Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

 ra bph hd2021 032

Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.

El akarok indulni, mozogni, felfedezni a világot - mindannyiunkban van egy kis vándorlási vágy. Valószínűleg sosem volt ez könnyebb, mint most a bikepacking, azaz a minimál csomagos túrázós stílussal. Ez egyesíti magában a nagy távolságok rövid idő alatt történő megtételének lehetőségét, a szinte bármilyen útvonal választásával. (Ok, mély homokban ezután is tolni fogod a bringát.) Itt "Csak a gumi szab határt".

bikepacking stilusrol kezdoknek 01

A szerző a 2021-es Hungarian Divide első napján a Zemplénben (Fotó: Hungarian Divide)

Ezt az új stílust magyarosan bikepackingnek hívják, ami sokkal menőbbnek hangzik, mintha lefordítanák. (Erre a névre egy frappáns magyar nevet keresünk, ha van ötleted, írd meg hozzászólásban.)

A "Mi is az a bikepacking valójában?" kérdésre a választ mindenki maga dönti el.

  • Egyedül, párban vagy akár csoportosan tekerni?
  • Két napig vagy két hónapig?
  • Nyugodt 50 kilométeres napi távval, vagy inkább naponta 300-al?
  • Sátorban, buszmegállóban vagy egy luxusszállodában aludni?

Nincs egyetlen helyes válasz - mindez, és még sok minden más, a bikepacking.

A „tökéletes” bikepacking kerékpár

Bárcsak minden olyan egyszerű lenne, mint a válasz a bikepackinghez tökéletes kerékpár kérdésre. Mert a rövid válasz az, hogy: azt a kerékpárt válaszd, amelyiken jól érzed magad. A bikepacking táskákat szinte minden kerékpárra fel tudod szerelni. A leguniverzálisabb választás a gravel, a trekking és a merev farú MTB. Ezek szinte minden terepviszonnyal megbirkóznak. A gravel bringa lesz a leggyorsabb és legkényelmetlenebb, a monti a lassabb és a legkényelmesebb.

bikepacking stilusrol kezdoknek 02

Ez a verzió nem jött be, a kerék rúgózáskor bele ér a táskába

A gravel táskák használata nem igényel speciális csomagtartó rögzítési szemeket. Nem fontos sem ez, sem a láncvilla hossza. Egyedül az ösztelós bringáknál kell megnézni azt, hogy a nyeregtáskába beleér-e a kerék a rugózása során. Váltásnál nincs igazán sok extra követelmény, hosszútávon jó, ha elől több lánckerék van. Karbantartás szempontjából a hátul 8-9 sebességes rendszerek üzemeltetése a legolcsóbb. Lényeges viszont, hogy ha túráink során el akarjuk hagyni az aszfaltot, akkor a bringa váza minél szélesebb gumit tudjon fogadni.

bikepacking stilusrol kezdoknek 03

Ez viszont igen. Bár a kos kormányt nem szeretem, valahol itt kezdődött a bikepacking szerelem

Hosszútávú túrákon kedvező, ha kezeidnek több fogáspontja van a kormányon. Ilyen szempontból a koskormány az egyik legjobb lehetőség. Ellenben, ha azt (mint én is) nem szereted, akkor sincs veszve semmi, a bulhorn kormány, avagy az egyenes kormány, szarvval szintén jó megoldás. (Ráadásul a fejtetőre állított kormány a szarvakon szépen felfekszik. Kényelmesebb a felmálházott bringán a defektjavítás, vagy a láncolajozás.)

bikepacking stilusrol kezdoknek 04

Viszont a gyenge csuklóm igényel egy teleszkópot, és én inkább montis vagyok

Nagyon fontos a világítás. Egy jó akkus lámpa powerbankkal kiegészülve sokak számára tökéletes megoldás. Ha többre vágysz, akkor a legjobb megoldás egy agydinamó, egy profi lámpával és USB töltő csatlakozással.

