Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

Locus01

Az alábbi írás Androidos telefonnal rendelkezőknek nyújt segítséget.

Weboldalunkon rengeteg kerékpáros túraútvonal track-ét találhatod meg. Ezek használata sokak számára nem túl egyszerű. Az alábbiakban Androidos telefonnal rendelkezőknek nyújtunk segítséget ezek használatához.

Először is szükséges egy program a telefonra, amibe ezeket az útvonalakat be lehet tölteni. Mi a Locus nevű navigációs alkalmazást használjuk, amit nektek is nyugodt szívvel ajánlunk.

Miért a Locus?

A Google Maps az első kézenfekvő navigációs szoftver, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, azonban céljainkra alkalmatlan. Hiszen folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy erdő sűrűjében gyakran nem adott. Ráadásul a betöltött útvonalon való végig navigáláson kívül jó lenne ha lenne mögötte egy részletes (turista)térkép, amin nem csak az aszfaltutak vannak feltüntetve, hanem egyéb utak, turista jelzések, látványosságok.

locus001

Nekünk a Locus nevű programocska vált be, amelybe rengeteg térkép betölthető a memóriakártyánkról, így képes minket offline módban is navigálni.

A Locusnak két verziója érhető el a GooglePlay áruházban a Locus Map 3 Classic és a Locus Map 4. Számunkra az "ingyenes" 3-as verzió is tökéletesen megfelel, csak a megjelenő reklámokkal kell együtt élnünk. A Classic verzió ~2600 Ft, A 4-es már előfizetéses módszert alkalmaz, itt elérhető az ingyenes (limitált funkciókkal) és a silver és gold csomag, amire havonta vagy éves díjat kell fizetnünk.

A Locus telepítése

Töltsük le a Locus app-ot a a Google Play áruházból, telepítsük.

locus04a

Vektoros térkép telepítése

A beállítások/térképek menüben rengeteg online alkalmazás között tudunk böngészni, köztük megtalálható a Turisatutak magyarországi térkép is. Számunkra viszont offline módban is működő térkép lenne a legalkalmasabb. Ennek megszerzését az alábbi módon tudjuk meg tenni.

locus004

  1. Látogassuk meg az alábbi oldalt a neten: https://vector.city/
  2. Válasszuk ki a számunkra megfelelő térképet, és töltsük le a telefonunkra.
  3. Indítsuk el a Locust, majd bal alsó sarokban lévő hamburger menü -> Térkép-kezelő -> Offline -> (+) -> Térkép importálása, itt keressük meg hova mentettük a térképet. (Europe_-_Hungary-2023-04-18.osm.map néven lesz, természetesen a dátum az aktuális utolsó térkép frissítés ideje lesz.) -> Importálás. Ez után egy MAPSVECTOR mappa fog megjelenni az Offline fül alatt, amit ha lenyitunk, ott lesznek a beimportált offline térképeink.
  4. A letöltött térkép kiválasztása ugyanitt történik a megfelelő.map kiválasztásával.

Aki jobban szereti a Turistautak.hu térképeit azoknak sem kell cssalódniuk, ráadásul ott közvetlenül a Locusba kerül betöltésre az alábbi linkre kattintva: locus-actions://http/turistautak.elte.hu/tuhu/i/locus.xml

Egyéb funkciók Locus-ban:

Amennyiben a letöltött térkép szövegeit kicsinek találnánk, a következő menüben növelhetjük százalékosan: Menü gomb -> Beállítások -> Térkép -> Offline-térképek -> Betűméret. Illetve a Térképek -> Speciális funkciók -> Összes térkép nagyítása

 locus001  locus005

 100%-os és 200%-os térkép nagyítás, a betűméret is külön állítható

A következő részben az útvonalakkal fogunk ismerkedni.

Ajánlott cikkek:

A BringaLap letölthető útvonalainak használata 2. rész
A BringaLap letölthető útvonalainak használata 3. rész