Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

5 +1 Cube hátizsák
  Kipróbáltuk a Cube prémium hátizsákjait.
PRO(fesszionális) pumpák
  PRO pumpák tesztje
Akcióban
Bemutatkozik a LAMAX csúcs W10.1 akciókamerája.
Kerékpártúra a Szent László kilátó-kápolnához
Egy fantasztikus Makovecz Imre tervezte kilátót fedezhetsz fel.
Cube kerékpáros ruhák hölgyeknek
  Öltözködjünk stílusosan!
prev
next

Locus01

Az alábbi írás Androidos telefonnal rendelkezőknek nyújt segítséget.

Weboldalunkon rengeteg kerékpáros túraútvonal track-ét találhatod meg. Ezek használata sokak számára nem túl egyszerű. Az alábbiakban Androidos telefonnal rendelkezőknek nyújtunk segítséget ezek használatához.

Először is szükséges egy program a telefonra, amibe ezeket az útvonalakat be lehet tölteni. Mi a Locus nevű navigációs alkalmazást használjuk, amit nektek is nyugodt szívvel ajánlunk.

Miért a Locus?

A Google Maps az első kézenfekvő navigációs szoftver, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, azonban céljainkra alkalmatlan. Hiszen folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy erdő sűrűjében gyakran nem adott. Ráadásul a betöltött útvonalon való végig navigáláson kívül jó lenne ha lenne mögötte egy részletes (turista)térkép, amin nem csak az aszfaltutak vannak feltüntetve, hanem egyéb utak, turista jelzések, látványosságok.

locus001

Nekünk a Locus nevű programocska vált be, amelybe rengeteg térkép betölthető a memóriakártyánkról, így képes minket offline módban is navigálni.

A Locusnak két verziója érhető el a GooglePlay áruházban a Locus Map 3 Classic és a Locus Map 4. Számunkra az "ingyenes" 3-as verzió is tökéletesen megfelel, csak a megjelenő reklámokkal kell együtt élnünk. A Classic verzió ~2600 Ft, A 4-es már előfizetéses módszert alkalmaz, itt elérhető az ingyenes (limitált funkciókkal) és a silver és gold csomag, amire havonta vagy éves díjat kell fizetnünk.

A Locus telepítése

Töltsük le a Locus app-ot a a Google Play áruházból, telepítsük.

locus04a

Vektoros térkép telepítése

A beállítások/térképek menüben rengeteg online alkalmazás között tudunk böngészni, köztük megtalálható a Turisatutak magyarországi térkép is. Számunkra viszont offline módban is működő térkép lenne a legalkalmasabb. Ennek megszerzését az alábbi módon tudjuk meg tenni.

locus004

  1. Látogassuk meg az alábbi oldalt a neten: https://vector.city/
  2. Válasszuk ki a számunkra megfelelő térképet, és töltsük le a telefonunkra.
  3. Indítsuk el a Locust, majd bal alsó sarokban lévő hamburger menü -> Térkép-kezelő -> Offline -> (+) -> Térkép importálása, itt keressük meg hova mentettük a térképet. (Europe_-_Hungary-2023-04-18.osm.map néven lesz, természetesen a dátum az aktuális utolsó térkép frissítés ideje lesz.) -> Importálás. Ez után egy MAPSVECTOR mappa fog megjelenni az Offline fül alatt, amit ha lenyitunk, ott lesznek a beimportált offline térképeink.
  4. A letöltött térkép kiválasztása ugyanitt történik a megfelelő.map kiválasztásával.

Aki jobban szereti a Turistautak.hu térképeit azoknak sem kell cssalódniuk, ráadásul ott közvetlenül a Locusba kerül betöltésre az alábbi linkre kattintva: locus-actions://http/turistautak.elte.hu/tuhu/i/locus.xml

Egyéb funkciók Locus-ban:

Amennyiben a letöltött térkép szövegeit kicsinek találnánk, a következő menüben növelhetjük százalékosan: Menü gomb -> Beállítások -> Térkép -> Offline-térképek -> Betűméret. Illetve a Térképek -> Speciális funkciók -> Összes térkép nagyítása

 locus001  locus005

 100%-os és 200%-os térkép nagyítás, a betűméret is külön állítható

A következő részben az útvonalakkal fogunk ismerkedni.

Ajánlott cikkek:

A BringaLap letölthető útvonalainak használata 2. rész
A BringaLap letölthető útvonalainak használata 3. rész