Bikepacking táskák

Ez a túrázási mód megtanít arra, hogy a felesleges cuccot, - kicsit kilépve a komfort zónádból - otthon hagyd. Cserébe gyorsabban haladhatsz akár aszfalton, akár terepen. Lényegesen kevesebb dolgot tudsz magaddal vinni, mint a csomagtartóra szerelhető táskákban. Cserébe viszont gyorsabb vagy és a földutakon is jobban boldogulsz.

bikepacking stilusrol kezdoknek 05

Felmálházva a 2021-es Balaton Bike Derby rajtja előtt (Fotó: Balaton Bike Derby)

Ma már rengeteg bikepacking táska van a piacon. Ezek közül a legfontosabb a nyereg alá, a felső vázcső alá, a kormány alá és az első villára szerelhetőek. Ezen túl több kisebb létezik, amellyel egyedi igényeidet tudod személyre szabni.

Néhány szó a csomagolásról

A kezdő biciklitúrázók egyik legfontosabb kérdése: Mit vigyek magammal és hogyan tároljam? Sajnos ez az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés, mert a biciklitúrázás nagyon egyéni. Hogy kinek mire van szüksége, az személyenként és túránként változik.

  • Van, aki nem akarja nélkülözni a sátrat, más a csillagok alatt egy buszmegállóban, vagy egy esőbeállóban is elalszik.
  • Egyesek inkább egy harmadik szett trikót is bepakolnak, mások inkább útközben mosnak, vagy még azt sem.
  • Vedd figyelembe azt is, hogy egy izlandi vagy egy olaszországi túra csomagolási listája sem feltétlenül egyforma.

Egy dolog biztos: ne csomagolj túl sok mindent! Ha valami tényleg hiányzik, az általában megvásárolható útközben.

bikepacking stilusrol kezdoknek 06

Pakolási útmutató egy hetes tútára

Ezekbe a táskákba máshogyan kell pakolni, mint a csomagtartós túratáskáknál, mivel nehezebb a dolgokhoz hozzáférni. A kerékpározás közben nem szükséges dolgok a nyereg- és a kormánytáskákba pakoljuk. A napi szükségleteket váztáskába helyezzük. Mint az előbb említettem, léteznek kisebb speciális táskák, amelyek a telefont, illetve a pénztárcát őrzi.

Ha több cuccra lenne szükséged, semmi gond, hiszen a villára szerelhető tartó még sok mindent (derékalj, hálózsák) elnyel. Ráadásul ide sem szükséges a furatokkal ellátott merev villa. Két, barkácsboltban vásárolt gumibevonatos csőbilinccsel a teleszkóp lábára is felrakható a táska tartója.

Amire figyelj:

  • Technika: Okostelefonok és hasonló kütyük nélkül (szinte) semmi sem működik. Fontos: csomagolj számukra esőálló huzatot és ne hagyd otthon a powerbankot!
  • Energia: Powerbank a kütyüidnek, élelmiszer neked. Ezek ne a táska legalján legyenek.
  • Ápolás: A láncolaj egy jó (nem csak aszfalton vezető) túrán akár napjában többször is előkerülhet. Ahogyan a napvédő, vagy a popsikrém is.
  • Egy mini szerszám, pótbelső néhány pótalkatrész esetleg egy lakat nem hiányozhatnak.
  • Egy egész napos tekerés után a alvós ruha, egy kempingpárna nagyon jól eshet.
  • A hálózsák a legtöbb kiránduláshoz elengedhetetlen. A kérdés csak az, hogy mennyire legyen meleg és könnyű.
  • Kiépített szállás, a sátor, vagy egy függőágy a túra kaland fokozatát növelik.

Elérkeztünk cikkünk végére, ha bővebb infókat keresel a kerékpáros túrázással kapcsolatban, akkor olvasd el a 11 részes Kezdő kerékpáros túrázók kalauza csorozatunkat. (Itt az utolsó részre kattinthatsz, mert annak végén ott az egész sorozat tartalomjegyzéke linkekkel.) Jó utat barátom!

Kapcsolódó cikkek: