Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

africa ge049db638 1280

Extrém túra extrém célkitűzésekkel.

Az Indiai-óceán partjától indulva kerékpárral közelíti meg Afrika legmagasabb pontját, az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsát Zichó Viktor a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking keretében.

Viktor a tervek szerint kb. 4900 méterig juthat fel kétkeréken, majd az utolsó 1000 méteres szakaszon részben tolva, részben a hátán cipelve viszi fel bringáját a csúcsra.

A kerékpáros-mászó expedíció legveszélyesebb szakasza azonban nem ez lesz. Viktor célja ugyanis az, hogy kerékpárral guruljon le a csúcsról, durva, magashegyi terepen.

africa ge049db638 1280

Fotó: pixabay

Tudtad?

Gróf Teleki Sámuel és útitársa, Ludwig von Höhnel a Császári és Királyi Haditengerészet (osztrák-magyar haditengerészet) hadnagya 1887 elsőként érték el a Kilimandzsáró hegy 5310 méter magasan húzódó hóvonalát, az első felfedezők voltak, akik megpillantották a hatalmas Rudolf- (1975-ben átkeresztelték, a turkana törzsről nevezve el, amely a partjain él.) és a kisebb Stefánia-tavat. (Mai neve Csev-Bahir.)

A Rudolf- tótól délre, Teleki a Suguta kiszáradt folyó völgyében felfedezett egy aktív vulkánt, melyet társa Höhnel Telekiről Teleki-vulkánnak nevezett el, melyet mind a mai napig így hívnak.

Viktor útja az India-óceán partjától Kenyán és Tanzánián keresztül vezet a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking keretében, amelynek során a csúcsig mintegy 350 kilométert és csaknem 7500 méternyi szintemelkedést kell leküzdenie.

A kerékpározás és az egészséges életmód népszerűsítése mellett az expedíció célja a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. Az út során Zichó Viktor több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt érint, a csúcson pedig elhelyez egy nemzeti színű szalagot a magyar vadász-író emlékére.

Kittenberger Kálmán (Léva, 1881. – Nagymaros, 1958.)

Magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író. A magyar vadászirodalom klasszikusa, 1920–1948 között a Nimród vadászújság főszerkesztője volt.

A Magyar Nemzeti Múzeum megbízásából többször járt Afrikában gyűjtő úton. 1956-ban a múzeumi tűzvészben, az általa gyűjtött anyag nagy része elpusztult. Megmaradt viszont az értékes rovargyűjteménye, köztük számos új faj, amelyek egy részét Kittenbergerről nevezték el.

A Nemzeti Múzeum többször reklamált, munkáját lassúnak vélték, fizetését nem küldték. (Három hónapig feküdt betegen, mert egy oroszlán megtámadta.) Erre a támadásban sérült, lecsüngő ujjpercét levágta, és elküldte a Nemzeti Múzeum igazgatójának, hogy a rajta lévő arzénnyomokat látva az megbizonyosodjék róla: folytatja a gyűjtést és preparálást.

Viktor a teljes utat saját erőből, motorizált járművek és kísérők segítsége nélkül szeretné teljesíteni. A Kalifa Kilimandzsáró Bikepackinget ezért egy svájci felkészülési mászás előzte meg. Amikor három éjszakát töltöttek 2800 méter fölött, és megmászták a 4158 méter magas Jungfraut.

Az expedíció eredetileg október másodikán indult volna, azonban a kenyai vízum kiadása körüli bonyodalmak miatt néhány nappal később, október 5-én sikerült elindulni. Viktor a tervek szerint október 12-én érhet fel a Kilimandzsáró csúcsára.

Drukkoljunk neki!