Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 az egyenes mtb vagy trekking kormany 06

Amit erről az alkatrészről tudni érdemes.

Hosszú utat tettünk meg a kilencvenes évek vállszélességű kormányaihoz képest. A modern geometria teoretikusai azt mondják, hogy a széles kormány a legjobb megoldás (mindenre is). Ez azonban a véleményem szerint inkább a személyes preferencia kérdése.

Az „egyenes” kormányt a trekking és a hegyikerékpár világában használjuk. Az idézőjel azt jelzi, hogy ez bizony nem egyenes. Nézd csak meg közelebbről tekeredik az mindenfelé.

Mielőtt ebbe belemennénk, felhívjuk a figyelmed arra, hogy nem minden kormány szerelhető fel a kerékpárodra. Ezt ugyanis a bringádon lévő kormányszár határozza meg. Vagyis az, hogy a kormányszárad milyen méretű (átmérőjű) kormányt tud fogadni. Ez a kormány közepének átmérője.

Léteznek 22,2 mm (régi szabvány), 25,4 mm (ez is régebbi és elég gyakori szabvány), 31.8 mm és 35 mm-es kormányok. (Létezik még néhány kevésbé gyakori méret, de bőven elég, ha ezt megjegyzed.

Miután ezt tisztáztuk, nézzük meg a kormány további változóját. Ezek a kormány

  • szélessége
  • emelkedése (rise)
  • felfelé hajlása (upsweep)
  • hátrahajlása (backsweep)

 az egyenes mtb vagy trekking kormany 03

A fenti ábra bemutatja a PRO Tharsis 3Five kormányon az egyenes kormány különböző változóit.

A kormány szélessége

Ez határozza meg azt, hogy a kezeid milyen messze lesznek egymástól. A legtöbb mai modern mountain bike kormány 800 mm-es, de ez sokak számára túl széles.

A szélesség jót tesz az irányíthatóságnak. Azonban ha átesünk a ló túlsó oldalára és túl széles kormánnyal nyomulsz, akkor túlságosan előre húzódsz a kerékpáron, ami veszélyeztetheti a vezetési pozíciódat. Ha túl keskeny akkor lényegesen nagyobb mozdulattal tudod ugyanazt az ívet elérni, mint az optimális szélességűvel. Ráadásul a keskeny kézpozíció kicsit össze is nyom, amivel a tüdőkapacitásod is csökkenhet. (Emlékszem még a 80-as- 2000-es évek montisaira?) Bár az is tény, illetve tapasztalat, hogy a keskenyebb kormánnyal rendelkező 26-os montikkal könnyebb navigálni az egynyomos (így nagyrészt illegálisan használt) ösvényeken.

az egyenes mtb vagy trekking kormany 01

PRO FRS kormányon jól látszódnak a vágást segítő vomalak

Szóval érdemes a kormányt a felhasználó számára optimális szélességűre kurtítani. De mennyi az? Ezt mindenképpen jó tudni, hiszen ha túl keskenyre vágod kormányt, akkor akár ki is dobhatod és vehetsz egy újat. Az ideális szélesség megállapítására két módszert ajánlok:

1. A fekvőtámasz módszer

Ez gyors és egyszerű módja annak, hogy képet kapj az optimális kormány szélességéről. Mérd meg, milyen messze vannak egymástól a kezeid, amikor a legkényelmesebb a fekvőtámaszozás.

2. Próbálgatásos módszer

Vásárolj egy széles kormányt, és mozgasd befelé rajta a markolatokat és a kezelőszerveket, amíg meg nem találod a számodra megfelelő szélességet.
Javasolják még, hogy a kormány megvásárlása előtt próbálj ki ismerősök bringáját, hogy megnézd, melyikkel érzed magad kényelmesen. Persze ez sem egy tökéletes megoldás, mert az a kormány ami a kipróbált bringákon kényelmes, nem biztos, hogy a te vázgeometriád, kormányszárad, nyeregbeállításod mellett is jó lesz.

A kormány emelkedése (rise)

Az emelkedést jellemzően milliméterben mérik - tehát 10 vagy 40 mm-es emelkedés -, és alapvetően a kormány magasságát jelzi.

Ha túl magas, akkor nem tudod majd kontrollálni az első kereket, ha túl alacsony, akkor úgy érezheted, hogy annyira az első kerék felett vagy, hogy át fogsz borulni a kormányon.

A magasabb kormányoktól függőlegesebb helyzetben maradsz a kerékpáron, és a súlyod felfelé és hátra tolódik. Kisebb terhelés a csuklódnak, nagyobb légellenállás, a nyakad kényelmesebb pozícióba kerül.

az egyenes mtb vagy trekking kormany 02

Az egyenes kormány változatait jól szemlélteit ez a kép. A PRO Tharsis 3Five kormány család öt +1 változatban kapható: a Flat emelkedése 0mm; a Flat Top emelkedése 5mm a Mini Rise emelkedése 10mm; a Riser (amely kapható aluból és karbonból is) emelkedése20 mm és a High Rise emelkedése 30mm.

A kormány felfelé hajlása (upsweep)

Fokokban mérik, és a fogás szögét befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy a kormány mennyire lendül felfelé a középső rögzítési ponttól a kormány végéig. Ez általában 4 - 6 fok között van.

A kormány hátrahajlása (backsweep)

Fokokban mérik, és a fogás szögét befolyásolja. Ez jelzi, hogy mekkora terhelés éri a karokat. Az érték azt mutatja meg, hogy a kormány végei mennyire lendülnek hátrafelé a középső ponttól. Ez általában 7 - 9 fok között van.

A kormány tekerése (ha még tudod követni)

Az, hogy mennyire tekered a kormányt - előre vagy hátra - befolyásolja a vezetési pozíciót és a kényelmet. Az előrefelé tekerés agresszívabb pozíciót eredményez, míg a kényelem érdekében inkább hátrafelé tekerheted a kormányt.

Ezek az értékek, mind fel vannak tüntetve magán a kormányon vagy a csomagolásán. Az MTB kormányszár végein szoktak még lenni jelölések a szélesség könnyebb beállításához/vágásához, illetve közepén a rögzítőpontnál, hogy a tekergetéses beállítást egyszerűbb legyen elvégezni.

az egyenes mtb vagy trekking kormany 05

A kormány tekergetésének finomhangolását és középpont könnyű megtalálását segítő vonalak PRO kormányokon.

Acél, karbon vagy alumínium

Az acélt engedjük el! A másik kettő közül az alumínium olcsóbb (Nem egy lényegtelen szempont.), a karbon könnyebb. A karbon kormányok merevebbek - némelyik lehet akár már kényelmetlenül merev is.

Amit keresel, az a merevség, a kényelem, a rugalmasság és a pénztárcád tökéletes egyensúlya.

(Támogatott tartalom)