható lesz a könnyű, kis méretű csomagok miatt. Nem befolyásolja az irányíthatóságot, elfér mindenhol, kezes és praktikus marad.

A bikeapcking-nek van egy szemlélet oldala is. Fontos a kaland, a szabadság, a felfedezés amihez előnyben részesíti az eldugott, ismeretlen, kevésbé népszerű helyeket, a vadkempingezést, a világ zajától eltávolodást.

bikepacking kaland turak magyarorszagon 05

Marci épp nem fázik egy bikepacking túrán

O: Voltál külföldön hasonló megmérettetésen?

M: Persze, többön is. 2017-ben indultam először szervezett bikepacking eseményen. A Torino-Nice Rally volt a kapudrog, azóta folyamatosan járok külföldi túrákra és eseményekre.

2018-ban Vasvárról tekertem le a Giro ’d Italia Colle de Finestre szakaszára (ez volt amikor Froome 80 km-es szökéssel nyert. A Finstre tetején majdnem elkaptam a ledobott kulacsát, csak mind a két kezemben egy Birra Moretti volt)

2019 nyarán 2 barátommal eltekertünk Budapestről Isztambulba. 13 nap alatt értünk le, ezalatt kétszer aludtunk szálláson. Életem kalandja volt! 2019 őszén jött a Bohemia Divide ahol kicsit versenyzősebben mentem, először a bikepackingbe csöppenésem óta. Ez kicsit változtatott a hozzáállásomon, azóta igazából keresem a stílust amiben jól érzem magam ilyen hosszú távokon. Az inges, zenehallgatós kalandozás könnyebben megy mint a 20+ órás kis alvásos tekerés.

2021-ben indultam az Italy Divide-on, és a Granguanche-on is de sajnos nem teljesítettem sikeresen ezeket. Sajnálom ezt több szempontból is, így nem igazán olyan emlékek mint amilyenek lehetnének. A személyes célom a bikepcaking versenyek teljesítésen a „saját stílusom” megtalálása, és tudom, hogy meg lesz, csak kicsit még érnem kell. Dolgozom rajta. Érek!

bikepacking kaland turak magyarorszagon 06

A Viaduktot ebből a szögből kevesen ismerik

O: Összehasonlítva az itthoni és a külföldi rendezvényeket. Miben más a hazai?

M: Mindegyik bikepacking útvonal (ha jól megtervezett) vadregényes, izgalmas, szép. Ezeket abszolút el tudom mondani a külföldiekre. Szerencsére a teljesítők is ezt mondják a hazaiakra. Fontos, hogy ez az alap párosuljon érdekes, jó fej emberekkel, szuper társasággal. Ha ez megvan, akkor egy lelkes szervezői felügyeletet, koordinációt kell hozzáadni, és kész is a jó bikepacking rendezvény. Innentől kezdve csak a természet nyújtotta lehetőségekben, a tájban, a domborzatban, növényzetben van különbség. Szerintem nincs jó és jobb, minél többet érdemes kipróbálni.

 bikepacking kaland turak magyarorszagon 07

Hungarian Divide túrázó a Medves-fennsíkra teker fel. (A mosolya nem biztos, hogy őszinte.)

O: Hogyan alakulnak a 2022-es terveid? (Saját rendezvényeid, ill amin részt szeretnél venni.)

M: A KLND elindításával rengeteg dolgunk lesz idén az outdoor térben. Elköteleződtünk, hogy új márkánk debütálásával 12 különálló történetet fogunk megfilmesíteni, amiről most annyit tudok mondani, hogy izgalmasak lesznek! Van pár extra tervünk!

Rendezzük a Hungarian Divide-ot, a Balaton Bike Derby-t, illetve elindítottunk egy 4 állomásos gravel sorozatot: Etyek, Sárvár-Vasvár, Őrség, Mátra állomásokkal. Különleges ez az utóbbi sorozat, ezzel szeretnénk még szélesebb rétegnek eljuttatni a kalandbringázás örömét egy elérhetőbb, kisebb elköteleződéssel járó, 1 napos csomagban.

bikepacking kaland turak magyarorszagon 08

Marci Italy Divide-ra felkészített bringája

O: A két hazai túrával kapcsolatban mesélj nekünk. Mi várható rajtuk 2022-ben.

M: Nos, először is változtak a rendezvény időpontjai. A Hungaryan Divide június 24-én indul, és ismét fordul az útirány, a start helyszíne ezúttal Szentgotthárd lesz. A Balaton Bike Derby Augusztus 25-én indul. A Start helyszíne még nem fix. Az idén kísérletként csapatként is lehet indulni mindkét eseményünkön. Itt cél a követő tracker célba juttatása, akár csapatként együtt, akár váltóban. Ezzel megnyitjuk az indulás lehetőségét azok előtt is akik nem akarnak több száz kilométert egyben letekerni. A nevezés már elindult a weboldalunkon, várunk mindenkit szeretettel!

bikepacking kaland turak magyarorszagon 09

A célban a Hungarian Divide két féltávosa

A témához kapcsolódó cikkek: