Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

BikeFunTaska01Kerékpáros táskák megfizethető áron.

Szerencsére ma már rengeteg kerékpáros táska létezik a hobbi, illetve a profi kerékpáros túrázók számára is. Biztos vagyok benne, hogy típusban, minőségben színben és designban mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Mielőtt azonban bemutatnám nektek a BikeFun kerékpáros táskákat ismerjük meg, hogy milyen táska típusok léteznek. (Akit ez a rész nem érdekel nyugodtan ugorja át és nézze meg a táskákat.)

Kerékpáros táska típusok

Kerékpárosra szerelhetők

  • hátizsák
  • övtáska

 

Kerékpárra szerelhető

  • csomagtartóra szerelhető
  • kormányra szerelhető
  • vázra szerelhető
  • nyereg alá szerelhető

Kerékpárosra szerelhető táskák
Ezt a részt most nem fogom részletesen kifejteni, mivel ez a cikk a kerékpárra szerelhető táskákat részletezi. Viszont szó nélkül mégsem mennék el mellette, mivel a csomagjaink számára az egyik legjobb hely a hátizsák, illetve az övtáska.

Ennek az az oka, hogy a magunkon hordott súlytöbblet egész másként viselkedik, mintha a bringára aggatnánk ugyan akkora súlyt. A rajtunk lévő súly (ha nevezhetjük így) dinamikus súly. Velünk mozog, részt vesz az egyensúlyozásban. Gyakorlatilag nem változtatja meg a bringa menettulajdonságait. Az ugyanolyan fordulékony marad, ugyanúgy lehet vele ugratni, mászni, szlalomozni.

A kerékpárra rakott súly viszont passzív súly. Megnöveli a kerékpár súlyát, megváltoztatja a bringa menettulajdonságait. A kormánytáska illetve az első villára szerelt táskák a kormányzást teszik kissé nehézkessé. A csomagtartóra szerelt táska a bringa farát nehezíti. Összességében a kerékpár irányíthatóságára nagyon nagy befolyással bír. Ez az egyik oka, hogy terep túrán szinte csak hátizsákos bringást lehet látni.

Kerékpárra szerelhető táskák
Jogosan felmerülhet a kérdés, ha annyival jobb a hátunkon cipelni az extra súlyt, akkor miért vannak egyáltalán ilyen táskák? A válasz természetesen nagyon egyszerű: senki sem szeretne hosszabb távon 20-30 kg extra súlyt cipelni. Hátizsákot 1-2 napos túrára célszerű vinni, de 1-2 hetes avagy több hónapos expedíción csak a bringára szerelhető táskák jöhetnek szóba. A kényelmi szempont sem mellékes, hisz az ember háta így nem izzad meg. Igazat megvallva aszfalton kényelmesebb ilyen táskákat használni. (Ráadásul többségünk nem olyan megrögzött montis, mint én. :D )

Röviden ennyit gondoltam nektek bevezetőként a kerékpáros táskákról beszélni. Most nézzük meg mit kínál számunkra a BikeFun.

A BikeFun márka a cég (BikeFun Kft) alapításával egy időben született. Ez alatt a név alatt olyan alkatrészeket és kiegészítőket forgalmaznak, amelyek között minden bringás talál a saját igényeinek megfelelőt.

A BikeFun márka termékeinek bevezetését egy komoly teszt folyamat előzi meg, amit itthoni kerékpárosok végeznek. Ez biztosítja azt, hogy ezek a termékek a hazai kerékpárosoknak használhatóságban, minőségben, valamint designban is megfelelnek.

A BikeFun termékpaletta folyamatosan bővül. Az idei évben jelentek meg kormány, kormányszár, nyeregszár alkatrészeik BikeBone név alatt, valamint a műhely-használatra is alkalmas szerszámaik. A folyamat nem állt meg, jelenleg új napszemüvegek, sárvédők, fejvédők, lámpák fejlesztésén, tesztelésén dolgoznak.

BikeFun táskák

Az összes táskára jellemező, hogy alapanyaguk 600D poliésztter.

Az anyagtípus előtti szám az anyagminőséget jelzi. A D a fonál hosszanti lineáris sűrűségére utal. A 600D az anyag 9000 m hosszú fonalának tömege 600 g. Azonos anyagoknál minél nagyobb a D előtti szám, annál erősebb, ellenállóbb az anyag. Viszont, mint említettem ez azonos anyagokra igaz. Erre jó példa, hogy a 600D poliészternél a 240D nyoln erősebb.

