Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Pest vármegye
  Pest megyei kerékpártúra ajánló.
Csalomjai pusztatemplom kerékpártúra
  Egy kellemes, fél napos kerékpártúra az Ipoly völgyében.
Shimano Cues tartós teszt 2. rész
  Tapasztalataim 2500 km után.
Hármas határ kerékpártúra
  3 ország, 11 kastély, 3 túra nap.
Hogyan készítsünk házilag sportitalt bringázáshoz?
  Olcsó és hatékony receptek a házi sportital készítéséhez.
prev
next

 csak 7 egyszeru lepes kerekpartakaritas 00

Útmutató a kerékpár tisztításához.

Mindig takarítsd meg kerékpárod bringázás után. Szerkesztőségünk nézete szerint egy bringa jobban néz ki, ha tiszta. A szépségen túl a takarítás jó alkalom arra is, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden úgy működik rajta, ahogyan kell. Bár csábító lehet a következő kerékpározásig csak lerakni a bringát, de a tisztítás hosszútávon növeli a bringa élettartamát.

csak 7 egyszeru lepes kerekpartakaritas 01

Most 7 pontba szedve megmutatjuk miből áll egy bringa takarítás.

A kerékpármosás alapvető kellékei

  • Vízforrás: vödör vagy kerti locsoló cső. Használható magas nyomású mosó is, de arra figyelj, hogy a vízsugarat ne közvetlenül a csapágyak- vagy felfüggesztések tömítésekre irányítsd. Így a szennyeződések nem juthatnak át a tömítéseken, amik csökkentik a csapágyak és a perselyek élettartamát.
  • Szerelőállvány: opcionális, de kétségtelenül hasznos.
  • Kefék: számos márka kínál „kerékpármosó kefekészletet”, de ha nincs ilyen, néhány fogkefe, egy vécékefe és egy-két konyhában használatos mosókefe is tökéletesen megteszi. (Ráadásul, valószínűleg olcsóbban is beszerezhetőek.)
  • Láncmosó készülék, vagy egy kemény sörtéjű fogkefe.
  • Zsírtalanító oldat
  • Kerékpármosó folyadék
  • Láncolaj
  • Rongyok, papírtörlő

Hogyan tisztítsunk kerékpárt 7 egyszerű lépésben

1. lépés: A kosz oldása

A slaggal vagy vödörrel és szivaccsal nedvesítsd be a kerékpárt, és távolítsd el a felgyülemlett sár és kosz nagy részét. (ez a lépés kihagyható, ha csak poros a bringa)

2. lépés: Tisztítsd meg a hajtásláncot

Ha valaki waxolja a láncát annak ez a lépés kimarad. Ha olaj hívő vagy akkor olvass tovább!

Ha van lánctisztítód, használd azt a használati utasítása szerint. Ha nincs, akkor elő a zsírtalanító folyadékkal és a fogkefével. Sikáld szép tisztára a láncot. Ha a lánccal meg vagy tisztítsd meg a kazettát és a váltót is. A művelet végén az egészet öblítsd le tiszta vízzel.

csak 7 egyszeru lepes kerekpartakaritas 02

Arra figyelj, hogy az itt használt keféket és rongyot véletlenül se használd a kerékpár egyéb részeinél, különös tekintettel a fékekre. A fékfelület olajos beszennyezése tönkreteszi a teljesítményét, sőt akár a fékbetétek cseréjére kényszeríthet.

3. lépés: Töröld le a tárcsákat vagy a fékfelületet

A legmocskosabb lépésen túl vagyunk. Ezután célszerű letörölni a féktárcsákat vagy a felni fékező felületét. Bármennyire is gondosan tisztítod a láncot, mindig van rá esély, hogy a trutymó utat talál a fékrendszerhez. Fújj egy kis zsírtalanítót egy tiszta papírtörlőre, és töröld át a fékfelületeket.

4. lépés: kerékpár tisztítószer alkalmazása

Permetezz mosószert a váz csöveire. Elő a keféket vagy a rongyot. Ezzel a lépéssel eltávolítod a makacsabb szennyeződéseket a bringádról. Az eredmény egy szép, tiszta bringa lesz. Néhány takarítás után kialakul a saját rutinod és gyorsan végzel ezzel a feladattal.

 csak 7 egyszeru lepes kerekpartakaritas 03

5. lépés: Öblítés

Tiszta vízzel öblítsd le a kerékpárt. Pörgesd meg kerekeket, hogy az összes mosószert kiöblítsd a futófelületből. Ellenőrizd, hogy az összes szennyeződés eltűnt-e. Ha maradt még, akkor ismételd meg az előző lépést.

6. lépés: Szárítás

Ha van egy szerelőállványod akkor rakd bele a bringát és tiszta száraz ronggyal töröld szárazra a bicajodat. (Ez a rongy a következő alkalommal jó lesz a hajtás tisztításhoz, majd mehet a kukába.)

csak 7 egyszeru lepes kerekpartakaritas 04

Ha szeretnéd (nem létfontosságú) kend be a vázad speciális folyékony waxszal (nem a láncra valóval), ez nem csak a fényezést teszi csillogóvá, hanem por taszító tulajdonsága révén ideid-óráig csökkenti a por megtelepedését a bringádon.

7. lépés: Kenés

Ha végeztél és olajat használsz a lánc kenéséhez, akkor olajozd be szépen a láncod.

csak 7 egyszeru lepes kerekpartakaritas 05

Ezzel végeztünk a takarítással nem is olyan bonyolult ugye?