Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

Kenesekör01Egy kerékpártúra útvonal bemutatása, amire véletlenül akadtam rá.

Balatonfűzfőn nyaralt a család. Én természetesen vittem magammal bringát. Ilyenkor, ha kora reggel indulok, reggelire visszaérek a szállás helyre. Így sikerül megőriznem a családi békét és számomra új utakat is felfedezhetek.

Különösebb tervem ez alkalommal nem volt. Szerettem volna a fölénk tornyosuló löszfalra feljutni. Így Balatonkenese felé indulva több, a fal felé vezető úttal próbálkoztam sikertelenül. Egyszer csak megláttam egy táblát, ami igen csak felkeltette érdeklődésemet.

Kenesekör

Egy szerencsésen elhelyezett tábla tudatta velem, hogy itt bizony bringás útvonal van.

Azonnal fordultam is a tábla által jelzett irányba. (Annál is inkább, mivel a löszfal felé mutatott.) Eleinte közvetlen a fal alatt haladtam, majd gyakorlatilag a fal végén egy 180 fokos fordulat után folyamatosan emelkedve kezdődött a mászás.

Hamarosan megpihentem. Nem mintha a mászás fárasztott volna el, de találtam egy érdekes látnivalót amelyet mindenképp megakartam nézni. Ez egy sírkert volt, amelyben német katonai sírok álltak katonás sorrendben. Vele szemben a járda másik oldalán öreg, 200 éves sírkövek között világháborús, illetve 48-as emlékmű állt.

 

Kenesekör02

Egy emléktábla mögött sorakoznak a vas keresztek

 

Kenesekör03

Rengeteg sír van itt

 

Kenesekör04

200 éves sírkövek bólogatnak jobbra-balra

 

Kenesekör05

A világháborús emlékmű

 

Kenesekör06

48-as emlékmű

Utamat folytatva hamarosan elértem a „hegy" tetejét, előtte azonban balra fordulva egy kis út felvisz a kilátóhoz. Ez a Balaton keleti részének legmagasabb pontja. Innen látszódik a legnagyobbnak a tó, hiszen gyakorlatilag hosszában végig lehet rajta tekinteni. Sajnos nekem nem volt szerencsém, párás volt az idő. Nem érte meg képet csinálni. A kilátó mellett egy obelix őrzi Soós Lajos költő emlékét.

Kenesekör07

Az obelix

Tovább haladva a jelölt úton immáron földúron tekerhettem, ismerkedve a helyi tájjal. Itt teszteltem le a kerékpárom új külső gumiját, ami egy CST Traveller City Classic. A gumi mind aszfalton, mind könnyű terepen példásan teljesített nagy megelégedésemre.

Az útvonal egyébként példásan van kijelölve, gyakorlatilag térkép és 0 információval is szépen lehet teljesíteni a kerékpártúrát. Ezúton is gratulálok hozzá a kivitelezőnek.

Kenesekör01

Két túra útvonal van kijelölve, példásan

 

Kenesekör08

A geodéziai torony uralja a környéket.

 

Kenesekör09

Néhol sajnos leesett a tábla. Nem vandálok okozták, egyszerűen a ragasztó adta fel.

A túra a maga 20 km-ével nem hosszú. Nyugodt szívvel ajánlom akár családi kirándulásnak is. A sok földút miatt nem biztos, hogy esős időben is teljesíthető. Én eső után egy nappal voltam arra, gyakorlatilag nem látszott, hogy esett. Mindenesetre mindig vegyük figyelembe ezt a tényt.

Sajnálom, hogy nincs igazán sehol sem hirdetve -adatbázisunkba is csak most fog bekerülni-, mivel rendkívül élvezetes. Viszont túl sokan nem fogják használni, ha nem tudnak róla. Mint olvashattátok én is csak véletlen botlottam bele...

A túra adatai:

  • Túra hossza: 19 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Dombvidék
  • Szintemelkedés: 237 m

Kenesekör10