BikeFunTaska13

Csomagtartóra szerelhető táskák
Itt is meg kell különböztetnünk két típust. Léteznek első csomagtartóra (ezek kisebb 10-15 l űrtartalmúak), illetve a sokak által ismert hátsó csomagtartóra szerelhető táskák. (Ezek a nagyobb, 20-30 l-es táskák). Az első csomagtartóra szerelhetőek nyugodtan használhatók hátul is, fordítva viszont nem ajánlom.

Vannak a kétrészes táskák, amelyek a csomagtartó két oldalán lógnak le, amelyhez esetleg külön kiegészítő van a csomagtartó tetejére, illetve vannak a 3 részesek, amelyek, nem szétszerelhetőek és gyakorlatilag beborítják az egész csomagtartót.

Hogy, melyik a jobb? Nos, ízlések és pofonok én használtam mindkét típust. Ebben nem szeretnék tanácsot adni.

MASTER
Ez egy háromrészes táska, aminek alapanyaga 600D polyester. Fényvisszaverő csíkokkal rendelkezik a jobb láthatóság érdekében. A táska mérsékelten vízálló, de a mellékelt esővédő huzat ezt a tulajdonságát lényegesen javítja. Űrtartalma 69! l. A három extra nagy rekesz mellett kisebb zsebek is találhatóak rajta az apróbb dolgoknak. Ezt a táskát pántokkal lehet a csomagtartóra felszerelni. Ez viszonylag könnyen és gyorsan ment. Kicsit féltem tőle, hogy a nagy mérete miatt milyen lesz vele tekerni, de kitűnő szabásának köszönhetően a sarkammal nem ütöttem meg az oldaltáskákat. Igaz ugyan, hogy a táska varrott, így nem lesz 100% ig minden körülmények között vízmentes, de ettől független bátran ajánlom akár komolyabb túrákra is. Ára 22 990 Ft (2016)

Tetszés index 4/5

BikeFunTaska02A táska félelmetes mennyiségű cuccot el tud nyelni. Csak győzd cipelni!

VARIO
Túratáska és hátizsák egyben. Ez első, vagy hátsó csomagtartóra is szerelhető, gyorskioldós rögzítésű. A rögzítését megfelelően erősnek tartottam. Van rajta egy kis biztosító ék is, ami meggátolja a táska rázósabb utakon történő leesését. Ez egy nagyon hasznos kis elem. Nekem van egy 100% ig vízálló, hasonló rögzítésű táskám, viszont azon nincs rajta ez a biztosító pöcök. Ennek köszönhetően egyszer egy padkánál sikerült is „leugratnom" a táskát. Azóta minden használatnál egyéb rögzítési módszert is be kell vetnem, ami macerássá teszi mind a fel, mind a leszerelést. A Vario táskánál ilyenekkel nem kell több időt fecsérelnünk.Anyaga 600D polyester, mérsékelten vízálló, de ehhez is tartozik esővédő huzat. Nagyon tetszik, hogy hátizsákká alakítható, hiszen egy túra alatt az ember törekszik a felszerelés minimalizálására. Ez a táska feleslegessé teheti egy plusz hátizsák magunkkal cipelését. Űrtartalma 12 l . Ára 17 990 Ft/db (2016)

Tetszés index 4/5

 BikeFunTaska03  BikeFunTaska04

 Ha akarom kerékpárra szerelem, ha akarom a hátamra ez a VARIO. A jobb oldali képen jól látható, hogy a cipzár mögötti tasakba rejthető a vállpánt, ezen túl a táska felfogatása is megfigyelhető.

EXPANSION
Ez a háromrészes, csomagtartóra szerelhető táska volt a holkerekparozzak.hu kedvence. Nagyon praktikus, jól variálható táska, amely a rövid, néhány napos túrákra tökéletes lehet nem csak a kezdő túrakerékpárosok számára. Az oldalzsebek lenyitásával a kapacitása növelhető. El tudom képzelni egy összteleszkópos kerékpáron nyeregcsőre szerelhető csomagtartón egy több napos tereptúrán is. (Nekem minden vágyam egy ilyen túrán meghódítani középhegységeinket.) Űrtartalma: 8–26 l, alapanyaga 600D polyester és 420D nylon. A hozzá tartozó vállpánttal városnéző sétára is magunkkal vihetjük. Ez a táska is rendelkezik fényvisszaverő csíkokkal a jobb láthatóság érdekében. A táska mérsékelten vízálló, de az esővédő huzat szintén tartozék. Ára 16 990 Ft (2016)

Tetszés index 5/5

 BikeFunTaska05

A csomagtartó tetejére szerelve egy egyszerűen egy formás táskának tűnik sok-sok zsebbel.

 

BikeFunTaska06

Az oldal zsebeket kinyitva két oldaltáskával bővíthetjük a helyünket. Így lesz a térfogata 8-ból 26 l.

BUNDLE
Kétrészes, csomagtartóra szerelhető, arról két oldalt lelógó táska. A táska egyszerű, de tetszetős kivitelű. Jó megoldás lehet kedvező ára miatt alkalmi/kezdő túrásoknak. Előnye, hogy a Pannier túratáska tépőzárakkal a tetejére rögzíthető. Alapanyaga 600D poliészter, illetve PVC. Űrtartalma 25 l Ára 11 990 Ft (2016)

Tetszés index 3/5

BikeFunTaska07 Kétrészes, kedvező ár/érték arányű táska, amit az is meg vehet, aki 2-3 évente egyszer tervez nagyobb útra menni.

 

BikeFunTaska08

A táska tetején látható tépőzár fogadja a PANNIER táskát.

PANNIER
A csomagtartó tetejére szerelhető táska tökéletes kiegészítője lehet a BUNDLE oldaltáskának, de egyedül is hordható, ha kevesebb dolgot viszünk magunkkal. Ha valaki nem szereti a kormánytáskát, ez annak egy alternatívája lehet. Alapanyaga 600D poliészter, illetve PVC. Űrtartalma 4 l. Ára 9 990 Ft (2016)

Tetszés index 3/5

BikeFunTaska09Tökéletes alternatíva a kormánytáska helyett.

 

BikeFunTaska10

Így néz ki a leírásban emlegetett BUNDLE és PANNIER kombó.

Kormányra szerelhető táskák
Régen ezt egyszerűen kormánytáskának nevezték. Ma már nem ez a helyzet, célszerű ezt egy külön kategóriának venni, hiszen a túrázónak van egy csomó elektronikus kütyüje. A GPS, telefon, okos telefon, legjobb helyen - legalábbis aszfaltos túrázás esetén – szintén a kormányon, valamilyen tartóban van.

Figyeljünk arra, hogy a kormánytáska megakadályozhatja a kütyüink kormányra aggatását. Sőt a világítás felszerelésénél is csak a gond van vele. De akkor miért szeretjük? Mert az ebben lévő dolgaink van a legjobban kéznél. (Egy napos Balaton kört egyszer egy kormánytáskával csináltam végig.)

FIND–A–WAY kormánytáska
Gyorskioldós rögzítésű. Az adaptere, az általam eddig látottak közül ennek tűnik az egyik legerősebbnek, ami hosszan tartó használat mellett nem mellékes. Szerettem a felszerelési módját is. A kormányról könnyen, egyszerűen és gyorsan leszerelhető. Ami szerintem lényeges, mert ha évente csak kétszer használjuk a rávaló táskát, akkor ne nyújtózzon már egész évben rajta egy nagy adapter, mert nem túl szép látvány. A táska tetején térképtartóval, illetve oldalán két zárható rekesszel rendelkezik. Anyaga 600D polyester, 420D nylon. A tartozék vállpánttal városnéző sétára is magunkkal vihetjük. Tökéletes irataink, szendvicseink, fényképezőgépünk hordására. Űrtartalma: 6 l. Ára 12.990 Ft (2016)

Tetszés index 4/5

BikeFunTaska11A kormánytáska egy igen praktikus, jól használható táskatípus. Vigyázz, ha súlyos holmikkal tömöd tele, az a kormányzást befolyásolja!

 

BikeFunTaska12

 

Erős, megygyőző adapter tartja a táskát. Ez csillagos ötös!

