Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 kis gyermekes kerekpartura tatan 02

Egy könnyű 8 km-es túra, amely akár ovisokkal is teljesíthető.

A napokban jártunk Tatán, ahol az Öreg-tavat körbetekerve megállapítottuk, hogy ez egy óvodásokkal, kisiskolásokkal kényelmesen és biztonságosan körbetekerhető útvonal, hiszen gyakorlatilag teljesen sík és a hossza sem több 8 km-nél.

Az Öreg-tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be és öt ágon távozik észak felé a városon át. A tó térfogata 4,6 millió m³.

A tó kialakulása összefügg a domborzati viszonyokkal. A tó mai medrében és a környéken működött nagy számú forrás vize a mélyebb részeken összefolyt, és tóvá terebélyesedett, amit ezeken felül az Által-ér táplál. Már a római korban létesült az Által-éren egy völgyzárógát. Mai formáját az 1740-es évek vízrendezései során érte el.

Az 1700-as évektől – mint az Esterházy hitbizomány része – halastóként üzemelt ezáltal vált Magyarország legrégibb halastavává. Ma jelenleg a Ramsari egyezmény védelmét élvezi, sőt 1993-óta tilos rajta a vadászat. Sőt a vízimadarak nyugalmának védelme miatt betiltották a szilveszteri tűzijátékok és petárdák használatát 2018-ban.

Jelenleg a tavon ipari haltenyésztés folyik, novemberben lehalásszák azt. A nyári időszakban sétahajók üzemelnek rajta, valamint kajak- és evezősklub is használja a tavat. A szörfösöknek és vitorlásoknak is kedvelt helye a tó. Télen korcsolyázásra használják a város felé eső széleit. A partját aszfaltos és murvás út futja körbe, amit sok futó és kerékpáros használ. A tó környéke akadálymentesített. Nyáron közkedvelt fürdőhely.

Amire figyelni kell, és amiért a nyáron nem propagáltuk a tó körüli bringázást, annak az oka az, hogy a jelenlegi rendelkezések szerint Június 1 és augusztus 31-e között hétvégén tilos kerékpárral a leaszfaltozott, közvetlenül a tó partján vezető úton kerékpározni. (Rengeteg a fürdőző.)

 kis gyermekes kerekpartura tatan 01

Ez egy nagyon könnyű, kisgyermekekkel is teljesíthető kerékpártúra. Utunkat a vár szomszédságából (Tópart út) indítjuk és az óramutató járása szerint kerüljük meg a tavat. Utunk első fele közvetlenül a tó parton aszfaltozott úton halad.

A tó másik végénél az út murvássá válik (esőben is tekerhető) és a közvetlen partot elhagyva erdőben halad tovább. A tavat tápláló Által-ér hídján áthaladva ajánlom, hogy jobbra kanyarodva haladjunk tovább. Fél kilométer múlva elérjük annak torkolatát. Itt érdemes a gyönyörű zöld környezetben a megpihenni.

kis gyermekes kerekpartura tatan 03

Ezután visszatekerünk a hídhoz és jobbra fordulunk. Hamarosan ismét elérjük a tó partját. Az Eszterházy sétányt könnyű felismerni: utunk ismét aszfaltossá válik. A befejezés előtt áthaladunk a vár udvarán (kerékpárral az áthaladás engedélyezett) és csak utána érjük el a kiindulópontot.


Kapcsolódó cikk:

Tatai tó kerülő kerékpártúra