Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
prev
next

Hajomalom 1fotosSabjánGáborA Magyar Kerékpárosklub bemutatja: a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével a Csepel-sziget kincseit kétkeréken.

Új túraútvonalon fedezheted fel a Csepel-sziget látnivalóit. A túra a Csepel-sziget és a Ráckevei-Soroksári Dunaág (Kisduna) két oldalán halad. A kitáblázott útvonal alternatívát biztosít az EuroVelohoz, kisebb-nagyobb, egy – vagy többnapos körtúrák is tehetők mindkét útvonal felhasználásával.

A sziget
A Csepel sziget már az ősidőktől lakott. A hagyomány szerint Árpád vezér szálláshelye volt és nevét lovásza után (Sepel) kapta. A középkorban a királynék nászajándékát képezte a terület. 1698-ban Savoyai Jenő herceg, vásárolta meg, aki mint gondoskodó földesúr, kultúrapártoló személyiség, rengeteget tett a vidék felvirágoztatásáért, ezért anno Eugén-szigetnek is nevezték.

A mai napig megőrzött régi szokásokat bemutató, felidéző ünnepnapokon, nemzetközi néptánc fesztiválokon és falunapokon kívül a sziget települései számos más rendezvénynek, kulturális fesztiválnak és gasztronómiai események adnak otthont, illetve kiváló horgász helyekkel, valamint nagyszerű vízitúra ajánlatokkal, csónakbérlési lehetőségekkel is várják az ide látogatókat!

Nézzük mit kínál a térség a két keréken túrázóknak.

A túraútvonal
Budapest, Gubacsi híd -M0-ás híd- Szigetszentmiklós– Taksonyi híd – Dunavarsány– Kiskunlacháza – Ráckeve,– Árpád híd – Szigetbecse – Tassi zsilip -Tass - Tassi-zsilip – Makád, – Lórév – (kitérő a komp kikötő felé a Zichy kápolnához) –Ráckeve – Szigetszentmárton– HÉV állomás

Az útvonal főként kis forgalmú aszfaltos közúton, kis részben murvás vagy földúton halad.

Táv: kb 90 kilométer.

Bővebb infó az útvonalról ITT található!

A túra útvonalan vagy közelében több tömegközlekedési kapcsolat is található, így például a H6-os HÉV, vagy a Kunszentmiklós-Tassi vasútállomás, de Lórévi kompátkeléssel az Adonyi és Pusztaszabolcsi vasútállomások is könnyen elérhető.

Nos, átvézve a túraútvonalakat és a látnivalókat, nem mondhatok mást, mint hogy az idén leteszteljük...(szerk.)

2016-03-13 0034 7D 0

Túraútvonal jelzése, ezt kövesd! (Az útvonal áprilisban kerül kijelölésre.)

A látnivalók
Szigetszentmiklós
A Ráckevei- Duna ág nyugodt pihenőhelyet kínál a vízi sportok és a horgászat kedvelőinek is. A Duna menti tanösvény a természet olyan csodáját tárja a látogatók szeme elé, mint ritka orchideafajokkal tarkított úszólápok.

A Csepel Autógyár Gyártmánytörténeti Múzeuma, az egykori gyárban készült teherautók, autóbuszalvázak tekinthetőek meg, melyet a gyártás folyamatát bemutató és a gyár történetéről szóló dokumentációk egészítenek ki. Innen pár perc sétára, a „Kalandgyár" is izgalmas szórakozást kínál magaslati kötélpályáival, ketrecfocival, vagy épp a falmászóterem kihívásaival.

 2fotosHorváthMónika

Minden év őszén megrendezik a Szabacsi Napot. Programjában a gasztronómiai élvezetek mellett betekintést nyerhetnek a népi mesterségek fogásaiba, a nyitott portákon az őszi termések kínálata várja a látogatókat.

Szigethalom
Emese Várispánság néven,12 hektáros területen újraalkottak egy Árpád-kori települést, ahol korhű körülmények között szemléltetik a korai középkor varázslatos világát. A „szomszédban" található Családi Vadasparkban pedig az állatok mellett játszótér, halastó, kisállat-simogató kínál kikapcsolódási lehetőséget, de a helyszín egy családi piknikezésre is kiváló.