ROUTER TOUCH AQUA
Kormányra szerelhető vízálló telefon/GPS tartó táska. Alapanyaga 600D EVA, illetve TPU kijelzővédő, ami érintőképernyő kompatibilis kivitel. A táskába 5,5"-os kijelzővel rendelkező okostelefon/GPS is kényelmesen belefér. A ROUTER TOUCH AQUA szerszám nélkül rögzíthető a kormányra, a táska a tartóról egy kattintással levehető. Mérete: 11×17 cm Ára 3 890 Ft (2016)

Tetszés index 3/5

 BikeFunTaska14 BikeFunTaska15 

Ez a telefon/GPS tartásának egyik lehetősége. A felfogatásnál a tartó szögben dönthető. Figyelj kormánytáskával együtt nem használható!

Vázra szerelhető táskák
Ezek viszonylag kicsi, 1-2 l űrméretű táskák, amelyeket a vázháromszögön belülre, vagy a homlokcsőnél aggatunk fel a bringánkra. Ideális lehet szerszámaink, irataink pénztárcánk tárolására.

TRIANGLE
Tépőzárakkal gyorsan és egyszerűen rögzítettem a vázra ezt a klasszikus táskát. Kényelmesen elfér benne a szerszámkészlet, az iratok, vagy egy kis apró a fagyira. Megfelelő alternatíva lehet a nyeregtáska helyett, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogyha egy bringát tisztességesen felmálházunk pl a MASTER táskával, akkor a nyeregtáska nincs jó helyen. Alapanyaga 600D poliészter és 420D nylon. Űrtartalma 1.5 l. Ára 4 290 Ft (2016)

Tetszés index 4/5

BikeFunTaska16Egy táska, aminek praktikusságát az idő már bebizonyította. Hiszen több mint 25 éve létezik és szeretjük.

SMART 2
Két oldalsó rekesszel és telefon/GPS tartóval rendelkező a homlokcsőhöz rögzíthető táska. A rögzítése egyszerű volt és stabilnak tűnt. A SMART tovább fejlesztett változata. (Az csak régebbi típusú telefont tud tárolni.) Alapanyaga 600D poliészter, illetve 420D nylon. Az érintőképernyő kompatibilis tartóba 5,5"-os kijelzővel rendelkező okostelefon/GPS is belefér. A táska mérsékelten vízálló, de esővédő huzattal ez is rendelkezik. Űrtartalom: 2 l. Ára 5 390 Ft (2016)

Tetszés index 4/5

 BikeFunTaska17  BikeFunTaska18

 Egy nem túl régen megjelent táska. Nagyon praktikusnak tűnik nagy jövőt jósolok neki.

Nyereg alá szerelhető táskák
Ezek a táskák, mint az előző kategóriába tartozók is, tökéletesen alkalmasak szerszámaink, irataink pénztárcánk tárolására.

WINGS
Alapanyag: 600D PVC. Lenyíló, mindkét oldalon cipzáras. Fényvisszaverő csíkok és lámparögzítési lehetőség található a hátsó oldalán. Tépőzárral pillanatok alatt fel- és leszerelhető. Űrtartalma: 0.8 l Ára 5 890 Ft (2016)

Tetszés index 4/5

 BikeFunTaska19

Formás kis nyereg alá való.

 

BikeFunTaska20

Amikor a nyeregtáska használata nehézkessé válik.

A kakukk tojás
Se nem hátizsák, se nem övtáska. Kerékpárosra szerelhető, mégis inkább itt említem. Mi az?

Nos egy kütyütartó, amelyet rendszeresen látsz (földön)futókon, benne telefon és persze az elmaradhatatlan fülhallgatón szól a zene. - Mi meg kerülgetjük őket a bringaúton. Nos futásközben is jó szolgálatot tehet neked, de én el tudom képzelni tereptúrán. A karodon jobb helye van telódnak, mint a kormányon, mivel itt kevésbé sérülhet.

A BikeFun is forgalmaz ilyen terméket MOVE néven
Anyaga neoprén. 4,7"-os kijelzővel rendelkezik, okostelefon is belefér. Mérete: 15×9 cm Ár: 2 990 Ft (2016)

Tetszés index 4/5

BikeFunTaska21

 Szívesen kipróbálnám egy tereptúrán. Az alkarra szerelve szerintem az egyik legjobb hely a telónak (ha hosszabb távon is kényelmes).