Ráckeve
A Duna-parti üdülőterületek, az Angyali-sziget nádassal övezett, romantikus világa kedvelt kirándulóhellyé teszik Ráckevét.

Tuztorony kilatofotosZamodyGábor

A hídlábnál áll a millenniumra épült szecessziós városháza. Felújított tűzjelző tornyából gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. A város nevezetes műemléke az 1487-ben épített Boldogasszony-templom, amely az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma.

Állandó kiállítással várja vendégeit a Hajómalom Ipartörténeti Emlékhely, az Árpád múzeum, amely a térség régészeti emlékeit, a középkori múlt tárgyi és okleveles anyagát mutatja be.

Hajomalom 1fotosSabjánGábor

Sokéves hagyomány az Országos Nemzetiségi Fesztivál és a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. Jelentősek az évről-évre visszatérő templomi és kastély koncertek, a Kisdunai Népzenei és Néptánc Találkozó (augusztus második felében), a szerb Nagyboldogasszony templom búcsúja (augusztus vége), valamint a Szent István-napi lampionos csónakfelvonulás.

A barokk stílusban épült Savoyai kastély a város egyik legimpozánsabb épülete. Johann Lucas Hildebrandt építész tervei alapján 1702-ben kezdtek el építeni. Ma kastélyszállót és éttermet találunk benne.

KASTeLY bejaratfotósLévayTamás

A meleg vízű termálstrand (AquaLand) élménystranddal, wellness világgal és szállás lehetőséggel is várja a vendégeket.

Ráckevétől nem messze, Szigetbecsén található André Kertész, világhírű fotóművész emlékmúzeuma.

Makád
A Csepel-szigeten csak fekvése szerint az utolsó, gyönyörű tájával, hívogató vizeivel az elsők közé sorolható. Vizeiben megtalálható szinte minden halfaj, de Makád madárvilága is egyedülálló. A falu öreg temetőjében még megtalálhatók a hagyományos kopjafák, templomukban pedig az 1744-től vezetett egyházi anaykönyvek. Hamarosan kerékpárosbarát kemping is épül.

makád 1 

Tass
Nevét Árpád fejedelem unokájáról kapta. A természeti környezet nagy része még ma is érintetlen, ezért emlegetik országszerte a falut horgász paradicsomként. A község területén található a dr. Szelecsényi Zsigmond ártézi kút, a Darányi kastély és sírkert is, amely a Nemzeti Pantheon része. De ide tartozik a Tassi-zsilip, a Szigetfői Őrfa és a Rózsa-szigeti horgásztanya és kemping is.

szigetcsúcsfotosHalászÁron

A Ráckevei Duna-ágban szabad strand áll a fürdőzni vágyok és a széllovasok rendelkezésére.

Lórév
A Csepel-sziget déli részén Pest megye egyik legrégebben lakott helye a Ráckeve melletti Lórév, közel a Duna fő ágához. A Duna árterében áll a Zichy kápolna. A kápolnát azon a helyen emelték Zichy Ödön emlékére 1859-ben, ahol Görgey Arthur tábornok 1848-ban felakaszttatta az árulónak tartott grófot. A község hűen ápolja szerb örökségét, jeles eseményei a Lórévi Színházi és Kulturális Napok, ami a Magyarországi Szerb Színház és a hazai szerb kisebbség egyik legjelentősebb eseménye, valamint az agusztusi Szerb Búcsú.

Lorevi kapolnafotosGhileGábor

Szigetszentmárton
A település egyik fő mozgatórugója a helyi szabad strand, ahol nyaranta a szórakozni vágyok sokasága táncol esténként. A képen látható Katolikus templom 1788-ban épült. Külön érdekessége a településnek, hogy Református templomát, amit 1959-ben az akkori hatalom templomépítési tilalmát kijátszva építettek, berendezéseit önkéntes felajánlásokból megteremtve, illetve a Polgármesteri Hivatlba található Szent Márton Mozaik, ami ez egyik legnagyobb az országban.

martonrkat  masolatafotosGhileGábor

Fotók a Szigetszentmiklósi TDM engedélyével: Halász Áron, Horváth Mónika, Köves Ferenc, Lévay Tamás, Nagy Ferenc, Sabján Gábor, Ghile Gábor, Zamody Gábor

A cikk a kerekparosklub.hu cikke alapján készült